Diferența dintre tutun, fum și nicotină
Este știut faptul că fumatul este nociv și cauzează boli grave. Totuși, peste 1.1 miliarde de adulți din întreaga lume încă fumează și, conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest număr nu se va schimba foarte mult în următorii cinci ani.
Știința și tehnologia au permis dezvoltarea alternativelor fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. Însă, cadrul de reglementare nu reușește mereu să țină pasul cu inovația.
Lipsa înțelegerii în ceea ce privește aceste produse, precum și dezinformarea care persistă în legătură cu ele întârzie implementarea unor reglementări proporționale cu riscurile la care acestea îi expun pe consumatori. Aceste reglementări pot să valorifice beneficiile produselor fără fum și să reducă consecințele lor nedorite.
Din acest motiv, un bun punct de plecare pentru o discuție despre cadrul de reglementare este să înțelegem informațiile științifice de bază despre tutun, fum și nicotină.
Tutunul și nicotina
Tutunul dintr-o țigară sau dintr-un produs din tutun încălzit provine din planta de tutun. Nicotina este prezentă în mod natural în planta de tutun.
Fumul se produce în timpul arderii
Când o țigară este aprinsă, temperatura tutunului ajunge până la 900°C (mult peste temperatura minimă de 400°C la care poate arde tutunul). Pe măsură ce arde, aceasta produce fum care conțin peste 6.000 de compuși chimici. Experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 dintre aceste substanțe ca fiind cauzele sau potențialele cauze ale bolilor asociate fumatului.
Diferența dintre tutun, fum și nicotină
Nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului
Nicotina este unul dintre motivele pentru care oamenii fumează, alături de alți factori precum gustul și ritualul. Dacă fumătorii adulți, care altfel ar continua să fumeze, ar avea opțiunea de a utiliza produse care eliberează nicotină prin mijloace mai puțin nocive, ei ar avea posibilitatea de a renunța la fumatul țigărilor prin adoptarea acestor produse.
Pentru ca fumătorii să treacă la alternativele fără fum și să înlocuiască țigările, acestea trebuie să conțină nicotină și să ofere un gust și o experiență acceptabile fumătorilor adulți. Nicotina provoacă dependență și nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.
Produsele care conțin nicotină nu trebuie utilizate de femeile însărcinate sau care alăptează și nici de persoanele cu boli cardiace sau care prezintă riscul de a dezvolta astfel de boli, de diabetici, de persoanele care suferă de epilepsie sau care au convulsii. De asemenea, ele nu trebuie utilizate în niciun caz de minori.
Alternativele fără fum
Alternativele fără fum fundamentate științific nu produc fum. Arderea tutunului este procesul care produce majoritatea substanțelor nocive sau potențial nocive din fumul de țigară. Prin eliminarea procesului de ardere, ca în cazul alternativelor fără fum, precum produsele care încălzesc tutunul, nivelurile de substanțe nocive generate pot fi semnificativ reduse. Cu toate acestea, trebuie subliniat că determinarea măsurii în care un produs reduce emisiile de substanțe nocive, comparat cu fumul de țigară, trebuie demonstrată prin metode științifice pentru fiecare produs în parte.
Alternativele fără fum pot fi o alegere mai bună pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze, cu condiția ca acestea să fie susținute de date științifice și produse prin respectarea unor măsuri adecvate de control al siguranței și calității. În acest context, este important de menționat că aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență. Aceste produse sunt destinate adulților care altfel ar continua să fumeze și nu sunt o alternativă pentru renunțarea la tutun și nicotină, care reprezintă cea mai bună alegere pe care o poate face orice fumător.
În prezent, există un număr în creștere de alternative fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze.
Renunțarea completă la tutun și nicotină este cea mai bună alegere pentru fumători. Măsurile existente de control al tutunului concepute să descurajeze inițierea și să încurajeze renunțarea ar trebui continuate. Însă, în pofida acestor eforturi, milioane de oameni continuă să fumeze. Produsele fără fum susținute de dovezi științifice pot să aibă un rol în a-i ajuta pe adulții care altfel ar continua să fumeze să renunțe la țigări. Cu ajutorul unui cadru de reglementare adecvat și cu sprijinul societății civile, putem construi un viitor fără fum împreună mai repede decât dacă ne-am baza doar pe măsurile convenționale.
Articol susținut de Philip Morris România