Sari direct la conținut

Dezbatere în spiritul compozitorului George Enescu, la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu în Librăriile Humanitas

HotNews.ro
Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro
Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro

Violoncelistul Marin Cazacu, decorat cu Ordinul Meritul cultural in grad de Cavaler si fondatorul primei orchestre nationale de tineret, Orchestra Romana de Tineret, compozitorul Dan Dediu, rectorul Univeristatii de Muzica Bucuresti, Loredana Baltazar, muzicolog si profesor la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” si Gabriela Iordache, coordonator de proiecte in cadrul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei vor vorbi despre perspectivele muzicii clasice romanesti, duminica, 26 mai, de la ora 11.00, la Libraria Humanitas Cismigiu.

Pornind de la crezul maestrului George Enescu care a sprijinit in timpul vietii tinerele talente din Romania si le-a ajutat sa se afirme, dezbaterea isi propune sa contureze cateva directii ale viitorului muzicii clasice romanesti – formare si valorificare, creare de proiecte, filozofia tanarului muzician, dar si sa arate cateva dintre cele mai puternice proiecte muzicale ale tinerei Romanii.

Dezbaterea va fi urmata de microrecitalul flautistului Octavian Moldovean, bursier in programul Tinere talente 2013 al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Acesta va interpreta lucrari de Johaness Donjon, Arthur Honegger si Katherine Hoover.

Festivalului International George Enescu este cel mai mare eveniment cultural international organizat in Romania si unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concureaza cu prestigioase productii precum Festivalul de la Salzburg, dupa cum remarca presa straina inca din anul 2007.

Din iunie puteti gasi muzica festivalului Enescu din editia 2013 si in librariile Humanitas. Cele mai cunoscute inregistrari ale solistilor si orchestrelor pe care le veti auzi la Bucuresti in septembrie, produse de Deutsche Grammophon si Decca Classics, vor fi distribuite in librarii prin Universal. Printre ele vor fi si albumele a doua dintre capetele de afis ale festivalului, dirijorul Daniel Barenboim si pianistul Radu Lupu.

Radu Lupu este muzicianul care va deschide festivalul. Doua dintre concertele din seria Mari orchestre ale lumii il au ca solist, pe 1 si 2 septembrie, de fiecare data alaturi de Staatskapelle Berlin si de Daniel Barenboim. Pianistul nascut la Galati, care a cantat impreuna cu unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, va sustine si un recital pe 4 septembrie.

Cea mai mare parte dintre interpretii pe care ii veti regasi atat in librarii, cat si in festival inregistreaza in exclusivitate cu Deutsche Grammofon, compania al carei prim director a fost chiar inventatorul gramofonului, Emile Berliner. Au ajuns in librariile Humanitas, printre altele, DVD-uri si CD-uri cu inregistrari din concerte sau din studio ale lui Daniel Barenboim, dirijorul Staatskapelle Berlin, prezent in Festivalul Enescu pe 1 si 2 septembrie, ca dirijor si solist, ale pianistei Yuja Wang care va canta pe 3 septembrie alaturi de Pittsburgh Symphony Orchestra si ale violonistelor Lisa Batiashvili, in festival pe 22 septembrie impreuna cu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam si Hilary Hahn, in program in seria recitaluri si concerte camerale, impreuna cu Camerata Salzburg, pe 25 septembrie.

O combinatie de muzicalitati virtuoase pe care o puteti asculta tot pe 25 septembrie in festival, compusa din The Russian National Orchestra sub bagheta lui Mihail Pletnev, cu Vadim Repin la vioara, se desface in mai multe variante in inregistrarile in exclusivitate ale Deutsche Grammophon. The Russian National Orchestra revine pe scena Enescu si pe 26 septembrie, avandu-l de aceasta data la pupitru pe Horia Andreescu.

Detalii pentru presa despre Festival:

Oana Marinescu (oana.marinescu@omavision.ro; 0741278737);

Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420);

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro