Dezlantuirea nationalismului de grota in prime-time. Marile pericole ale nominalizarii lui Marian Munteanu
Romania s-a trezit peste noapte pe harta tarilor cu miscari nationaliste ajunse in mainstream. Dacopatii, fundamentalistii crestini, adversarii UE si NATO, admiratorii legionarilor au acum un reprezentant la virful politicii. Pe Marian Munteanu, livrat de un PNL in degringolada si manevrat de forte obscure.
Romania scapase pina acum de acest flagel al inceputului de secol in Europa, ceea ce era o mare bila alba intr-o regiune dominata de framintari nationaliste si xenofobe. Pregatiti-va acum pentru dezlantuirea unor idei intunecate, de Ev Mediu politic.
Lansarea lui Marian Munteanu in politica mare are la baza un scenariu prost regizat. Omul si-a lansat recent o platforma civica ultra-nationalista si populista, plus participarea intr-o alta initiativa similara.
De cel putin trei luni e rasfatat in studiourile citorva televiziuni de stiri, remarcindu-se Realitatea TV in incercarea de a-i oferi notorietate. Ceea ce parea doar o cautare natinga de rating s-a dovedit o operatiune mediatica eficienta.
Cetatenilor dezamagiti de clasa politica li se oferea un discurs in aparenta nou: Romania e exceptionala si merita ceva nou, strainii trebuie sa plece cu tot cu companiile lor hraparete si sa ne dea inapoi resursele, ortodoxia e inima acestei tari etc.
Cetatenilor li se livra si un vector pentru aceste idei: Marian Munteanu, cu aura de luptator anti-comunist, anti-Iliescu, anti-mineri. Cetatenilor nu li se spunea insa ca acest personaj a fost candidatul la presedintie al „calaului” sau din iunie 1990, Virgil Magureanu, fostul sef al SRI pe care insusi Munteanu il acuzase de reprimarea violenta a Pietei Universitatii.
Cetatenilor nu li se spunea ca acelasi Marian Munteanu are un discurs similar cu monstri nationalisti ai trecutului, precum Vadim Tudor ori Funar. Cetatenilor li se livra un produs de marketing politic, fara P pe ecran. Cum-necum, Romania scapase pina acum de dementa nationalismului.
Ultima incercare de impunere in mainstream a acestei agende obscure a esuat lamentabil, odata cu Dan Diaconescu. Dar in memoria noastra au ramas vii ravagiile facute in morala colectiva de Vadim, Funar, Vatra Romaneasca, PUNR.
Nu ni le doream renascute. Vedem insa cu totii cum in online, cel putin, se manifesta de citiva ani o miscare ultra-nationalista alimentata de site-uri ce promoveaza agenda Rusiei. Ma temeam de momentul in care isi vor gasi un reprezentant politic legitim in prim-planul scenei.
Iata ca momentul a venit. A venit de pe axa PNL – Realitatea TV. E al doilea episod controversat intr-o luna, dupa ce acelasi PNL a propus-o pe ziarista Oana Stanciulescu (tot de la Realitatea) pentru conducerea TVR, o numire dezavuata puternic de o parte insemnata a societatii din cauza pozitionarii dubioase a ziaristei fata de figuri marcante ale miscarii legionare.
Acum, PNL ni l-a dat pe Marian Munteanu, despre care site/uri legionare scriu ca isi gindeste miscarea politica in termeni legionari. E un pattern la PNL sau e doar o intimplare? Eu cred ca e un pattern. Alina Gorghiu ar fi spus in particular, potrivit BN24.ro, ca PNL trebuie sa se conecteze la filonul nationalist din societate.
Nu o cred capabila sa articuleze asemenea idei, pe Vasile Blaga nu il cred interesat de asa ceva. Ideea vine din alta parte. Dan Tapalaga scrie ca e posibil sa aiba legatura cu axa Hellvig – Rares Bogdan. Daca e reala, ar fi a doua implicare a sefului SRI in politica la virf, dupa episodul ratat cu Cristian Busoi.
De ce s-ar juca seful SRI cu focul? Inca nu mi-e clar, vom afla zilele urmatoare, dar acum vad citeva efecte certe ale nominalizarii lui Marian Munteanu in cursa pentru primaria Bucuresti:
– nationalismul de cea mai joasa factura are acum o voce legitimata politic la cel mai inalt nivel
– nationalismul de grota are acces in prime time la tv, cu efecte pe care le vom vedea pe termen lung
– curentul deocamdata subteran anti-occidental va fi puternic alimentat de Marian Munteanu, cu riscul ca Romania sa basculeze dintr-o pozitie echilibrata intr-una similara cu Ungaria ori Polonia
– biserica ortodoxa (care nu stiu daca e implicata in vreun fel in sustinerea lui Munteanu) primeste gratuit reclama si sustinere intr-un moment dificil
– devine transparenta ideea de compromitere a societatii civile. Cind Marian Munteanu insusi, dar si sustinatorii lui politici si mediatici vorbesc despre el ca un candidat ne-politic, un candidat al societatii civile, asta e o neobrazare si o jignire fara seaman. Speriati dupa episoadele Uniti Salvam si Colectiv de forta societatii civile neinregimentate, politicieni si securisti laolalta fac acum tot posibilul pentru a o compromite. Marian Munteanu serveste perfect cauzei
– Compromiterea oricarei discutii legitime despre capitalul romanesc. In societate exista o framintare legitima legata de egalitatea de sanse intre capitalul romanesc si cel strain, si discutia are nevoie de un cadru civilizat pentru a gasi eventuale solutii corecte pentru sprijinirea capitalului autohton. Cum sa mai deschizi insa discutia cind tema e confiscata de Marian Munteanu?
– relatia cu maghiarii va cunoaste, probabil, noi momente tensionate. Nu va dura mult pina cind nationalistii vor identifica in unguri tinta legitima. Istoria se repeta.
– companiile straine vor deveni tinta unor atacuri virulente
– Rusia nu poate fi decit fericita sa vada cum Romania isi ridica singura un val nationalist, fara ca Moscova sa investeasca bani si energie (cum a facut-o in atitea tari europene pentru a le destabiliza).
Marian Munteanu e si un test de maturitate pentru societatea romaneasca. Vom vedea cum il trecem.