Sari direct la conținut

Din cauza somajului, Elvetia ar putea introduce restrictii pe piata muncii pentru cetatenii UE

HotNews.ro

Guvernul elvetian, confruntat cu o crestere a somajului, examineaza optiunea introducerii temporare a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii UE, la trei luni dupa ce populatia a aprobat prin referendum prelungirea si extinderea la Romania a acordurilor cu UE privind libera circulatie, relateaza NewsIn.

„Tinand cont de ultimile statistici de pe piata muncii si despre migratie, guvernul isi va anunta rapid decizia privind o posibila activare a clauzei de protectie”, a declarat pentru publicatia NZZ am Sonntag Philippe Piatti, purtator de cuvant al Departamentului Justitiei.

In virtutea unui acord incheiat intre Elvetia si Uniunea Europeana, cetatenii europeni pot obtine slujbe in Elvetia fara sa se supuna unui sistem de cote pentru permisele de munca. Insa, pentru a proteja piata eletiana a muncii de o eventuala saturatie, acordul prevede si o clauza ce autorizeaza Berna sa impuna restrictii temporare, daca se constata o crestere a imigratiei de peste 10% pe an in raport cu media ultimilor trei ani.

Potrivit ziarului Tages Anzeiger, subiectul va fi discutat miercuri de guvernul elvetian.

Daca aceasta clauza este activata, restrictiile vor viza timp de maxim doi ani imigrantii din primele 15 tari membre UE, iar limitarile se vor stabili in functie de rata medie a imigratiei din anul precedent la care se adauga 5%.

Aceasta clauza nu a mai fost cuprinsa in acordul extins prin care au fost incluse si noile state membre UE. In cazul acestora, functioneaza o perioada de tranzitie de sapte ani.

Muncitorii germani si portughezi contituie principalele grupe de imigranti europeni pentru Elvetia. Economia acestei tari, care depinde in mare masura de exporturi, a fost afectata sever de criza mondiala. Rata somajului a crescut in aprilie cu 3,5%, fata de 3,4% in martie, potrivit statisticilor date publicitatii vineri, iar numarul somerilor a crescut cu 35,5% in aprilie comparativ cu aprilie 2008.

In ceea ce-i priveste pe romani si bulgari, ei vor continua sa aiba acces pe piata muncii din Elvetia numai in urma aprobarii unor contingente privind permisele anuale si cele de scurta durata pentru perioada 2009-2016. Intr-o prima etapa de sapte ani, respectiv pana la data de 1 iunie 2016, va exista, la fel ca si in cazul statelor care au devenit membre UE in 2004, un control al pietei muncii, respectiv restrictii ale dreptului de angajare in Elvetia. Aceasta inseamna ca un angajator elvetian poate angaja un lucrator din Romania sau Bulgaria numai daca pentru locul de munca respectiv nu a gasit un angajat cetatean elvetian sau din celelalte state membre ale UE. Contingentele se vor stabili anual.

Potrivit Oficiului federal de migratie din Elvetia, pentru 2009 au fost aprobate 362 de permise (tip B) care se prelungesc anual si 3.620 de permise de scurta durata (tip L) care se prelungesc in mod exceptional.

Cea de-a doua etapa tranzitorie este intre 2016 si 2019, perioada in care va fi aplicata clauza de protectie speciala, care permite reducerea numarului de permise de rezidenta, respectiv reintroducerea contingentelor, in conditiile unei imigratii prea puternice. Aceste dispozitii tranzitorii sunt menite sa asigure o deschidere treptata si controlata a pietei de munca.

In concluzie, romanii vor avea acces liber pe piata muncii din Elvetia cel mai tarziu in 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro