Sari direct la conținut

Din 2007, microintreprinderile ar putea plati impozit de 2% din cifra de afaceri

HotNews.ro

Deputatii de la comisia buget finante au luat luni doua decizii importante in timpul dezbaterilor la proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal. Intai de toate, au stabilit ca microintreprinderile vor putea opta pentru plata unei cote de impozit de 2% din cifra de afaceri, care va fi majorata pana la 3% in 2009. Apoi, au respins propunerea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Deputatii din Comisia de buget-finante a Camerei au inceput luni dezbaterile pe proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal, in prezenta ministrului Finantelor, Sebatian Vladescu.

Ei au adoptat un amendament prin care microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% pe venit in 2007, cota urmand sa creasca progresiv la 2,5% in 2008, respectiv 3%, in 2009. Astfel, toate microintreprinderile, cu exceptia celor care acorda consultata sau management, vor fi impozitate pe venit pana in 2009, daca realizeaza o cifra de afaceri anuala de maximum 100.000 de euro.

Micile firme care depasesc venituri cumulate de 100.000 de euro pe parcursul unui an vor trece automat, in anul fiscal urmator, la plata impozitului de 16% pe profit. Din 2009, posibilitatea microintreprinderilor de a plati impozit pe venit va fi eliminata.

Amendamentul a fost adoptat cu un singur vot impotriva si fara abtineri.

Pe de alta parte, deputatii din comisie au respins luni amendamentul, aprobat de Senat, conform caruia profitul reinvestit nu mai este impozitat. Votul a fost unul foarte strans. Reprezentantii puterii au avut castig de cauza pentru ca, in componenta Comisiei buget finate a Camerei, coalitia de guvernamint are cei mai multi reprezentanti.

Ministerul Finantelor s-a bazat pe majoritatea membrilor Aliantei in Comisie si si-a mentinut punctul de vedere privind respingerea acestuia amendament.

„Consideram ca prin sistemul actual de taxe si impozite si in special prin introducerea taxei unice au fost asigurate stimulente pentru operatorii economici. Regimul de amortizare permite celor care investesc in tehnologie sa isi mareasca capacitatea de-a investi in reducerea cotei.

Guvernul isi mentine punctul de vedere pentru respingerea acestui amendament. Un astfel de regim in conditiile in care avem cota unica si un sistem de amortizare accelerata pentru achizitiile de echipamente in tehnologie ar dezechilibra veniturile bugetului de stat”, a explicat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Cea mai importanta opozitie a venit din partea deputatului Partidului Conservator, Gratiela Iordache. „Este nevoie de o capitalizare a agentilor economici, in special a acelor din categoria microintreprinderilor.

O astfel de masura ar fi binevenita chiar si pentru o perioada scurta de timp, ca prin marirea activitatii acestor agenti economici in mod categoric, bugetul statului va avea de castigat si numarul de locuri de munca va creste”, a explicat Iordache.

Cum guvernul a continuat sa-si mentina punctul de vedere deputatul PC a amenintat cu votul negativ pentru Codul Fiscal in cazul in care acest amendament va fi respins.

„In conditiile in care acest amendament nu va trece de votul comisiei, eu, ca parlamentar al PC, voi vota impotriva Codului Fiscal”, a avertizat Gratiela Iordache.

Votul final a fost de 10 contra 9 impotriva scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Amendamentul conform caruia companiile vor putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit a fost depus de catre PC si aprobat de Senat in urma cu o saptamana.

La dezbaterile pe Codul Fiscal din cadrul Comisie Buget-finate, conservatorii au mai suferit o infrangere. Comisia a mai respins inca un amendament al conservatorilor care viza sistemul de plata trimestrial al impoztitelor la IMM-uri.

Amendamentul votat de Senat prevedea ca intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de plata impozitelor trimestrial si nu lunar, din ianuarie 2008. Comisia Camerei Deputatilor au respins si acesta propunere a conservatorilor cu majoritate de voturi.

Comisia de buget-finante-banci continua lucrarile la proiectul de lege privind modificarile la Codul Fiscal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro