Sari direct la conținut

Dr. Ștefăniță Dima atrage atenția că accidentul vascular ischemic este urgență absolută

HotNews.ro
Dr. Stefanita Dima, Foto: Hotnews
Dr. Stefanita Dima, Foto: Hotnews

În 2016, dr. Ștefăniță Dima salva viața unei fetițe de 1 an, diagnosticată cu fistulă pială de tip paragalenic, o premiera pentru Romania, fiind al șaptelea caz raportat la nivel mondial. Între timp, pacienta a crescut și dr. Ștefăniță Dima primește de 5-6 ori pe an filmulețe de la familie cu ea și sora ei: „Am promis ca o sa fiu nașul ei de cununie și așa o sa fie”

De-a lungul timpului, Ștefăniță Dima, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul MedLife a realizat multe operații complexe cu o foarte mare încărcătură emoțională.

  • Pacient de 32 ani, de la Craiova, ofițer militar, a venit la noi complet paralizat (de la brâu în jos) de aproximativ o lună , cu o fistula arterio-venoasa spinală care trebuia embolizata de urgență. Pacientul a beneficiat în premiera națională de o anestezie specială (a fost trezit în timpul embolizarii și verificat neurologic pentru a constata efectele ocluziei temporare ale fistulei și ulterior am realizat ocluzia definitivă). Pacientul este acum perfect neurologic, recuperat 100%. La ATI a fost Rely Manolescu.
  • Pacient de77 ani cu o fistula carotido-cavernoasa dreaptă (cu ochiul drept de 3-4 ori mai mare ca volum față de normal) ce nu a putut să-și găsească rezolvarea în România a beneficiat în premiera națională de un abord transorbital și embolizare ulterioară cu coils a fistulei. La 5 zile după intervenție a participat la ,,Romanii au talent’’ la un cor bărbătesc (fiind fost profesor de limba română ) și a fost pe scena recuperat 100%.
  • Pacienta de 61 de ani în urma cu 3 ani , în ajunul Crăciunului, cu anevrism rupt intracranian, la Azuga, venită la ora 1 noaptea de urgență la Medlife Grivița, cu Diana Toma de gardă în ATI. Când o coborau din salvare anevrismul s-a mai rupt încă o dată și a intrat în comă profundă. Am embolizat-o în noaptea aceea și dr Dan Suiaga i-a pus și un drenaj ventricular extern. A stat 1 luna în ATI (Crăciun + Revelion + Sf Ion + încă niște săptămâni), dar după încă o luna de recuperare pacienta le citea povești nepoților și mergea cu ei în parc cu bicicleta.
  • Băiat de 7 ani cu anevrism cerebral gigant rupt ( în urma 2 ani de Revelion) a fost internat la spitalul Bagdasar și tratat conservator timp de 2 săptămâni. În ziua când s-a externat din Bagdasar ca să vină la Medlife pentru embolizare , anevrismul (care se dublase între timp) s-a mai rupt încă o data, copilul intrând în comă profundă. L-am embolizat de urgență și după 1 luna de ATI (dr Ovidiu Lazăr coordonator) copilul nu mai avea nici un deficit.
  • Tânăr de 21 de ani, din Constanța, în stare perfectă de sănătate intră brusc în comă profundă acuzând dureri atroce de cap. Anevrism cerebral rupt. Embolizat în urgență și după 2 săptămâni de ATI pleacă acasă recuperat 100%.
  • Băiat de 3 ani cu retard psihic important beneficiază de un angioRMN cerebral care evidențiază o fistula Piala la nivelul emisferului drept. Embolizata perfect, copilul se externează peste 5 zile și la controlul de 6 luni se observă un progres semnificativ al dezvoltării psihice a pacientului.
  • Pacient în vârstă de 50 de ani, cu un anevrism cerebral rupt în urma cu aproximativ 1 an și jumătate, acuza dureri de cap severe (aceleași ca în momentul rupturii anevrismale de acum 18 luni). Anevrismul se rupsese iar și de data asta, la Medlife, a fost embolizat impecabil, pacientul părăsind spitalul după numai 4 zile.

În această perioadă dr. Ștefăniță Dima atrage atenția că accidentul vascular ischemic este urgență absolută. În primele 6 ore poate să beneficieze de tratament endovascular.

Anevrismul cerebral rupt are o rată de reruptură (care în 80% din cazuri este fatala) de aproximativ 25% în primele 30 de zile post ruptură.

Alte urgențe sunt malformațiile arteriovenoase rupte atât cerebrale, cât și spinal și fistulele carotide-cavernoase.

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

De la începuturile civilizației, frica este primul lucru care te izbește într-o pandemie. Ca să o alungăm, am luat o serie de măsuri de siguranță, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toți pacienții din clinicile și spitalele noastre sunt protejați și tratați.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII