Sari direct la conținut

Două treimi din cei infectați cu varianta Omicron spun că au avut și înainte COVID-19 (studiul React)

HotNews.ro
Scoala in timpul pandemiei, Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia
Scoala in timpul pandemiei, Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

Două treimi din persoanele testate pozitiv pentru coronavirus recent în Marea Britanie afirmă că s-au vindecat anterior de COVID-19, anunță BBC.

Constatările au fost prezentate de React, un studiu continuu pe scară largă efectuat cu ajutorul a zeci de mii de voluntari din Anglia.

Cercetătorii notează că este nevoie de date suplimentare pentru a vedea cu adevărat câte dintre aceste cazuri sunt reinfectări dar că rezultatele arată care sunt categoriile cele mai susceptibile reinfectării cu coronavirusul: angajații sanitari și gospodăriile cu mulți copii sau mulți membri care trăiesc sub același acoperiș.

Val de cazuri COVID-19 în timpul iernii

Peste două milioane de persoane au fost testate în total de la demararea acestui studiu de anvergură. Ultimele constatări, pentru primele două săptămâni din 2022, se bazează pe aproximativ 100.000 de teste PCR oferite voluntarilor.

În jur de 4.000 au fost pozitive, cea mai ridicată rată de la izbucnirea pandemiei.

Secvențierea genetică a acestora a arătat că aproape toate cazurile au reprezentat infecții cu varianta Omicron identificată pentru prima dată în Africa de Sud și considerată responsabilă de număr ridicat de contagieri înregistrat de Marea Britanie în timpul iernii.

Reinfectări cu varianta Omicron a coronavirusului

Nu este deocamdată clar câți dintre voluntarii testați pozitiv au fost vaccinați cu schema completă a unui vaccin anti-Covid. Primele două doze oferă o protecție scăzută față de varianta Omicron, datele arătând și o scădere în timp a protecției în fața dezvoltării unor forme grave ale bolii.

Însă dozele booster, care au fost administrate în ritm accelerat în Marea Britanie de la apariția variantei Omicron, întăresc protecția imunitară.

Aproape două treimi (65%) din voluntarii infectați cu coronavirusul au declarat că au fost testați pozitiv anterior pentru COVID-19.

Este posibil ca multe din aceste cazuri să reprezinte reinfectări însă în unele cazuri ultimele teste PCR ar fi putut depista rămășițe ale virusului.

Alte estimări sugerează că doar 10% din cazurile cauzate de varianta Omicron reprezintă posibile reinfectări.

Numărul de infecții cu coronavirusul a început să scadă recent în Marea Britanie dar rămâne ridicat, mai ales în rândul copiilor și adolescenților tineri, potrivit datelor oferite de studiul React.

„Există o incidență în creștere rapidă printre copii acum că ei intră mai mult în contact după începerea școlii și, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, o incidență mai ridicată în rândul persoanelor de peste 65 de ani”, declară prof. Paul Elliott de la Imperial College din Londra și directorul studiului React.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro