Doctrina liberala in zigzag (de Cristian Ghinea)
Ministrul de Externe este un deviationist: a mers drept si a deviat astfel de la doctrina in zigzag a partidului sau.
Mihai Razvan Ungureanu a fost intrebat de ce s-a opus retragerii trupelor din Irak si a apreciat ca initiativa PNL a fost „un gest brusc, prost ambalat si prost livrat“ si ca Romania trebuie sa-si tina cuvintul dat. Pina aici, nimic anormal: un partid are o idee proasta pe care o aplica jalnic si cineva din interior are alta parere.
Partidul a replicat prin Bogdan Olteanu: „Daca exista in PNL cineva care crede in mod serios ca e in dezacord fundamental cu principiile partidului, poate sa-si dea demisia“. In lipsa de imaginatie si de argumente, Bogdan Olteanu s-a apucat sa imprastie certificate de liberal autentic, de parca ar fi Papa care vinde indulgente.
Intelegem de aici ca doctrina liberala pura spune ca trebuie sa ne retragem din Irak si ca daca vrei ca Romania sa-si duca angajamentul la capat nu mai esti liberal adevarat. Sa fim bine intelesi: este legitim sa vrei retragerea din Irak, desi modul in care PNL a propus asta a fost realmente „prost ambalat si prost livrat.
Dar nu poti sa pretinzi ca retragerea din Irak a intrat in panteonul sacru al ideilor liberale, asupra carora nu se accepta discutii. Conservatorii si laburistii britanici duc fiecare discutii interne feroce despre Irak si nu se mazilesc unii pe altii din cauza asta. La fel democratii din SUA.
Doctrina liberala le-a permis acum trei ani parlamentarilor PNL sa voteze pentru trimiterea trupelor in Irak, dar acum aceeasi doctrina liberala s-a razgindit brusc, fara sa semnalizeze. Ungureanu pare a pati ca deviationistii din PCUS: ei o tineau drept cind partidul isi schimba opinia, asa ca deviau de la linia partidului.
In campania electorala, cind primarul Basescu avea un punct slab in politica externa, parea ca liberalii, baieti mai cos-mopoliti din fire, vor suplini aceasta lipsa. Pina la urma, presedintele Basescu se descurca onorabil.
A afirmat citeva principii – orientarea proamericana, atentia pentru est si Marea Neagra – cu care putem fi sau nu de acord, dar trebuie sa recunoastem ca e consecvent si se tine de ele. In schimb, liberalii sint jalnici tocmai aici.
Purtatorii de mesaj liberali pe politica externa sint personaje cu talent de administrator de bloc (Ludovic Orban) sau care si-au depasit de mult limita de incompetenta (ministrul Atanasiu).
In schimb, un om cu cariera diplomatica plus experienta personala in zone dificile (ministrul Ungureanu) si care incearca sa se integreze in PNL este amenintat pentru ca nu se pliaza pe o iluzorie doctrina liberala, visata noaptea de Bogdan Olteanu si aplicata ziua de partidul de mioare pacifiste si disciplinate care a devenit formatiunea lui Bratianu. Omul care a facut Romania Mare. Si care pentru a reusi asta a implicat Romania Mica intr-un razboi mondial.