Doar 1,1% dintre romani se considera atei convinsi, iar 96,5% cred in Dumnezeu – INSCOP
96,5% dintre romani cred in Dumnezeu, si doar 1,1% se declara atei convinsi potrivit Barometrului INSCOP realizat la comanda Adevarul.
Potrivit cercetarii, 83,9% dintre romani se considera persoane religioase.
„Avand in vedere si proportia ortodocsilor in populatia Romaniei, putem spune ca lumea ortodoxa romaneasca nu este una foarte atinsa de secularizare. Desigur, putem discuta calitatea, informarea sau gradul de religiozitate al romanilor. Cert este insa ca romanii nu refuza fenomenul religios. Faptul in sine este specific estului Europei si cert diferit de situatia din zona occidentala”, explica INSCOP.
Exceptand evenimentele religioase din familie (nunti, botezuri, inmormantari), romanii declara urmatoarele pattern-uri de frecventare a bisericii (procente calculate din totalul celor care se declara religiosi): 0,9% zilnic, 2,7% de cateva ori pe saptamana, 25,4% o data pe saptamana (mai ales duminica), 18,9% o data pe luna, 37,8% doar la marile sarbatori religioase, 10,2% o data pe an sau mai rar, 3,4% declara ca nu merg la biserica (0,6% nonraspunsuri).
„Faptul ca un sfert dintre romani declara o frecventare saptamanala a bisericii (fie si duminica) reprezinta un grad de participare religiosa mare pentru o populatie europeana. Sociologii numesc populatiile europene (la cele crestine ne referim) care se declara religioase, dar nu frecventeaza in mare masura institutia bisericii , sintagma fiind aplicata de obicei si romanilor de cercetatorii din domeniul sociologiei religiei” arata sursa citata.
„O modernizare constanta si evidenta a societatii romanesti in ultimii ani nu a venit insotita de o erodare rapida si la fel de semnificativa a fenomenului religios. Practic, modelele sociologice uzuale ale secularizarii sunt contrazise de astfel de date. Desigur, ce implicatii are un asemenea fapt, cu ce alte variabile coreleaza si daca religiozitatea aceasta poate fi o frana in dezvoltare sau, invers, daca ne poate ajuta sa fim o societate mai buna, toate acestea pot face obiectul unei cercetari complexe si separate”, explica Darie Cristea director general INSCOP.