Sari direct la conținut

Disensiuni intre sindicat si patroni la Societatea de Transport Public din Alba Iulia

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Sindicalistii de la Societatea de Transport Public (STP) din Alba Iulia poarta in instantaa de mai multe luni, un adevarat razboi cu conducerea firmei. Liderul de sindicat isi acuza sefii ca fac presiuni asupra soferilor de autobuze din oras si asupra celorlalti angajati pentru a parasi organizatia sindicala.

Miza acestei lupte este Contractul Colectiv de Munca, pe care oamenii au fost nevoiti sa-l accepte printr-o „manevra” a conducerii.

Scandalul dintre Sindicatul STP si conducerea firmei a inceput la sfarsitul anului trecut, cand oamenii au dorit renegocierea Contractului Colectiv de Munca din cadrul firmei pe baza celui aprobat la nivel de ramura. Diferentele erau, la acea data, destul de mari.

Potrivit liderului de sindicat Claudiu Tipter, angajatii STP castigau aproximativ 4 milioane de lei (unii chiar mai putin) pe cand salariile declarate la nivel de ramura erau de aproximativ 8-10 milioane de lei.

Conducerea societatii a fost de acord cu majorari de la 0 la 15 la suta, plus cinci bonuri de masa, motivand cu situatia financiara a firmei, in timp ce sindicalistii cereau salarii cu 25 la suta mai mari si 10 bonuri.

In aceste conditii, reprezentantii sindicatului au declansat procedura de negociere a Contractului Colectiv de Munca la care reprezentantii acestuia au anexat contractul colectiv la nivel de ramura. A urmat apoi o sesizare adresata Directiei pentru Munca, Solidaritate Sociala si Familie, pentru concilierea conflictului de interese.

Obiectul conflictului de interese: unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati si semnarea unui contract de munca.

Potrivit lui Claudiu Tipter, conducerea firmei a cerut angajatilor sa semneze o lista despre care acestia au aflat ca reprezinta schimbarea comisiei de negociere cu conducerea abia dupa aceea. Doua dintre cele trei persoane care alcatuiau comisia ce trebuia sa negocieze salariile erau, in mod paradoxal, chiar actionari ai firmei.

In aceste conditii s-a semnat un Contract Colectiv de Munca ale carui conditii erau departe de dorintele sindicalistilor si care a fost contestat ulterior in instanta de catre sindicat.

Dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Alba Iulia. „Vrem alt contract si negocierea unor noi salarii”, a spus Tipter. Ulterior, a adaugat acesta, au inceput si presiunile asupra salariatilor, trei dintre acestia fiind concediati pe motiv de indisciplina. „Acum ii ia pe fiecare in parte la discutii. Mai greseste omul.

Li se spune sa-si faca excludere din sindicat pentru a fi iertati, li se promite o masina mai buna”, a mai afirmat Tipter. De asemenea, potrivit acestuia, unora li se acorda un salariu mai mare cu cateva sute de mii de lei pentru a semna lichidari nedatate, ceea ce ii pune la discretia conducerii. Liderul sindical a spus ca si cei care sunt nou angajati au semnat lichidari fara data.

Toate acuzatiile liderului de sindicat au fost negate de catre directorul STP, Dan Darja. Acesta a declarat ca le-a oferit oamenilor cresteri salariale cuprinse intre 15-30 la uta, dar din cauza faptului ca sindicalistii au refuzat orice dialog, salariatii au ales de bunavoie o alta comisie de negociere.

Referitor la faptul ca doi membri ai comisiei, Darja a spus ca acestia sunt si angajati si ca au un numar foarte mic de actiuni. „Din 104 de angajati cati erau la acea data, 86 au venit de bunavoie si si-au negociat salariile cu conducerea firmei. Veniti la societate sa intrebati pe oricine”, a mai afirmat Dan Darja. „Problema se va rezolva in instanta.

Domnul acesta, Tipter, a reusit sa invrajbeasca oamenii intre ei”, a adaugat directorul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro