Sari direct la conținut

După ce s-a retras din negocierile privind controlul armelor nucleare, Rusia acuză SUA de „toxicitate și ostilitate”

HotNews.ro
Maria Zaharova, Foto: Sputnik / Profimedia Images
Maria Zaharova, Foto: Sputnik / Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”.

Comentariile Mariei Zaharova vin după ce Rusia s-a retras din negocierile cu oficialii americani privind controlul armelor nucleare, discuții ce erau prevăzute să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo, relatează The Guardian.

Într-o postare pe Telegram, Zaharova a spus că decizia Moscovei de a amâna discuțiile a fost determinată de starea precară a relațiilor cu Washington.

Ea scrie că: „În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate din partea Washingtonului. Ca parte a războiului hibrid și total declanșat împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA față de Rusia este supus unei dorințe patologice de a face rău țării noastre ori de câte ori este posibil”.

Luni, Statele Unite au acuzat Rusia că a amânat „unilateral” întâlnirile pentru a discuta despre singurul acord referitor la armele nucleare care mai este în vigoare între cele două ţări.

Discuţiile erau programate să înceapă în Egipt, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a afirmat că decizia de a le amâna a fost luată „unilateral” de Moscova luni.

„Statele Unite şi Federaţia Rusă urmau să convoace o reuniune a Comisiei Consultative Bilaterale a Tratatului New START la Cairo, Egipt, pentru a discuta despre implementarea tratatului New START, marţi, 29 noiembrie. Partea rusă a informat Statele Unite că Rusia a amânat unilateral întâlnirea şi a anunţat că va propune noi date”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

SUA „sunt gata să reprogrameze întâlnirea cât mai curând posibil, deoarece reluarea inspecţiilor este o prioritate pentru susţinerea tratatului ca instrument de stabilitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ministerul rus de Externe a precizat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că discuţiile au fost amânate, dar nu a dat un motiv pentru întârziere.

„Sesiunea Comisiei Consultative Bilaterale asupra Tratatului START ruso-american, programată anterior la Cairo (29 noiembrie – 6 decembrie), nu va avea loc la datele indicate. Evenimentul a fost amânat pentru o dată ulterioară”, a menţionat ministerul rus.

Ce este Tratatul New START

Tratatul New START stabileşte limite pentru numărul de arme nucleare cu rază intercontinentală pe care atât SUA cât şi Rusia le pot desfăşura. Conform tratatului, Washingtonul şi Moscova efectuează inspecţii reciproce la silozuri, dar din cauza pandemiei de Covid-19 inspecţiile au fost oprite începând cu 2020, iar complicaţiile au apărut atunci când SUA au încercat să reia inspecţiile la începutul acestui an.

La începutul lunii noiembrie, oficialii administraţiei Biden au văzut o evoluţie pozitivă în faptul că discuţiile pentru tratatul New START vor fi reluate, mai ales că acestea urmau să se desfăşoare în condiţiile suspiciunilor că Moscova s-ar pregăti să folosească arme nucleare în Ucraina.

Tratatul New START – singurul care a mai rămas în vigoare şi care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume – a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021, în primele săptămâni ale preşedinţiei lui Joe Biden. Acesta prevede ca ambele părţi să permită inspecţii reciproce la instalaţiile care au legătură cu armele nucleare. Aceste inspecţii fuseseră însă suspendate din martie 2020 din cauza pandemiei Covid-19 şi de aceea era de aşteptat ca reluarea inspecţiilor să fie subiectul de discuţie în cadrul viitoarelor reuniuni ruso-americane.

Tratatul limitează ambele naţiuni la desfăşurarea a 1.550 de focoase nucleare pe sisteme de lansare, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere.​

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro