Devoratorii economiei bacauane
Nouasprezece mari agenti economici din judetul Bacau au reusit „performanta” de a pagubi statul cu sume de ingheata micii pe gratar. Incepand de la o datorie catre bugetul de stat de peste 8 miliarde lei si terminand cu o alta de 9.
700 miliarde lei (cazul RAFO Onesti), colosii cu picioare de lut ai economiei bacauane au uitat care le sunt indatoririle fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea. Oameni cu nume in politica, precum Iacubov, Tender, Camara, Nistor, Draganuta sau Budeanu si-au legat numele de afaceri controversate, multe dintre ele facand obiectul scandalurilor de presa.
De altfel, acestia se folosesc de afacerile pe care le-au obtinut (numai ei stiu cum) pe post de paravan in fata intereselor politice. De remarcat este faptul ca mare parte dintre datornici „uita” sa plateasca debitele cu anii, fara ca nimeni sa-i intrebe de sanatate.
Urmarea: la o parte dintre agentii economici care figureaza cu datorii catre stat a fost initiata procedura de executare silita. In aceasta situatie se aflau, la finele lui 2003, un numar de 10 mari contribuabili de pe raza judetului. Opt agenti economici, prin grija cabinetului Nastase, erau fericiti cu inlesniri la plata, iar Letea se afla in administrare speciala, conform Legii 137/2002.
RAFO anchetat de PNA, Iacubov ba
RAFO SA Onesti este, de departe, cel mai mare debitor catre bugetul de stat din judet. La sfarsitul anului precedent, rafinaria din Onesti avea de achitat statului peste 9.766 miliarde de lei. Omul care a „reusit” aceasta performanta isi are numele legat de o serie de afaceri controversate de pe raza judetului.
Corneliu Iacubov, numarul 1 al PSD in Bacau din punctul de vedere al fondurilor indreptate catre partid, a cumparat RAFO in septembrie 2001, prin licitatie publica. La 31 decembrie 2002, rafinaria onesteana trebuia sa vireze la bugetul de stat 2.748 miliarde lei, iar la mijlocul anului 2003 datoria depasea 6.347 miliarde lei. In septembrie 2003, RAFO avea de achitat la stat datorii de peste 7.
463,601 miliarde lei. In final, intreaga restanta a ajuns sa tinteasca spre pragul de 10.000 de miliarde de lei. Cu toate acestea, inspectorii PNA, in incursiunea lor pe meleaguri onestene, nu au avut altceva de verificat decat societatile care au primit subproduse de la mamutul economiei bacauane.
In urma controlului, dupa diverse estimari, prejudiciul ar fi mult mai mare, ajungand la zeci de miliarde de lei. Este vorba de achizitionarea unor combustibili inferiori, procesarea acestora, aditivarea si vanzarea lor catre societati comerciale. Acestea i-au vandut ulterior ca produs superior, fara sa plateasca la stat accize, taxe etc., creand prejudiciul.
Surse din cadrul PNA sustin ca, in cazul RAFO, a fost facuta o monitorizare din oficiu, fara a fi sesizati de cineva anume. La monitorizarea aceasta ar fi lucrat in afara de PNA si serviciile secrete, precum si alte structuri ale statului care sesizeaza PNA. Mentionam ca rafinaria a mai fost scutita de la plata datoriilor catre stat si in anii precedenti.
In acest moment, la RAFO Onesti a fost inceputa procedura de executare silita, insa ne temem ca va fi gasita o cale, creata artificial de partidul de guvernamant, pentru a-l scoate basma curata pe unul dintre cei mai importanti „sponsori” ai PSD.
Se pare ca dosarul RAFO este primul dosar de subminare a economiei nationale instrumentat de PNA, datorita prejudiciului fabulos pe care societatea onesteana l-a adus statului roman.
„Argint” pentru Tender
CAROM SA Onesti intregeste lista neagra a Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau. La 31 decembrie 2003, figura cu o datorie la bugetul de stat in valoare de 4.606,800 miliarde lei, ocupand locul doi in topul datornicilor. Societatea condusa de controversatul Ovidiu Tender, omul de sustinere al presedintelui Ion Iliescu, vine cu datorii de peste 1.
752,806 miliarde lei inca de la sfarsitul lui 2002. Saltul la peste 4.377 miliarde lei datorie catre stat a fost evidentiat la mijlocul lui 2003. Debitul a continuat sa creasca, nu atat de vertiginos ce-i drept, si a ajuns in septembrie 2003 la peste 4.563,834 miliarde lei.
Cu toate acestea, pentru ca patron este Ovidiu Tender, societatii CAROM i s-au acordat inlesniri la plata, fara a se tine cont de valoarea debitului catre buget. Astfel, s-a demonstrat inca o data (daca mai era nevoie) ca mamutul pesedist si-a pus intregul angrenaj in miscare pentru a salva de la inec o ditamai societatea cu un viitor sumbru.
Prin subventionarea din banii publici a pierderilor unei firme private, Nastase&Co. leaga inca o piatra de moara la gatul rahiticei economii romanesti. Incalcand toate principiile economiei de piata, Guvernul, prin ministrul Tanasescu, a acordat inlesniri la plata unei societati care are de achitat catre stat echivalentul bugetului unui intreg minister.
Vorbe pentru Agricola
Agricola International SA Bacau, odata un holding arhicunoscut in tara si in strainatate, are de achitat la bugetul de stat 166,537 miliarde lei. Cu aceasta valoare figureaza societatea la 31 decembrie 2003, suma pentru care au fost acordate inlesniri la plata. Datoriile societatii catre buget au cunoscut o traiectorie ascendenta pe parcursul anului precedent.
La finele lui 2002, Agricola International aparea cu restante la buget in valoare de 126,555 miliarde lei. La 30 iunie 2003, debitele catre stat au crescut pana la 143,377 miliarde lei, pentru ca la finalul lunii septembrie 2003, holdingul bacauan sa figureze cu o datorie catre buget de 143,381 miliarde lei.
Toate acestea, in contextul unei mediatizari peste masura a grijii pe care o afisa Guvernul condus de Nastase pentru agricultura. Numai ca, a avut timp in aproape patru ani sa demonstreze exact contrariul, aducand mai toate societatile de profil in pragul falimentului. Totusi, la aceasta ora, Agricola International detine 20 de procente din exportul Romaniei la produsele din carne de pasare.
Nistor tepuieste romanii
O alta societate care a produs o gaura de 144,074 miliarde lei la bugetul de stat este BAT SA Moinesti. Preluata imediat dupa Revolutia din 1989 de deputatul Partidului Democrat, Vasile Nistor, si prietenii lui (toti membri de seama ai PD), societatea se afla in acest moment in procedura de executare silita.
Si la BAT Moinesti situatia in ceea ce priveste evolutia debitelor catre bugetul de stat a cunoscut aceeasi traiectorie ca la majoritatea datornicilor. In decembrie 2002, societatea din Moinesti avea de virat la stat 136,796 miliarde lei. Altfel spus, oamenii partidului care vrea sa reprezinte o alternativa la guvernare au demonstrat cu varf si indesat cat de bine se pricep la economie.
De fapt, acest lucru a fost evident si in perioada 1996-2000, cand PD a participat la guvernare alaturi de defuncta Conventie Democrata. Faptul ca BAT Moinesti nu a primit esalonari surprinde intr-o oarecare masura deoarece amicitia cu oamenii din PSD permitea acest lucru.
Asta, pentru ca partenerul de afaceri al lui Nistor, Constantin Draganuta, in calitate de director al Fondului Proprietatii de Stat Bacau, a privatizat majoritatea societatilor din judet. Beneficiarii acestor vanzari au fost, apoape in totalitate, clienti fideli ai PSD-ului.
Camara falimenteaza tot
Comore SA, firma unui alt controversat om de afaceri de pe meleagurile Bacaului, in speta Florin Camara, a „gaurit” bugetul de stat cu 62,911 miliarde lei. De fapt, nu este pentru prima data cand Camara are probleme cu Statul.
O alta societate pe care a pus-o pe chituci este Avicola Iasi, firma pe care a vandut-o recent primului oier al tarii, proprietar de echipa de fotbal, Gigi Becali. Prieten bun cu oamenii partidului unic, Camara pagubeste statul an de an cu miliarde de lei.
Cu toata prietenia celor de la PSD, omul care a uscat stadionul „Dumitru Sechelariu” cu elicopterul, nu a reusit sa obtina o esalonare a datoriilor. Drept urmare, in acest moment societatea Comore se afla in procedura de executare silita.
Datornicul Budeanu Cotidian SA, firma care apartine candidatului la fotoliul de primar al Bacaului din partea PNL, Ovidiu Budeanu, are datorii la bugetul de stat de peste 66,387 miliarde lei. Ca mai toate societatile care trebuie sa vireze bani la buget, si aceasta are de achitat restante din 2002.
La sfarsitul lunii decembrie 2002, Cotidian SA avea o datorie catre stat de peste 59,222 miliarde, valoarea ajungand pana la 30 iunie 2003 la 62,155 miliarde lei. In acest moment, societatea candidatului Budeanu se afla in procedura de executare silita. Ca si in cazul colegului sau de alianta, deputatul democrat Vasile Nistor, si Ovidiu Budeanu a aratat cam cat de bine se pricepe la afaceri.
In prag de campanie electorala, PNL nu ia in calcul faptul ca reprezentatii lor se scalda in datorii catre stat.
Enigma Foserco
Foserco SA, o societate din Targu-Ocna, are de achitat catre bugetul de stat peste 123 de miliarde lei. Actionariatul firmei este o nebuloasa pentru cei mai multi dintre oamenii de afaceri din judet.
Surse neoficiale (pentru ca oficialii societatii au refuzat sa ofere informatii, pe motiv ca este o firma privata) sustin ca actionarii sunt RPT Oil din Constanta, BINGT0N Capital SA din Insulele Virgine, locatie cunoscuta ca fiind un paradis fiscal si, tineti-va respiratia, Federatia PETROM a Sindicatelor Libere si Independente a Asociatiilor si Ligilor Apolitice din ramura Industriei Petroliere
Ploiesti. La 31 decembrie 2002, datoria Foserco la bugetul de stat se ridica la peste 105 miliarde lei, iar la mijlocul anului trecut atinsese 113,377 miliarde lei. Societatii i-au fost acordate inlesniri la plata debitelor catre stat dupa ce, la finele lui 2002, se incepuse procedura de executare silita.
Unde-s multi…
Este lesne de inteles ca, pe langa cele prezentate, pe lista cu datornici mai sunt si alte societati care figureaza cu creante catre bugetul de stat. Numai ca, spre deosebire de cazurile marilor debitori, exista mult mai multe societati comerciale care au uitat sa-si achite darile.
Chiar daca fac parte din categoria societatilor mici si mijlocii, acesti agenti economici de pe raza intregului judet au adus bugetului de stat un prejudiciu care depaseste suma de 1.455 miliarde lei. Trebuie precizat faptul ca aceasta datorie este impartita intre sute de contribuabili, care au datorii de la cateva sute de milioane in sus.
Firmele contesta informatiile Finantelor
O parte dintre agentii economici contesta informatiile furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Bacau. Conducerile respectivelor societati sustin ca datoriile cu care figureaza in baza de date a Finantelor nu sunt reale. Potrivit lor, debitele pe care le au la stat sunt mult mai mici.
Ba mai mult, unii dintre agenti sustin ca nu mai au creante catre buget, acestea fiind ori esalonate ori achitate in timp.
Statisticile finantelor
La nivelul judetului exista 11 agenti economici pentru care Ministerul Finantelor a aprobat esalonari in valoare de 6.720 miliarde lei. De asemenea, au fost esalonate debite in valoare de 5,561 miliarde. Dobanzile si penalitatile scutite au ajuns la 61,5 miliarde, in timp ce dobanzile si penalitatile amanate in vederea reducerii sau scutirii depasesc suma de 12 miliarde.
Tot Ministerul Finantelor a aprobat esalonarea unor dobanzi si penalitati in valoare totala de 979 miliarde lei.
Ovidiu DRUG, Andrei LASLAU