Sari direct la conținut

Dupa dezbaterile din Parlament, ANI a devenit o „superba inutilitate”

HotNews.ro

Agentia de Integritate (ANI), al carei scop este controlarea averilor deminitarilor si prevenirea coruptiei, risca sa se transforme intr-o institutie inutila si formala. Nici nu au inceput bine dezbaterile din Parlament asupra proiectului de lege privind infiintarea ANI si deputatii UDMR, ai Partidului Conservator si ai PSD au si redus din atributiile necesare pentru buna functionare a Agentiei.

Initiativa parlamentarilor este criticata de mai multi reprezentanti ai societatii civile, care cer deputatilor “sa-si reconsidere pozitia” si sa nu faca din ANI o institituie ineficienta.

ANI, doar o institutie formala?

Atributiile Agentiei Nationale de Integritate privind controlul averilor, verificarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor au fost eliminate de catre deputati din proiectul de lege. Parlamentarii UDMR, PC si PSD si-au unit fortele si operat modificari esentiale la actul normativ sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei.

La initiativa UDMR, deputatii au eliminat din titlul, preambulul si primul articol al proiectului de lege orice referire la controlul averilor si al incompatibilitatilor, lasind ANI doar cu atributii de verificare a declaratiilor de avere.

Potrivit modificarilor aduse pina acum, ANI nu va mai avea ca obiect de studiu „averea” personala a demnitarilor, ci doar „declaratia de avere” a acestora, mai exact nu poate sa compare declaratia cu realitatea, ci doar sa verifice o foaie de hartie.

Mai mult, ANI nu va mai controla, ci doar va monitoriza declararea averilor, termeni care, la propunerea UDMR, s-au substituit chiar in titlul legii. Astfel, Agentia nu va mai avea instrumente proprii de a verifica diverse situatii unde apar discrepante intre declaratii si averea afisata, ci va trimite totul sub forma de sesizare catre justitie.

O alta restrictie pe care au impus-o deputatii, a fost scoaterea din sfera atributiilor ANI a verificarii incompabitibilitatilor demnitarilor. Si ca sa duca ciuntirea articolului pana la capat, PSD a propus un amendament prin care a eliminat posibilitatea de verificare a averilor celor care au detinut functii de demnitate, din anii ‘90 incoace.

Astfel, verificarea demnitarilor se poate face doar pe perioada in care acestia isi exercita mandatul.

La articolele patru si cinci din proiectul de lege, deputatii UDMR, cu ajutorul celor de la PSD, au mai dat o lovitura luptei anticoruptie. Orice persona care sesizeaza Agentiei anumite nereguli in averea unui demnitar trebuie sa aiba dovezi in acest sens, fie acte doveditoare, fie declaratii care pot fi verificate.

Aceasta prevedere il obliga pe cel care denunta sa faca o ancheta proprie in acest sens.

Tot UDMR a introdus un amendament prin care denuntatorii sunt obligati sa-si desconspire identitatea, fapt care va reduce drastic numarul celor care vor sa faca astfel de sesizari.

Cum a fost facuta praf legea controlului averilor

In ciuda faptului ca, initial, si-a dat avizul pentru lege in sedinta Coalitiei, UDMR a pus pe masa Comisiei juridice 36 de amendamente menite sa modifice varianta Guvernului. O alta serie de amendamente au fost depuse de grupurile PSD si PC, astfel conturandu-se o noua coalitie a parlamentarilor, constituita cu scopul de a schimba actul normativ care vizeaza controlarea averilor demnitarilor.

Discutiile la Comisia juridica a Camerei Deputatilor au debutat cu un scandal intre ministrul Monica Macovei si deputati. Toti deputatii UDMR, PC, PRM si PSD au sustinut in cor ca legea este prost facuta, in timp ce Macovei, de una singura, a incercat sa le tina piept.

Deputatul PSD, Eugen Nicolici, a declarat ca PSD refuza sa voteze “o astfel de lege execrabila” pana cind nu i se aduc imbunatatiri. “Este o lege facuta pe picior si in graba. Este necesar sa i se aduca modificari, se se schimbe anumite articole care se bat cap in cap” a declarat Nicolici.

La cateva scaune mai incolo deputatul PC , Petre Calian, striga in microfon ca Agentia este Marea Adunare Nationala. „Acesta lege este o prostie, este un CNSAS al averilor. Sa o punem sub controlul Parlamentului“.

Liderul grupului UDMR, Marton Arpad, acuza la rindul sau ca multe articole din lege sunt neconstituitionale avertizandu-i pe deputati sa limiteze atributiile Agentiei.

“Daca nu scoateti incompatibilitatile de la articolul 1 ati inlocuit Comisia juridica cu o singura persoana, adica cu un inspector al acestei Agentii.”

Totodata, Marton Arpad a declarat ca daca amendamentele UDMR vor fi respinse, forma finala a legii va fi constestata la Curtea Constitutionala.

„Agentia trebuie sa se ocupe cu controlul declaratiilor, nu cu controlul averilor. Carei puteri ii apartine aceasta autoritate neprevazuta in Constitutie? Ce e aici? Un fel de CNSAS al averilor?!“, a vociferat si Sergiu Andon, presedintele Comisiei.

Si, ca sa completeze tabloul, deputatul PRM a spus cu adevarat lucrurilor pe nume: “ANI va face nani, adica nu va fi operationala”

Deputatul democrat Daniel Buda a incercat sa bareze atacurile aduse ministrului Justitiei, insa fara rezultat “Ceea ce va iesi din acest proiect de lege va fi orice altceva decat o Agentie de Integritate care sa aiba menirea cu care a fost gandita la un moment dat.

ANI va deveni doar o institutie formala, fara putere de a controla averile demnitarilor si care va manca banii statului degeaba.”, a explicat Buda.

“Luati-va legea si aduceti alta, daca ceea ce propunem noi nu va convine“, a replicat deputatul UDMR Marton Arpad.

Chiar si o parte a liberalilor a fost de acord cu variantele impuse de UDMR. Liberalul Dragos Ujeniuc a impartasit aceasi opinie conform careia legea este prost facuta. Alaturi de el a fost si proasptaul liberal Ioan Timis (fost deputat PSD)

Ministrul Justitie a incercat sa-si impuna punctul de vedere, insa fara nici un rezultat. “Eu stiu ce vreti sa faceti, sa eliminati orice forma de control a legii. Va anunt ca din acest moment legea nu mai este a mea, pentru ca cele trei modificari facute schimba, de fapt, continutul legii. Dupa opinia mea, acest proiect poate sa nu mai existe“, a punctat Macovei

Coplesita de acuzatiile si replicile acide, ministrul Justitiei a declarat la finalul dezbaterilor ca deputatii sunt manati de “anumite interese” pentru a nu le fi controlate averile. “In acest moment, coalitia de guvernare nu mai functioneaza, PSD, UDMR si PC este noua coalitie care voteaza proiectul de lege. E clar ca cei care au fost la guvernare nu vor sa fie controlati”.

Potrivit unor surse Hotnews.ro din interiorul PD, reprezentantii Aliantei iau in calcul si varianta retragerii proiectului din Parlament si adoptarea lui prin ordonanta de urgenta, pentru a respecta termenele impuse de UE.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca daca legea va iesi ciopartita de la comisie, o va retrimite in plen, cerand deputatilor juristi sa revina la proiectul initial.

Societatea civila protesteaza

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber a declarat pentru Hotnews.ro ca modificarile aduse de deputati primelor articole din legea controlului averilor sunt ingrijoratoare.

“Amendamentele pe care domnii deputati le-au adoptat sunt o dovada clara a intereselor politice pe care fiecare le are. Au ciuntit in asa hal legea controlului averilor incat pana acum au transformat ANI intr-o institutie formala, fara putere de control. ANI, cum se prezinta in acest stadium, este o superba inutilitate” a explicat Renate Weber.

Presedintele FSD spera ca pe parcursul dezbaterii pe articole se vor reintroduce atributiile elementare de control al averilor, astfel incat “ANI sa devina operationala si eficienta.”

Totodata, fostul consilier prezidential considera ca dezbaterile vor fi in continuare aprinse si ca este datoria societatii civile sa monitorizeze activitatea Comisiei juridice de la Camera Deputatilor.”Trebuie operate modificari la capitolul de incompatibilitati, acolo unde este introdusa pentru verificare si functia de presedinte de stat; de asemenea trebuie specificat clar in actul

normativ si cine va detine controlul asupra acestei Agentii. Acestea se pot face pe parcurs” a explicat Renate Weber.

In acelasi timp, 12 organizatii non-guvernamentale si-au facut public protestul fata de modificarile facute de deputati.

Printr-un comunicat de presa semnat de ONG-uri precum Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, APADOR-CH, Romania Societatea Academica din Romania (SAR) se face un apel catre parlamentarii din comisie “sa-si reconsidere pozitia, in interesul luptei anti-coruptie”.

“Constatam ca se manifesta in randul parlamentarilor acestei Comisii o rezistenta puternica fata de ideea unei ANI independente si inzestrate cu mijloace eficiente de a controla daca un demnitar a mintit sau nu in declaratii.

Concret, atat opozitia cat si doi dintre partenerii din coalitia de guvernare (UDMR si PC, care, prin prezenta lor in guvern, isi dadusera anterior acordul cu proiectul ANI) doresc schimbari care afecteaza lupta impotriva coruptiei”

Reprezentantii societatii civile sunt nemultumiti de amendamentele admise la primele articole ale legii. Acestia considera ca “verificarea declaratiilor de avere” este o formulare ambigua care deschide calea spre trimiterea ANI in ridicol si irelevanta.

Acestia subliniaza faptul ca prin amendamentele aprobate, Agentia va avea rol decorativ si va putea “verifica probabil doar corectitudinea gramaticala a completarii declaratiei.”

Totodata, societatea civila protesteaza fata de decizia conform careia ANI va putea verifica averile demnitarilor doar in perioada exercitatii mandatului lor.

“Legea va oferi o amnistie totala in privinta coruptiei de pana acum, ceasul se va pune pe „0” la momentul septembrie-octombrie 2006, iar mecanismele ANI, chiar asa slabite de amendamentele aprobate, va functiona practic doar pentru cei nou-veniti”, se spune in protest.

In opinia activistilor civici, “alaturi de transformare, prin aceste propuneri, ANI se transforma totodata intr-o institutie ridicola si decorativa”.

Organizatiile semnatare atrag atentia ca oficialii europeni considera o asemenea miscare drept o diluare a principiului responsabilitatii procurorilor si „o reducere a capacitatii operationale” a institutiilor respective.

Mai concret, atitudinea deputatilor UDMR, PC, PSD si PRM este o amenintare care blocheaza exact “acele institutii precum DNA care dau semne ca incep sa faca progrese in lupta anti-coruptie.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro