Doua submarine rusesti de atac patruleaza in apropierea coastei de est a SUA
Doua submarine nucleare de atac rusesti au patrulat in largul coastei estice a Statelor Unite in ultimele zile, starnind ingrijorarea Pentagonului, informeaza New York Times. Desi submarinele nu au facut gesturi provocatoare, mentinand cursul in apele internationale, oficialii nu isi pot explica motivele misiunii neobisnuite. „Cand marina rusa face ceva atat de iesit din comun este un motiv de ingrijorare”, a declarat o sursa de rang inalt de la Pentagon.
„Stim ca (cele doua submarine) sunt in apele internationale. Nu ne facem griji in privinta capacitatii noastre de a le repera. Ne facem griji ca ele sunt acolo”.
Unul dintre cele doua submarine rusesti se mai afla marti in apele internationale, la circa 320 de kilometri de coasta Statelor Unite.
Al doilea a vizitat un port din Cuba in ultimele zile, asa cum a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apararii.
„Nu cred ca in ultimii 15 ani rusii au mai trimis doua submarine de acest tip in largul coastei americane”, a declarat expertul in istorie navala si lupta antisubmarine nucleare Norman Polmar. Responsabilii de la Pentagon au refuzat sa faca orice comentarii in ceea ce priveste o eventuala prezenta a armamentului la bordul submarinelor.
Anuntul actiunilor Marinei ruse vine in contextul in care Moscova incearca sa ascunda esecul lansarii rachetelor intercontinentale de tip Bulava (SS-NX-30 potrivit clasificarii NATO). Cel mai recent test al unei rachete Bulava a avut loc pe 15 iulie in Marea Alba (nord-vestul Rusiei) si s-a finalizat cu dezintegrarea sa in zbor, dupa o defectiune la primul etaj al rachetei. La doar o saptamana de la esec, responsabilul tehnic al proiectului rus de rachete intercontinentale Bulava, Iouri Solomonov, a demisionat.
In decembrie anul trecut, Rusia a efectuat manevre comune alaturi de Venezuela in Marea Caraibelor, in apropierea apelor teritoriale americane.