Directorii companiilor de stat vor primi salarii egale cu subsecretarii de stat si sporuri in functie de performante
Indemnizatia maxima lunara a directorilor companiilor de stat va redusa la nivelul indemnizatiei unui subsecretar de stat, respectiv 5.700 de lei, iar bonusurile salariale vor fi acordate in functie de performanta in baza unor contracte care vor fi adoptate prin hotarare de Guvern, si nu aprobate in consiliile de administratie, cum se intampla pana acum, a decis miercuri Executivul, anunta NewsIn.
Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, salarizarea conducatorilor operatorilor economici cu capital majoritar sau integral de stat se va realiza in functie de ponderea subventiilor in veniturile acestor societati/companii si de performantele economice inregistrate. De asemenea, bonusurile salariale vor fi prevazute in contracte incheiate cu personalul de conducere al companiilor cu capital integral sau majoritar de stat si vor fi acordate in functie de performanta companiei.
„S-a desfiintat sistemul de aprobare in consiliile de administratie”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
Prevederile actului normativ se aplica in cazul conducerii regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar.
In noile contracte de mandat, care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2009, vor fi prevazute drepturi pentru directori acordate conform celor din contractul colectiv de munca aplicabil unitatii respective: diurna, indemnizatia pentru concediul de odihna, concediu medical, zile libere platite pentru sarbatori legale, zile festive specifice, casatorie, nasterea unui copil sau in caz de deces al unui membru al familiei.
„Directorului general si directorului nu i se pot acorda prin contractul de mandat alte beneficii de orice natura, in afara celor mentionate”, se arata in comunicatul remis de Guvern.
Premierul Tariceanu declara, saptamana trecuta, ca salariile directorilor din companiile de stat nu pot fi mentinute la un nivel redus pentru ca oamenii valorosi ar pleca in sistemul privat, vorbind despre eliminarea plafonului reprezentat de salariul secretarilor de stat si a cerut renuntarea la „comunism si populism”.
Obligativitatea ca salariile directorilor din companiile de stat sa fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusa in anul 2001, a fost eliminata de guvernul Tariceanu printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in luna august. Astfel, salariile directorilor erau stabilite de consiliile de administratie ai caror membri primeau lunar indemnizatii reprezentand 20% din salariul directorului.
Motivarea Guvernului consta in faptul ca se doreste unificarea modului de salarizare a managerilor companiilor private cu cel din companiile de stat. Potrivit ziarului Cotidianul, noile salarii ale unor directori de companii publice au crescut chiar si cu 200%, la acestea adaugandu-se sporuri, salarii compensatorii in caz de concediere inainte de expirarea mandatului si o prima de 12 salarii pe an daca acesta isi indeplineste criteriile de performanta.