Sari direct la conținut

Dhyeata- centrul pentru cercetarea si dezvoltarea culturii aromane

HotNews.ro

Incepand cu luna mai a acestui an, prin programul denumit „Dhyeata (diata, mostenire)- centrul pentru cercetarea si dezvoltarea culturii aromane” finantat prin Administratia Fondului Cultural National, vom initia o serie de ateliere educative, evenimente, intalniri si seri tematice, unde speram sa va avem cat mai multi. Iata ce ne-am propus:

I. Atelierele educative

Atelierele educative vor fi atat de natura teoretica, cat si practica. Printre coordonatori si conferentiarii sunt reprezentanti de marca ai comunitatii aromane, poeti, profesori, academicieni, directori de institute culturale, muzee etc., precum si tineri cu pregatire in: etnologie, lingvistica, animatie, fotografie etc. Atelierele vor dura cu aproximatie 1-3 h (in functie de grupele de varsta si cerintele tematice) si se vor derula, dupa caz: bisaptamanal, saptamanal, lunar, bilunar.

1. Atelierul de limba

Coordonator: Dani Nancu

Atelierul se adreseaza tuturor grupelor de varsta, dar isi propune familiarizarea in special a copiilor si a tinerilor cu notiunile de baza ale aromanei. Pe parcusul atelierului se vor invata: scrierea, pronuntia, vocabularul de baza, vocabularul specific, expresii, si se vor studia texte de folclor si literatura culta. Se vor utiliza manuale, documente/inregistrari de grai, se vor aduce invitati, se vor propune exercitii de ascultare si observare directa a limbii vorbite azi.

2. Cursul de literatura

Coordonator: George Vrana

Cursul, sustinut de unul dintre autorii de referinta ai literaturii aromanesti contemporane, va presupune o expunere si o trecere critica prin istoria creatiilor de limba aromanesti, de la textele folclorice pana la literatura contemporana.

3. Atelierul de memorie orala

Coordonator: Georgiana Vlahbei, invitati

Destinat in principal copiilor si adolescentilor, atelierul isi propune sa puna bazele unor practici de revitalizare a memoriei si de sondare a trecutului personal si familial in randul generatiei tinere de aromani. Prin jocuri si exercitii adaptate varstei, se doreste atragerea tinerilor spre cunoasterea- prin mijloace proprii (originale si creative) a istoriei sau istoriilor multiple ale aromanilor din Romania. Se propune culgerea de documente de familie (povesti inregistrate, fotografii), realizarea arborelui genealogic, portrete ale bunicilor etc. in vederea realizarii unei cartulii de familie, care sa faca din participanti mici cercetatori.

4. Atelierul de manufactura (sezatoarea)

Coordonatori: Manuela Peanci, Georgiana Vlahbei, invitati

Sezatoarea: prilej de taifas eficient. Pentru ca pierdem din ce in ce mai mult rostul obiectelor vechi care ne mai inconjoara, atelierul de manufactura propune exercitii de recuperare si creatie aromaneasca contemporana. Coordonatorii vor indruma participatii spre realizarea de obiecte si confectii inspirate de traditia manufacturiera aromaneasca. Se vor (re)descoperi motive si tehnici, se va incerca introducerea unor piese traditionale in vestimentatia contemporana. Se va lucra cu lemn, culori pentru pictura, textile. Produsele finale vor fi dintre cele mai variate: ciorapei „chindisit”, plastronul ca accesoriu contemporan purtabil, obiecte migaloase din margele, papusi in port, rame de fotografii si cutii ornate, accesorii pentru nunti samd.

5. Atelierul de animatie

Coordonator: Ana Dobrescu

Atelierul se adreseaza celor mici si tinerilor dornici de a experimenta cu tehnicile de animatieclasica si/sau stop-motion. Atelierul este o provocare creativa pentru exprimarea originala a perspectivei celor tineri asupra culturii din care fac parte printr-un scurt-metraj de animatie colectiv. Pornind de la o poveste creata in grup, participantii vor fi ghidati de catre coordonator pe tot parcursul crearii personajelor in tehnica stop-motion, dezvoltarii narativului, captarii imaginilor si editarii lor finala.

6. Atelierul de fotografie

Coordonator: Dafina Jeaca

Atelierul este dedicat atat celor mici cat si celor mai putin mici, care doresc sa participe activ la o scurta dar intensa vizita in lumea fotografiei, prin acumularea a catorva cunostinte de baza legate de tehnica fotografica, care impreuna cu un minim de aspecte teoretice ale esteticii fotografice, vor fi fundamentul pentru intelegerea complexului atmosferic pe care o fotografie il poate reprezenta. Vom avea si o componenta practica, ce va presupune incursiuni in spatiul public si familial. Temele vor gravita in jurul surprinderii manifestarilor culturale aromanesti in mediul lor. Vom documenta sarbatori si obiceiuri, portrete ale membrilor familiei, evenimente publice si in general atmosfera comunitatii aromanesti. Finalitatea atelierului va fi o expozitie cu fotografiile ce vor surpinde personalitatea si emotia fiecarui participant.

Atelierele se adreseaza in special aromanilor, dar si tuturor celorlalti interesati. Materialele si cerintele atelierelor vor fi alese/formulate impreuna cu participantii, pentru a fi cat mai accesibile. Dupa inscrierea tuturor participantilor, se vor forma grupe pe criterii de varsta.

_IRI6154

II. Conferintele tematice

Acestea se vor desfasura lunar sau cu frecventa la 1-2 luni, avand diferite teme si ilustrand aspecte diferite ale culturii aromane: cultura materiala, cultura orala, documente si texte, folclor muzical, istorie etc. Vor fi invitate personalitati din lumea aromaneasca, cat si cercetatori din diferite domenii.

_IRI6161

III. Evenimente tematice (se vor derula lunar sau bilunar)

1. Ziua gastronomica aromaneasca/ corlu (hora).

2. Proiectii de filme documentare

3. Expozitii tematice cu obiectele din colectii personale

_IRI6152

Intrarea la toate aceste ateliere si evenimente este libera.

Programul se va finaliza in noiembrie 2013 cu o expozitie colectiva, unde vor da roade eforturile tuturor- participanti si coordonatori.

IMG_8639

Pentru a lua parte la acestea, procedura este simpla: va rugam sa descarcati formularul din atasamentul acestui mail, sa-l completati si sa-l trimiteti atasat intr-un mail cu subiectul: „INSCRIERE” la adresa de e-mail: contact@proiectavdhela.ro . Inscrierile se fac pana la data de 15 mai 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro