Domnule Prim Ministru Victor Ponta, ați greșit și cu al III-lea ministru al Educației!
Pe zi ce trece acțiunile ministrului Educației, Liviu Marian Pop, capătă aspecte comice dacă n-ar avea consecințe nefaste asupra sistemului de învățământ.
Foarte activ, nu trece zi fără să ne uimească cu noi inițiative și măsuri, de a ajuns să ocupe toată agenda societății, umbrind chiar si campania electorală. Dacă o face intenționat sau nu, rămâne să decidă cititorii.
Repolitizarea masivă a administrației din educație.
Fostul ministru Daniel Funeriu n-a schimbat toată garnitura de inspectori generali, cum face acum actualul ministru Liviu Pop. În ciuda asigurărilor date de Primul Ministru, că nu-i va schimba „pe ai lor cu ai noștri”. Dacă la început era vorba doar de inspectori aflați în campanie, acum ministrul Pop recunoaște în interviul acordat Hotnews că sunt presiuni politice. Iar un ministru, mai ales interimar, nu poate rezista presiunilor cui? Baronilor locali?
Așa că a decis. Îi schimbă pe toți. Și adjuncții. Câtă inconștiență implică acest gest sinucigaș rezultă din aceea că Inspectorii Generali sau adjuncții lor sunt președinții de comisii de bacalaureat județene și de ei depinde organizarea și derularea în bune condiții a bacalaureatului. Dacă în inpectoratele școlare se instalează nesiguranța, teama de schimbări de personal, plata unor polițe, suspiciunea, adio bacalaureat bine organizat. Putem anticipa un fiasco cum nu s-a mai văzut până acum.
Sau un gest deliberat, pentru ca viitoarele comisii de bacalaureat să funcționeze ceas, cu un procent de promovare final la bacalaureat de 75-80%.
Mai este o problemă. N-au fost schimbați nici directorii din preuniversitar, cum cerea Legea Educației Naționale. Cum aproape toți actualii directori sunt cu delegație, ei pot fi schimbați oricând de către Inspectorii Generali nou numiți. Cu cine? E de la sine înțeles, nu e necesar un răspuns explicit.
Oprirea contractului de acces la baza de date Thomson Reuters
Cercetătorii români au rămas stupefiați când au aflat că accesul la această importantă bază de date electronice le-a fost tăiat, la decizia ministrului Pop, care si-a propus să facă mai întâi un audit. Deși îl face părtaș și pe fostul sef al ANCS (Autoritatea Natională pentru Cercetarea Stiintifica), Dragos Ciuparu, acesta spune că: “Este o mare minciuna. De altfel am refuzat sa semnez decizia de amanare a contractarii noilor servicii”
Introdusă relativ recent, în 2009, printr-un proiect european, accesul la această bază de date a fost o mană cerească pentru cercetători, pentru că-și corelau cercetările cu acelea din întreaga lume. În plus, accesul făcea posibilă devoalarea plagiatelor ceeace, după experimentul Mang, a devenit disgrațios actualei puteri.
Așa ca, una peste alta, cercetătorii au rămas cu ochii în internet, fără legătura cu lumea exterioară, indiferent de scuzele și motivele invocate de ministru. Un ministru competent găsea soluții, nu tăia conducta de informații.
Revenirea la reținerea cotizațiilor sindicaliștilor pe statul de plată
Sindicalist fiind la bază, ministrul Pop n-a uitat marea durere a acestora: banii adunați de la sindicaliști s-au redus cu 80-90%, după decizia fostului ministru Funeriu, de a nu mai opri cotizațiile pe statul de plată. Nicăieri în lume și nici în alte domenii din România statul nu joacă rolul de casier al sindicatelor, fără comision, fără vreun alt avantaj. Ba mai mult, primește și înjurăturile și amenințările de tip sindical, cînd acestea ies în stradă. Adică, înjurat pe banii strânși de mine! Foarte tare!
Instanța de judecată n-a dat dreptate, cum era și firesc, sindicatelor, în procesul pe care acestea l-au deschis împotriva Ministerului Educației. Nici n-a fost nevoie, pentru că le-a dat dreptate ministrul Pop.
Trebuie să recunoaștem că, spre deosebire de trecut, de data aceasta se cere solicitarea expresă, scrisă, a sindicaliștilor, pentru oprirea cotizației pe statul de plată. Doar presiunile directorilor ar putea să-i oblige să semneze astfel de cereri, fără dorința proprie.
Numirea șefilor de instituții subordonate ministerului
Secretar de Stat pentru Învățământul Superior a fost numit conf. Dr. Gigel Paraschiv, de la Universitatea Politehnică București, posibil la propunerea dnei Andronescu. Este specialist în aparatură de muls (!) și de transport al laptelui, fără articole ISI, fără lucrări științifice cu validare internațională. O posibilă explicație ar putea fi că altul, cu titluri mai înalte, dar fără plagiate, nu s-a găsit!
La ANCS a fost numit imediat după preluarea mandatului ministrului Pop, dl Tudor Prisecaru, 55 de ani, specializarea Cazane de abur, 36 articole publicate sau in curs de publicare exclusiv in reviste din tara, 9 articole publicate in volumele unor congrese si simpozioane, 24 comunicari stiintifice, Indice Hirsch 2 (mai slab decat al multor doctoranzi din Romania si in mod sigur mai slab decat al majoritatii doctoranzilor din tarile avansate), la 55 de ani doar conferentiar, de 12 ani cu aceasta functie didactica. Posibil ambele numiri la propunerea dnei Andronescu.
Citeste tot articolul si comenteaza pe