Sari direct la conținut

Dobanda la titlurile de stat germane la 10 ani scade la 0.44%, indicele EuroStoxx 50 urca cu 1.6%, iar EUR/USD s-a depreciat dupa decizia BCE. Vezi in text cum au resimtit pietele financiare din tara si din lume decizia BCE.

HotNews.ro

Joi, Banca Centrala Europeana a luat o decizie istorica prin lansarea unui nou program de masuri neconventionale de relaxare monetara. Aceste masuri, anuntate de Presedintele BCE (dl. Mario Draghi) in cadrul conferintei de presa organizata dupa sedinta, se refera la extinderea (incepand cu luna martie) programului de cumparare de active – instrumente financiare emise de guverne, agentii si institutii europene cu rating investitional. De asemenea, programul va include si tarile din Zona Euro care se afla intr-un acord cu UE/FMI, dar in anumite conditii. Volumul lunar total al cumpararilor de active din cadrul programului extins se va ridica la 60 miliarde euro incepand cu martie anul curent. Vezi in text cum au resimtit pietele financiare din tara si din lume decizia BCE.

Decizia BCE pe scurt:

■Acest program va fi derulat sub coordonarea BCE si s-ar putea derula cel putin pana in septembrie 2016. De altfel, Presedintele BCE a subliniat faptul ca acest program va fi derulat pana la convergenta sustenabila a inflatiei catre tinta bancii centrale (2%, an/an, pe termen mediu), se arata intr-un raport al Bancii Transilvania

■ De asemenea, banca centrala a decis sa renunte la spread-ul de 10 puncte baza aplicat in cazul operatiunilor tintite de refinantare pe termen lung.

■ In ceea ce priveste titlurile emise de institutiile europene, acestea vor reprezenta 20% din volumul cumpararilor noi de active: 8% la BCE si 12% la bancile centrale din Zona Euro.

■ Noile masuri de relaxare monetara au fost semnalate in perioada anterioara, atat de reprezentantii BCE, dar si de presa financiara internationala (ieri dupa-amiaza agentia Bloomberg mentiona posibilitatea unui program de cumparare de active de 50 miliarde EUR/luna).

■ Aceste masuri neconventionale de relaxare monetara confirma tranzitia politicii monetare a Bancii Centrale Europene de la modelul Bundesbank la modelul FED. Acest aspect este confirmat si de declaratiile d-lui Draghi de la conferinta de astazi: Consiliul Guvernatorilor BCE a considerat in unanimitate ca astfel de masuri de cumparare de active constituie un instrument de politica monetara.

■ Prin aceste decizii Banca Centrala Europeana vizeaza contracararea deflatiei curente (determinata si de declinul cotatiilor la titei in ultimele luni), dar si a nivelului redus al asteptarilor inflationiste pe termen mediu (in contextul amanarii relansarii investitiilor).

■ De altfel, M. Draghi a avertizat ca, in prezent, piata financiara se asteapta la o inflatie medie anuala de 0.3% pentru urmatorii 5 ani si de 0.9% pentru urmatorii 10 ani.

■ In acest context, Presedintele BCE a reiterat importanta continuarii reformelor structurale si a consolidarii bugetare in regiune pentru restabilirea increderii, aspect fundamental pentru relansarea investitiilor productive.

■ Consideram ca aceste masuri vor determina o ameliorare a indicatorilor macroeconomici din Zona Euro pe termen mediu, cu impact pozitiv pentru Romania. De asemenea, prin prisma acestor masuri, dar si a evolutiilor macroeconomice din Romania ne asteptam la noi masuri de relaxare monetara din partea BNR.

Cum au resimtit pietele dinanciare decizia de joi a Bancii Centrale Europene?

In Romania, asteptarea deciziilor de politica monetara din Zona Euro dar si proximitatea platii darilor lunare la stat s-au resimtit pe piata financiara joi. Pe piata monetara ratele de dobanda au urcat pe scadentele tomorrow next (la 0.14%/0.54%) si o saptamana (0.20%/0.68%) în contextul apropierii datei de plata a darilor lunare la stat. Pe piata titlurilor de stat ratele de dobanda au urcat marginal (3.02% la 10 ani), iar Guvernul a atras 800 milioane RON prin certificate scadente în decembrie, la un cost mediu de 1.36% (peste estimarile noastre). Cursul oficial BNR pentru EUR/RON a scazut cu 0.2%, la 4.5005, iar pe piata s-a depreciat sub 4.5, dupa decizia de politica monetara din Zona Euro. Bursa a crescut, în ton cu pietele europene, indicele BET cu 0.4%, la 7,038.1 puncte, scriu analistii BT.

In zona euro, raportat la T2 în T3 2014 datoria publica s-a redus cu 28.1 miliarde EUR, la 9.25 trilioane EUR (reprezentand 91.9% din PIB). Aceasta evolutie a fost determinata, în principal, de declinul costurilor de finantare a statelor. Încrederea consumatorilor europeni s-a ameliorat în ianuarie: indicatorul Comisiei Europene a crescut cu 2.4 puncte, la -8.5 puncte.

În sedinta de joi piata financiara a fost influentata, în principal, de decizia si semnalele de politica monetara ale BCE. Rata de dobanda la titlurile de stat germane la 10 ani a scazut la 0.44%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 1.6%, iar EUR/USD a urcat la cursul oficial (cu 0.2%, la 1.1618), dar s-a depreciat dupa decizia BCE.

In SUA, Preturile caselor au crescut cu un ritm lunar de 0.8% în noiembrie, iar solicitarile initiale de ajutor de somaj s-au diminuat cu 9 mii, la 307 mii saptamana trecuta. Evolutiile macroeconomice (inclusiv decizia BCE), din pietele de bunuri si stirile companiilor s-au resimtit pe piata financiara joi. Rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani a scazut la 1.85%, indicele Dow Jones a urcat cu 1.5%, iar dolarul s-a depreciat în raport cu EUR la cursul oficial (cu 0.2%), dar a crescut semnificativ dupa anuntul noilor decizii monetare neconventionale la BCE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro