Sari direct la conținut

Din culisele scandalului PSD-PNL pe legea pensiilor: cum și de ce a blocat inițial Boloș legea pensiilor ​

HotNews.ro
Marcel Boloș, Foto: AGERPRES
Marcel Boloș, Foto: AGERPRES

Scandalul din Coaliție pe avizarea proiectului legii pensiilor a pornit de la o neînțelegere pe cifre, mai exact, impactul bugetar pe care îl va avea legea. Tensiunile au apărut în contextul în care atât cei de la PNL cât și cei de la PSD au lucrat și negociat împreună cu oficialii europeni proiectul de lege, iar Ministerul Finanțelor este cel care estimează impactul bugetar al legii.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liberalii i-au cerut explicații ministrului de Finanțe, Marcel Boloș legate de impactul bugetar pe care îl va avea intrarea în vigoare a legii în 2024. Liderii PNL au invocat declarațiile „contradictorii”, în opinia lor, ale ministrului Simona Bucura Oprescu.

Potrivit surselor citate, liberalii au acuzat-o în ședința de partid pe ministra Muncii ca a vorbit public de un impact bugetar de 30 de miliarde de lei pe noul proiect al legii pensiilor, iar cu o zi înainte ca proiectul de lege să fie adoptat de Guvern aceasta ar fi comunicat că impactul este de 55 de miliarde de lei.

„Simona Bucura Oprescu a declarat la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum”, susține un lider PNL.

Pe fondul discuțiilor interne din partid, ministrul Finanțelor a refuzat miercuri seară să dea avizul necesar pe proiectul legii pensiilor.

Cu câteva ore înaintea ședinței de Guvern, președintele PNL Nicolae Ciucă a ieșit public solicitând clarificări din partea ministrului Muncii pe impactul bugetar al legii.

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

În paralel, potrivit surselor HotNews.ro, ministrul de Finanțe Marcel Boloș și-a menținut refuzul de a aviza proiectul de lege al pensiilor invocând angajamentele luate de România pe un deficit de 3%. Pentru respectarea acestuia Boloș a invocat necesitatea ca indexarea să se facă în funcție de creșterea și colectarea veniturilor.

Ministrul Finanțelor a invocat faptul că impactul bugetar anunțat de ministrul Muncii nu va respecta reforma fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate. Potrivit surselor oficiale din PNL, Marcel Boloș le-ar fi spus liberalilor: „S-a terminat cu „paratrăsnetul” ministerul/ministrul Finanțelor. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii. Nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40% care nu se susțineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40% pensiile în ultimii trei ani pe baze corecte și asta trebuie să se întâmple și în 2024”, ar fi spus Boloș.

De partea cealaltă, social-democrații au fost luați prin surprindere și iritați de modul în care liberalii și Marcel Boloș s-au poziționat. „55 de miliarde este costul total al pensiilor pe ultimele 4 luni ale anului 2024. Impactul bugetar în 2024 este însă de 28 de miliarde mai exact pentru că se calculează așa: de la 1 ianuarie indexarea înseamnă 16 miliarde pe tot anul și de la 1 septembrie recalcularea înseamnă în jur de 12 miliarde pînă la sfârșitul anului”, au explicat surse oficiale din PSD.

PSD spune că reacția PNL și a lui Marcel Boloș vine în contextul în care, Ministerul Finanțelor a participat alături de specialiștii PNL și cei ai PSD împreună cu Ministerul Muncii la elaborarea legii pensiilor și la negocierea prevederilor cu oficialii europeni.

Totodată, Ministerul Finanțelor Publice este cel care face estimările și impactul bugetar și, cel puțin teoretic, trebuie să știe care este impactul bugetar după intrarea în vigoare a legii pensiilor.

De menționat este că proiectul legii pensiilor a fost convenit și cu experții Băncii Mondiale, discuții și negocieri la care au participat atât ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu cât și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Guvernul și-a asumat adoptarea legii pensiilor până pe 20 noiembrie, urmând ca pe 21 noiembrie să aibă loc noi discuții și negocieri cu oficialii europeni pentru revizuirea PNRR. În cadrul acestor discuții urmează să se negocieze eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii.

HotNews.ro i-a întrebat pe liberali care au fost poziția și explicațiile lui Marcel Boloș în legătură cu impactul bugetar al legii pensiilor. Potrivit surselor din interiorul PNL, Boloș le-ar fi spus că este îngrijorat că România nu va reuși să-și respecte ținta de deficit și că „premierul Marcel Ciolacu nu-și asumă reducerea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor”.

De menționat este că ministrul Marcel Boloș nu are o susținere în interiorul PNL și a fost puternic contestat de liderii PNL de mai multe ori, fiind acuzat că face jocul lui Marcel Ciolacu și al PSD-ului. De altfel, potrivit surselor din interiorul PNL, Boloș a fost propus ministrul Finanțelor de către președintele Klaus Iohnnis.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro