Doi președinți: Maia Sandu a cheltuit 25.000 de euro pentru 19 vizite în străinătate / Klaus Iohannis, 3,32 de milioane de euro pentru 21 de vizite
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cheltuit aproximativ 25.000 de euro pentru cele 19 vizite în străinătate făcute anul trecut, ceea ce înseamnă puțin peste 1.300 de euro pentru fiecare deplasare externă, conform datelor Administrației prezidențiale de la Chișinău. Instituția precizează că a fost cheltuită mai puțin de jumătate din suma alocată în buget în 2022 cu acest scop. În același timp, deplasările externe făcute de Klaus Iohannis anul trecut – 21 la număr – au costat peste 3,32 de milioane de euro, adică aproape 160.000 de euro pentru fiecare vizită în străinătate.
Președinția Republicii Moldova a făcut public marți raportul privind deplasările de serviciu făcute în străinătate de Maia Sandu și de membrii delegaţiilor acesteia în anul 2022.
Puțin peste 1.300 de euro pentru fiecare vizită externă
Pe parcursul anului trecut, Maia Sandu a făcut 19 deplasări externe, inclusiv în Statele Unite (de două ori) și în Japonia – a avut discursuri în plenara Parlamentului European şi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi a participat la mai multe reuniuni internaţionale, conferinţe şi evenimente publice, unde a avut şi întrevederi bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a făcut şi câteva vizite bilaterale, la invitaţia omologilor săi şi a altor oficiali de rang înalt din ţările gazdă, precizează Administrația prezidențială de la Chișinău.
Conform sursei citate, cheltuielile pentru vizitele externe din anul 2022 au fost de 514.403,43 de lei moldoveneşti (puţin peste 25.000 de euro), mai puţin de jumătate din suma de 1.052.700 de lei alocată în acest scop din bugetul Preşedinţiei pentru anul trecut. Asta înseamnă puțin peste 1.300 de euro pentru fiecare externă.
Pentru anul 2023, suma alocată pentru vizite în străinătate este de 700.000 de lei, echivalentul a aproximativ 35.000 de euro.
În anii anteriori, pentru deplasările de serviciu făcute în străinătate, Administraţia preşedintelui Republicii Moldova a cheltuit următoarele sume: 2021 – 534.442,51 lei din 1.414.000 lei alocaţi; 2020 – 632.692 lei din 1.000.000 de lei alocaţi (fosta administraţie); 2019 – 1.845.451,8 lei din 2.100.000 de lei alocaţi, mai arată sursa citată.
Ce vizite externe a făcut Maia Sandu anul trecut
Anul trecut, Maia Sandu a făcut următoarele deplasări externe, conform Administrației prezidențiale de la Chișinău:
- În Germania, la München, la Conferința de securitate, în perioada 18 – 20 februarie 2022 (suma totală cheltuită – 34.3 mii lei)
- În Belgia, la Bruxelles, în perioada 17 – 19 mai (suma totală 21.2 mii lei)
- În Olanda, la Rotterdam, în perioada 31 mai – 1 iunie (suma totală – 14.4 mii lei)
- În Grecia, în localitatea Thessaloniki, unde a participat la Summit-ul șefilor de stat și de guvern al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, în perioada 10 – 11 iunie (suma totală – 5.5 mii lei)
- În Ucraina, la Kiev, în 27 iunie (suma totală – 0.00 lei)
- În Grecia, la Atena, în 4 – 5 iulie, în Lituania, la Vilnius – 6 iulie (suma totală – 19.3 mii lei)
- În Polonia, la Varșovia, în 14 iulie (suma totală – 20.3 mii lei)
- În România, la București, în perioada 28 – 29 iulie (suma totală – 1.2 mii lei)
- În Austria, în localitatea Alpbach, în 21 – 23 august (suma totală – 4.4 mii lei)
- În Marea Britanie, la Londra, la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a (suma totală – 24.6 mii lei)
- În Statele Unite ale Americii, la New York, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în perioada 18 – 21 septembrie (suma totală – 75.8 mii lei)
- În Germania, la Berlin, în perioada 22 – 23 septembrie (suma totală – 3.3 mii lei)
- În Cehia, la Praga, în perioada 5 – 7 octombrie (suma totală – 39.4 mii lei)
- În România, șa București, în 31 octombrie – 1 noiembrie (suma totală – 14.3 mii lei)
- În Tunisia, la Djerba, în perioada 18 – 20 noiembrie (suma totală – 9.7 mii lei)
- În Franța, la Paris, în perioada 20 – 22 noiembrie (suma totală – 77.1 mii lei)
- În Japonia, la Tokyo, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie (suma totală – 27.3 mii lei)
- În SUA, la Washington, la lucrările Segmentului Înalt al Conferinței Internaționale privind anticorupția, în perioada 5 – 7 decembrie (suma totală – 17.6 mii lei)
- În Elveția, la Geneva, în perioada 11 – 12 decembrie (suma totală – 9.3 mii lei)
Klaus Iohannis, cheltuieli de peste 3,32 de milioane de euro pentru 21 de deplasări externe anul trecut
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut în acest an 21 de deplasări externe, care au implicat cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei, adică peste 3,32 de milioane de euro. Asta înseamnă aproape 160.000 de euro pentru fiecare vizită în străinătate a unei delegații oficiale conduse de șeful statului.
Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 21 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2022, însumează 16.604.678,40 lei (peste 3,32 de milioane de euro).
Ce vizite externe a făcut Klaus Iohannis anul trecut
Şeful statului a participat, în 16 februarie, la Paris, la invitaţia omologului francez, Emmanuel Macron, la un dineu de lucru informal privind situaţia de securitate din Sahel. El a luat parte, în 17 şi 18 februarie, la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, organizat la Bruxelles, iar în 24 februarie – la reuniunea Extraordinară a Consiliului European (Bruxelles).
În martie, Iohannis a fost la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (24 martie), şi la reuniunea Consiliului European, tot la Bruxelles (24-25 martie).
În 30 şi 31 mai, preşedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Pe 14 iunie, la Haga, a participat la reuniunea în format restrâns, în pregătirea Summitului NATO; pe 20 iunie, la Riga, în Letonia, la cea de-a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mari (I3M) şi la cea de-a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M; pe 23 şi 24 iunie, la Bruxelles, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summitului Euro în format extins; în perioada 28-30 iunie – la Summitul NATO de la Madrid.
În septembrie, şeful statului a participat la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, care au avut loc la Londra. Pe 20 şi 21 septembrie, el a condus delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), organizată la New York. Vizita preşedintelui Iohannis în Statele Unite ale Americii a inclus şi o deplasare la San Francisco, în 22 şi 23 septembrie.
În octombrie, preşedintele Iohannis a fost prezent la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga (6-7 octombrie) şi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles (20-21 octombrie).
În 7 şi 8 noiembrie, şeful statului a participat la Summitul implementării climatice de la Sharm El-Sheikh, iar pe 11-12 noiembrie – la Forumul pentru pace de la Paris. De asemenea, preşedintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Letonia, la Riga, pe 23 noiembrie, urmată de o vizită oficială în Republica Lituania, la Vilnius, pe 24 noiembrie, şi de participarea pe 25 noiembrie, la Kaunas, la simpozionul internaţional „The Idea of Europe” şi la reuniunea şefilor de stat din Lituania, Letonia, Polonia şi România.
Iohannis a făcut în 2 şi 3 decembrie o vizită de lucru la Atena, iar în 6 decembrie a participat la summitul UE-Balcani de Vest de la Tirana. Pe 14 şi 15 decembrie a fost la Bruxelles, la summitul UE-ASEAN şi la reuniunea Consiliului European.
„Ce s-ar întâmpla dacă această asistență externă nu ar veni?”
Maia Sandu spunea, în decembrie, că în ultimii doi ani a cheltuit mult mai puțini bani decât Igor Dodon pentru vizitele peste hotare, iar rezultatele obținute pe plan extern nici nu pot fi comparate cu perioada în care Dodon era șef al statului.
- „Îi invit pe cei care spun că irosim bani pe aceste vizite să compare cheltuielile pe care le-am făcut în ultimii doi ani cu cele ale fostului președinte.
- Toți se vor convinge că aceste cheltuieli sunt mai mici decât cheltuielile pentru călătoriile și vizitele președintelui precedent.
- În același timp, putem vedea și diferența de rezultate. Republica Moldova are o politică externă foarte activă, suntem cunoscuți, apreciați pentru anumite lucruri, toată lumea discută despre noi și vine să ne ajute”, a spus Maia Sandu la TVR Moldova, conform ziarulnational.md.
Ea a spus că cetățenii de rând au avut de câștigat în urma turneelor diplomatice peste hotare:
- „Ce s-ar întâmpla, dacă această asistență externă nu ar veni? Asta ar însemna reducerea anumitor cheltuieli, nu ne-am fi putut permite anumite programe sociale pe care le derulează Guvernul, inclusiv acordarea compensațiilor, tot felul de indemnizații, creșteri de salarii.
- Nu ne-am fi putut permite să investim în anumite proiecte de infrastructură. Economia noastră suferă din cauza agresiunii ruse în Ucraina, iar acest fapt nu l-a generat autoritățile sau cetățenii. Suntem în această situație dificilă, iar comunitatea internațională recunoaște acest lucru și apreciază faptul că noi suntem de partea bună a istoriei și ne ajută cum poate”.