Sari direct la conținut

Director adjunct al Autorității Rutiere, sub control judiciar / DNA îl acuză că nu a demisionat din funcție deși este condamnat pentru corupție

HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Directorul adjunct al Autorităţii Rutiere Române, Alin Iulian Ţucmeanu, este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar de către DNA, care îl acuză că nu a demisionat din funcţie, deşi a fost condamnat definitiv pentru complicitate la date de mită, având și interdicţia de a ocupa o funcţie publică. În același dosar este urmărită penal și Aurelia Surulescu, fost director general al ARR, pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, Țucmeanu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru infracțiunea de neexecutare a sancțiunilor penale, în stare de recidivă.

Acuzațiile aduse de DNA

  • În 3 aprilie 2019, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe Alin Țucmeanu, pentru complicitate la dare de mită, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
  • Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei de condamnare, Țucmeanu ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice.
  • Cea care l-ar fi menținut în funcție a fost Aurelia Surulescu, care, în calitate de director general al ARR, ar fi încălcat cu intenție dispozițiile prevăzute în Codul Muncii și nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă al lui Țucmeanu.

În perioada în care se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, între care:

  • să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
  • să nu exercite nicio funcție de conducere în cadrul Autorității Rutiere Române.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro