Sari direct la conținut

Dupa capsunari, IT-isti si medici, Germania recruteaza si educatoare din Romania

HotNews.ro
Copii la gradinita, Foto: Agerpres
Copii la gradinita, Foto: Agerpres

In Germania, educatoarele din gradinite sunt la mare cautare. Deoarece necesarul de personal nu poate fi nicicum acoperit din resurse autohtone, orasul Stuttgart cauta si in alte tari. Douazeci de posturi de educatori si educatoare care vorbesc germana au fost puse la bataie, unele contracte de munca sunt deja semnate. Romancele provin din Sighisoara, Sibiu, sau Timisoara, zone unde traditia invatarii limbii germane e inca vie.

Din pacate, ca si exodul personalului medical, cel al personalului din invatamant loveste in sistemul fragil si deteriorat din Romania al grijii pentru om, pentru sanatatea si educatia lui. Iar fara aceste doua componente, statul e din ce in ce mai bolnav.

Cine invata de mic germana, are pe viitor sanse mai bune de studiu si cariera, caci „engleza si franceza stie oricine”. Asa cred parintii multor copii din Romania. Unii dintre acestia si-au dat copiii la gradinita germana Kinderwelt, de la Timisoara. E o gradinita serioasa, cu renume, care fiinteaza de cincisprezece ani. Si totusi, trei dintre cele optsprezece educatoare de acolo vor lua drumul Germaniei.

„E vorba de experienta si de bani”, isi motiveaza pasul Martina, o tanara educatoare de la Kinderwelt. Colega ei Alina a semnat deja contractul si incepe lucrul in luna septembrie, la o gradinita, Kita cum ii spun nemtii, din Stuttgart. „Pentru mine este o ocazie sa-mi imbunatatesc cunostintele de limba germana, sa invat procesele pedagogice. Sunt curioasa ce e acolo”, spune ea intr-un interviu recent, acordat radioului german Deutschlandfunk.

Sefa de la Kinderwelt, Geraldine Zipple, desi regreta personalul calificat care-i pleaca, intelege motivatia tinerelor: „Desigur ca salariile pe care le oferim educatorilor nostri nu sunt asa atractive. Asta trebuie sa recunoastem“. In Romania, acest salariu este intre 300-400 de euro. La Stuttgart, educatoarele incep cu un salariu brut de la 1.400 de euro in sus.

Diferenta la bani este probabil cel mai puternic motiv al exodului fortei de munca din Romania. Iar o sincronizare salariala la nivel european e inca departe. Insa si sansa de a invata metode pedagogice diferite, de a cunoaste locuri si oameni noi, le anima pe candidatele la posturi in invatamant peste hotare.

La Stuttgart au mai fost angajate anul trecut opt romance, in gradinite. Nu in toate cazurile, echivalarea diplomelor a mers ca pe roate. Insa pentru absolventele de liceu german si cu diploma de educatoare, completarea pregatirii a fost relativ simpla, prin 25 de zile de scolarizare la Oficiul de Tineret.

Una dintre educatoarele angajate in septembrie 2013, pentru sase luni de proba la gradinita „Beim Fasenengarten”, de langa Stuttgart, explica cu ce a avut noroc. Ruxandra-Maria Teoc Bontea a invatat germana la scoala generala si liceul din Sighisoara, iar criteriul de cunoastere a limbii germane a fost decisiv in selectionarea ei pentru postul vizat.

Acest lucru e confirmat si de Heinrich Korn, adjunctul sefului de la Oficiul de Tineret din Stuttgart. „E foarte greu sa lucrezi cu forta de munca straina care vorbeste germana cu dificultate. De aceea, pe moment ne concentram asupra angajarii de straini care vorbesc foarte bine germana sau pentru care limba germana nu constituie un impediment. Iar aici avem cateva tari in vedere: una dintre ele e Romania, apoi Italia, zona Tirolului de Sud, ca si Franta regiunea Alsacia. Cu Romania, in special, vom continua ce am inceput“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro