Sari direct la conținut

Doar 30% dintre români își redirecționează 3,5% din impozitul pe venit. Apel pentru dotarea maternităților cu echipamente vitale

Concediu de maternitate și paternitate în România, Foto: © Inara Prusakova | Dreamstime.com
Concediu de maternitate și paternitate în România, Foto: © Inara Prusakova | Dreamstime.com

Deși orice persoană angajată în România poate să își redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit (cu excepția celor care lucrează în domenii precum construcții, agricultură și industria alimentară, care sunt scutiți de la impozitul pe venit în anumite situații) pentru a susține un anumit ONG sau o anumită cauză umanitară, doar 29,93% dintre acestea o fac, arată datele Salvați Copiii România. ONG-ul face un apel pentru ca oamenii să redirecționeze acest procent din impozitul lor pe venit pentru echipamente medicale necesare în secțiile de neonatologie.

„Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din sistemul neonatologic), în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Organizația face un apel și anunță urgentarea dotării cu aparatură medicală a spitalelor de pediatrie și a maternităților care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă”, se arată într-un comunicat de presă.

„Birocrația nu face decât să pericliteze șansa la viață și la sănătate a copiilor”

Președinta executivă a Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, spune că copiii care se nasc prematur sau cu diferite afecțiuni medicale nu au la dispoziție luni și ani – atât cât îi ia statului să doteze spitalele cu aparatură medicală performantă.

„Birocrația nu face decât să pericliteze șansa la viață și la sănătate a copiilor. În două minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală”, spune Gabriela Alexandrescu.

Salvați Copiii România a dotat, din 2010 și până în prezent, 126 de spitale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) cu peste 1.770 de echipamente vitale, cu o valoare de peste 11 milioane de euro.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților”, explică președinta executivă a organizației.

„Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viață pentru copii”

Reprezentanții Salvați Copiii România îi încurajează pe oameni să își redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit, completând cerea ANAF disponibilă AICI, pentru a susține dotarea spitalelor din țară cu echipamente vitale.

„Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur”, se arată în comunicatul de presă.

Care sunt județele cu cea mai mare rată a deceselor infantile

Salvați Copiii România transmite că rata mortalității infantile a urcat la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce arată diferențele clare care apar între diferite zone din țară.

„Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 – în 2020”, conform organizației.

Top județe cu rata mortalității infantile ridicată, conform Salvați Copiii România:

  • Sălaj – 10,5 la mie
  • Mehedinți – 8,8 la mie
  • Brăila – 8,3 la mie
  • Hunedoara – 8,3 la mie
  • Mureș – 7,8 la mie
  • Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.

Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile, conform Salvați Copiii România:

  • Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii
  • Ilfov – 3,3 la mie Alba – 3,6 la mie
  • Ialomița – 3,9 la mie Cluj – 4,5 la mie
  • Tulcea – 4,7 la mie.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat, citată de Salvați Copiii România.

„Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii”, conform Salvați Copiii România.

Ce spitale vor fi dotate în viitor de Salvați Copiii România

Organizația a transmis și o listă a spitalelor „pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante”:

  • București – Maternitatea Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”
  • Spitalul Clinic CF2 București
  • București – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu
  • Călărași – Spitalul Municipal Oltenița
  • Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  • Hunedoara – Spitalul Județean Deva
  • Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  • Iași – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași
  • Neamț- Spitalul Orășenesc Târgu Neamț
  • Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu.

Persoanele care vor să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către sucursala ANAF de care aparțin până pe 27 mai 2024.

Formularul precompletat cu datele organizației Salvați Copiii România poate fi descărcat sau completat online, direct pe site-ul Salvați Copiii, AICI.

Foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro