Sari direct la conținut

Dupa 83 de ani, un zagan (vultur barbos) a zburat deasupra Romaniei – Societatea Ornitologica Romana

HotNews.ro
Zaganul Adonis, Foto: http://gypaetebarbu.fr
Zaganul Adonis, Foto: http://gypaetebarbu.fr

Dupa 83 de ani, un zagan survoleaza din nou Romania, potrivit unui comunicat emis de Societatea Ornitologica Romana. Zaganul este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibarit candva si la noi in tara, dar care nu a mai fost vazut din 1933.

„Pasarea care se afla acum pe teritoriul Romaniei se numeste Adonis si este una dintre pasarile care era menita sa contribuie la refacerea populatiei de zagani din Franta. In cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT – pasarea a fost eliberata in Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a ramas acolo. A plecat din Franta si a hoinarit prin mai multe tari. Traseul ei este urmarit cu ajutorul unui emitator satelitar si a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina si acum Romania. In Romania, ultima semnalare documentata a zaganului dateaza din secolul trecut, adica din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii zagani care mai cuibarea in Romania, in Carpatii Meridionali”, se arata in comunicatul SOR.

Zaganul mai este cunoscut si sub denumirea de vultur barbos. Este o pasare de prada diurna caracteristica zonelor muntoase si este prezent in mod obisnuit la altitudini cuprinse intre 500-4000 m, dar a fost intalnit si la 7500 m altitudine in Himalaya.

Lungimea corpului este de 105-125 cm si greutatea este cuprinsa intre 4500-7800 g (media 6210 g). Femela este putin mai mare decat masculul. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 235-275 cm. Adultii au infatisare similara.

„Este o pasare maiestuoasa, cu un penaj ce imbina portocaliul ruginiu cu negrul intr-o combinatie inegalabila. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dupa cinci ani. Pasarile tinere au o culoare inchisa. Se hraneste la fel ca majoritatea vulturilor cu hoituri, insa ca particularitate, se hraneste in proportie mare cu maduva oaselor acestora. Arunca oasele de la inaltime pe stanci, pentru a le sparge, apoi le inghite”, spun specialistii SOR.

Mai multe informatii despre Adonis, aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro