Sari direct la conținut

Vot în Parlament: Elena Monica Stănică şi Ciprian Dumitru Nicolae, numiți în conducerea ASF

HotNews.ro
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES

Comisiile de specialitate din Parlament au dat aviz favorabil marți pentru doi noi membri neexecutivi în conducerea Autorității de Supraveghere Financiara (ASF), respectiv pentru Nicolae Ciprian Dumitru și Elena Stănică. Pe lista audierilor au fost 5 candidați, printre care și Cristian Roșu, fostul vicepreședite al ASF în mandatul căruia au intrat în faliment City Insurance și Euroins, care însă și-a retras candidatura și nu a mai fost audiat.

UPDATE (22:40) Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, marţi, numirea Elenei Monica Stănică şi a lui Ciprian Dumitru Nicolae în funcţiile de membri neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, informează Agerpres.

Votul a fost secret cu buletine.

Elena Monica Stănică a obţinut 266 voturi ‘pentru’, 68 ‘contra’, iar Ciprian Dumitru Nicolae – 283 voturi ‘pentru’ şi 51 ‘contra’.

Membrii Comisiei de Buget finanțe din camera Deputaților și ai Comisiei Economice din Senat au avut marți pe masa audierilor 5 candidaturi pentru restul de mandat a doi membri neexecutivi din Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, instituție care arbitrează piețele de capital, asigurări și pensii private, cu active de zeci de miliarde de euro.

Actualul Consiliu ASF, care de regulă are 9 membri, și-a început mandatul în data de 21 decembrie 2023, pentru o perioadă de 5 ani, cu un post de membri neexecutiv vacant. Între timp, un alt membru neexecutiv din ASF – Aura Socol, soția lui Cristian Socol, și-a dat demisia începând cu data de 25 septembrie.

Aura Socol și-a depus candidatura pentru a face parte din Consiliul de Administrație al BNR, unde a primit marți votul Parlamentului.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, cei 5 candidați au fost: Victor Ilie, Andrei Rizoiu, Cristian Roșu, Elena Stănică și Niculae Ciprian Dumitru.

În urma audierilor, au primit aviz favorabil doar Elena Stănică și Niculae Ciprian Dumitru. Cei doi au fost propuşi de PSD pentru cele două posturi vacante în prezent, potrivit Agerpres.

În cadrul audierilor, prezidate de senatorul PSD Daniel Zamfir, acesta a supus la vot avizul favorabil pentru cei doi candidați, în timp ce pentru restul a supus la vot avizul negativ. Pentru Cristian Roșu nu s-a votat pentru că și-a retras candidatura înainte de a fi audiat.

Niculae Ciprian Dumitru a spus că oferă consultanță în fiscalitate de peste 20 de ani în SUA. Cum s-a descurcat la întrebările tehnice

Cu un puternic accent englezesc, Niculae Ciprian Dumitru, a subliniat că este plecat din România de 40 de ani și profesează în SUA, la New York, în domeniul financiar.

  • „În domeniul financiar, specialitatea mea este pe fiscalitate internationala. Profesez de peste 20 de ani și am lucrat pe consultanță la cele mai mari firme din acest domeniu. Am fost și membru al boardului executiv al Camerei de comerț româno-americană unde am întampinat companii din România care au solicitat capitalizare”, a spus acesta.

Claudiu Năsui, deputat USR, l-a întrebat pe acesta ce înțelege prin VAR (Value add risk).

  • „Este o metodă de a analiza valoarea unui asset (activ) care e pus la risc. (…) În principiu se calculează valoarea unui asset și de acolo se determină riscul pe care-l va avea”, a răspuns Niculae Ciprian Dumitru.

Un alt parlamentar l-a întrebat pe acesta dacă există vreo corelație între preț și dobândă în cazul obligațiunilor emise de Stat.

  • „Foarte simplu spus, de fiecare dată când dobânda crește prețul obligației scade și când dobanda scade, prețul obligatiei crește”, a răspuns Niculae Ciprian Dumitru.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a propus la vot un aviz favorabil pentru acesta, iar în urma numărării voturilor acesta a obținut acest aviz cu 61 de voturi „pentru”, o abținere și 5 voturi împotrivă.

Elena Stănică, expert ASF: Nu au fost niciodată 16 salarii în ASF. În acest an nu s-a luat nicio primă

Aviz favorabil a primit și Elena Monica Stănică care activează de mai mulți ani în ASF, fiind în prezent şef serviciu supraveghere şi analiză piaţa de pensii private.

  • „Am terminat facultatea finante-bănci, specialitate piețe de capital. Ulterior facultății m-am angajat într-o bancă mică, dar foarte dinamică. Apoi am activat pe 2 dintre cele 3 piețe supravegheate de ASF.
  • 6 ani am participat pe piata de capital la revizuirea reglementarilor, iar de 11 ani lucrez în piața de pensii private unde am activat la sectorul de supraveghere al pietei de pensii private.
  • De 2 ani conduc serviciul de supraveghere și analiză piață pensii private și coordonez supravegherea administratorilor fondurilor de pensii”, a declarat aceasta.

Elena Monica Stănică a mai spus că în ultimul an a făcut parte din echipa tehnică a ASF care a participat la evaluarea României din punctul de vedere al alinierii la principiile OCDE, elaborând documentația necesară pentru alinierea sistemului de pensii din România la cele mai bune practici ale OCDE.

Aceasta a fost întrebată de către deputatul Claudiu Năsui ce înseamnă „price-to-earnings (P/E) ratio”, dar fiind faptul că a lucrat în piața de capital.

  • „Price to earnings ratio e un multiplu de evaluare a companiilor listate la bursă. Se calculeaza prin raportul valorii de piață al acțiunilor asupra profitul actiunii și indică potențialul de câștig al unei acțiuni pe termen scurt”, a răspuns experta din ASF.

În condițiile în care prețurile RCA au explodat ce poziție aveți referitor la păstrarea celor 16 salarii pe an la ASF? a întrebat o deputată.

  • „Salariile sunt în concordanță cu piața. Întotdeauna o să fie o discrepanță între salariile oferite în domenii care nu sunt de specialitate și ASF. ASF este o instituție importantă a statului, independentă, care se autofinanțează și salariile sunt în concordanță cu media pieței.
  • Nu sunt 16 salarii pe an, în acest an nu s-a luat nicio prima. 16 nu au fost niciodata au fost eșalonate anumite prime”, a precizat Elena Monica Stănică.

La propunerea pentru aviz favorabil, aceasta a primit 50 de voturi „pentru”, 8 abțineri și 7 voturi împotrivă.

La finalul audierilor, senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat că mai era pe listă un candidat, Cristian Roșu, care însă „s-a retras și lipsește de la aceste audieri”.

Plenul Parlamentului se va reuni la ora 15,00 pentru a da votul asupra candidaţilor propuşi la ASF.

INTERVIURILE HotNews.ro