Sari direct la conținut

Dezbatere EurActiv.ro: Are nevoie Romania de reglementari in materie de lobby? Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, a discutat online despre reglementarile privind lobby-ul

HotNews.ro
Radu Nicosevici, Foto: Hotnews
Radu Nicosevici, Foto: Hotnews

Reglementarile privind lobby-ul sunt criticate pe motiv ca legalizeaza unele acte de coruptie. Activitatile de lobby sunt criticate pentru caracterul netransparent, pentru ca intra in conflict cu interesul general si pentru caracterul lor imoral. Cu toate acestea, dialogul social este acceptat si institutionalizat la nivel european. In acest moment, Romania nu are o lege a lobbying-ului si se pregateste sa schimbe legea dialogului social. Au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby, insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, discuta online joi, de la ora 13.00, despre reglementarile privind lobby-ul.

Puneti intrebari pe EurActiv.ro

Nota redactiei:

  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
  • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
  • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.

Radu Nicosevici este membru activ in Comitetul Economico-Social European (mandatele 2007-2015), in cadrul caruia contribuie la imbunatatirea cadrului legislativ european. Este membru fondator al Academiei de Advocacy (2002), care deruleaza programe de imbunatatire a cadrului legislativ in beneficiul diferitelor grupuri legitime de interese din Romania. Dupa aparitia legii transparentei institutionale in Romania, a introdus si promovat procedura de audieri publice ca cea mai eficienta formula de consultari publice. A organizat peste 20 de audieri publice nationale care au condus, in majoritatea lor, la modificari de proiecte de legi.

In scopul apararii intereselor micilor intreprinzatori s-a implicat in crearea Aliantei Strategice a Asociatiilor de Afaceri, in numele careia a initiat prima campanie nationala de influentare a deciziei publice, cunoscuta sub numele de „greva fiscala” (1997). A initiat sesiuni de instruire vocationala pentru reprezentantii societatii civile, a condus sesiuni de instruire in tara si strainatate si a initiat programe de tip master in domeniul advocacy, alaturi de Universitatea de Vest din Timisoara. Este solicitat cu precadere in initierea si coordonarea campaniilor de advocacy in beneficiul grupurilor de interese legitime ale societatii civile romanesti. Joaca un rol activ in promovarea principiilor democratiei participative, fiind solicitat frecvent ca lider de opinie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro