Dosarul inchiderilor de mine, la DNA
Mega afacerea inchiderilor si ecologizarilor de mine a intrat in vizorul procurorilor anticoruptie! Unul dintre motivele demararii cercetarilor ar putea fi si raportul elaborat de Garda Nationala de Mediu, si prezentat, in exclusivitate de GAZETA de Maramures.
Se strange latul pentru grupurile de interese care au profitat de pe urma prohodului mineritului maramuresean! Anul trecut, GAZETA de Maramures v-a prezentat in exclusivitate concluziile unui raport elaborat de Garda Nationala de Mediu (GNM) in urma verificarilor efectuate la perimetrele miniere inchise si ecologizate.
Documentul a confirmat ca lucrarile de zeci de miliarde de lei au numeroase tare, prezentate de altfel in repetate randuri si de noi. Tot atunci, se preconiza o „avalansa” de dosare penale. Calin Crisan, comisarul-sef al Comisariatul judetean Maramures din cadrul GNM declara ca: „Acum, dupa finalizarea raportului, mingea este la Bucuresti.
Eu ma gandesc ca dupa acest raport vor fi cateva anchete. Eu asa stiu, ca se va lasa cu cateva dosare penale”. „Pronosticul” pare ca s-a adeverit. O serie din neregulile semnalate in raportul lui Octavian Patrascu, comisarul general adjunct al GNM a ajuns in atentia organelor de cercetare.
Patrascu spune ca: „Noi am transmis raportul la Ministerul Economiei si Comertului si s-a autosesizat si DNA. Nu stiu foarte multe amanunte. Cred ca se fac cercetari. Povestea este de mai demult si probabil au reluat. Ne-au solicitat si noua niste informatii, pe care le-am pus la dispozitie. Au avut niste solicitari pe anumite obiective. Din Maramures au fost pe statiile de epurare, atat.
Controalele pe care le-am facut noi pe cele 3 statii de epurare. Dar mai sunt si alte obiective din Bihor, Gorj, probabil de unde au avut ei anumite semnale. Deci, nu pe toate problemele semnalate. Au cerut chestii punctuale si cred ca sunt chestii mai vechi, dupa cate am simtit.
Cred ca-i intereseaza aspectele economice, mai mult pe partea de atribuire a lucrarilor, contractele si minunile de genul asta. Asta-i opinia mea personala. Nu stiu amanunte. Probabil, in cazul in care vor extinde cercetarile, normal ca o sa ceara informatii si de la noi. Da, DNA ne-a cerut informatii”.
In schimb, Calin Crisan spune ca nu s-au solicitat informatii si la nivel local: „Eu nu pot sa fac nicio declaratie pentru ca nu sunt implicat. E apanajul Comisariatului General si nu stiu”.
Remember pentru DNA GAZETA de Maramures a mai scris despre „epurarea” fondurilor pe criterii de „cumetrii” si despre faptul ca, licitatiile controversate ale fostului director Conversmin, Dorin Adam si-au intins tentaculele si in Maramures.
Prestarea serviciilor de administrare a statiilor de epurare e o „felie” consistenta din „tortul” inchiderilor si ecologizarilor de mine. Iar printre cei care s-au infruptat din “felia” de Maramures se numara si Domaso Construct SRL Petrosani, o societate administrata de unul dintre “apropiatii” fostului director Conversmin, Dorin Adam.
Pe vremea cand Adam se afla inca la conducerea societatii cu capital de stat, Conversmin, a fost organizata o licitatie publica pentru atribuirea contractului de achizitii: „Prestarea serviciilor de exploatare a statiilor de epurare ape mina prevazute in pachetul I Nistru – 9 Mai – 11 Iunie, Tyuzosa, Alunis-Fata Mare si Socea”.
Contractul a fost castigat de Domaso Construct, administrata de Sorin Apostu. Numai ca Ghetarul Prod Com SRL a oferit un pret mai mic, asa ca a depus o contestatie.
Scandalul a ajuns pe masa Ministerului Finantelor Publice (MFP) de atunci, care a confirmat ca „ofertantul SC Ghetarul Prod Com SRL a indeplinit atat conditiile de eligibilitate si inregistrare cat si cerintele minime privind capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara solicitate”.
Tot din documentul MFP reiese ca oferta celor de la Ghetarul Prod Com fusesere respinsa pe motiv ca „pentru statia de epurare Nistru, valoarea ofertei pentru primul an depaseste valoarea ofertei alocata prin programul anual”.
Dar oficialii din MFP au constatat ca „posibilitatea de respingere a unor oferte pentru acest motiv trebuia(!) sa fie prevazuta in mod expres in documentatia pentru prezentarea si elaborarea ofertei. De asemenea, consideram ca modul de abordare a acestei licitatii conduce la afectarea principiului utilizarii eficiente a fondurilor publice”.
Adresa a fost trimisa si directorului Conversmin de atunci, caruia i s-a recomandat „sa reverifice situatia creata si sa adopte masurile care se impun”. Numai ca, in loc de masuri si verificari, Adam a incheiat contractul cu firma lui Sorin Apostu.
Trei, Doamne, si toate trei Potrivit raportului de atunci al GNM „pentru exploatarea statiei de epurare ape mina Asecare – Valea Colbului, Ilba SC Conversmin SA a incheiat un contract de prestari servicii cu SC Domaso Construct SRL Petrosani. (…) Statia de pompare a namolului supraterana nu este functionala. S-au montat inca doua pompe cu furtune flexibile.
Prin autorizatia de gospodarire a apelor se prevede ca statia va prelua intreg debitul de ape de mina, fapt nerespectat in prezent. Nu este asigurata linie telefonica fixa la statie iar retelele de telefonie mobila nu au raza de acoperire in zona statiei de epurare. In concluzie statia nu poate prelua intreg debitul de ape de mina si functioneaza necorespunzator.
Perimetrul statiei a fost afectat de precipitatiile abundente din anii trecuti. Aval de statia de epurare de pe galeria Purcaret inferior se evacueaza direct in emisar – paraul Ilba un debit semnificativ de ape de mina acide, apa paraului are o culoare rosietica si depuneri de suspensii si precipitate de diverse metale”.
Si exploatarea statiei de epurare Campurele a fost adjudecata de Domaso Construct SRL si potrivit GNM nici de aici nu lipsesc baiurile: “De pe galeria Campurele se evacueaza ape de mina acide cu debit mare, circa 160 l / sec.
Canalul de aductiune, dintre gura galeriei si bazinul de reactie vertical, este subdimensionat, sau are depuneri in interiorul lui, pentru ca nu poate prelua un debit mai mare de cca. 60 l / sec. O parte din debitul de ape intra in statia de epurare si se neutraliza si epura, cca. 60 l / sec, restul de aprox. 100 l /sec se evacua direct in emisar (valea Rosie).
Conform autorizatiei de gospodarire a apelor debitul maxim al statiei este de 160 l / sec. Pompele de extragere a namolului din decantoare si conductele aferente sunt subdimensionate, nu se extrage toata cantitatea de namol, astfel se micsoreaza capacitatea de epurare a statiei si sunt necesare operatiuni dese de curatare a decantoarelor.
Nu este asigurata linie telefonica fixa la statie iar retelele de telefonie mobila nu au raza de acoperire in zona statiei de epurare. In concluzie, statia nu poate prelua intreg debitul de ape de mina si functioneaza necorespunzator”.
Si la statia de epurare Tyuzosa, exploatata de aceeasi societate din Petrosani au fost depistate mici nereguli, de genul “nu este asigurata linie telefonica fixa”.
Dar in raportul lui Patrascu se arata ca: “Pentru statiile de epurare Asecare – Valea Colbului, Campurele si Tyuzosa au fost depuse documentatii la APM Maramures pentru obtinerea autorizatiei de mediu”, ceea ce inseamna ca acestea au functionat fara autorizatie o perioada.
Dar nu credem ca acestea sunt principalele probleme vizate de DNA, ci mai degraba modul de cheltuire a banilor. Ramane de vazut daca potentialii vinovati vor si plati. Am vrut sa aflam si pozitia DNA, asa ca am luat legatura cu cei din Biroul de presa al institutiei. Ni s-a cerut o adresa scrisa, ne-am conformat, insa pana la inchiderea editiei n-am primit niciun raspuns.