Economistul cunoscut pentru prognozele sale foarte precise vede un rezultat „roșu” la alegerile din SUA. Cele trei scenarii ale lui
Nimeni nu poate prezice viitorul cu certitudine, dar economistul francez Christophe Barraud are o istorie de invidiat în ceea ce privește prognozele reușite, scrie Business Insider. Iar la alegerile ce vor avea loc în Statele Unite peste câteva zile el prognozează că harta se va face roșie.
La doar 38 de ani Barraud este economistul și strategul șef al firmei de consultanță financiară Market Securities Monaco, o funcție pe care o ocupă din 2011.
Cu excepția unui singur an, agenția Bloomberg l-a desemnat între 2012 și 2023 cel mai bun economist în ceea ce privește prognozele făcute pentru economia americană. Deși titlul nu a fost încă acordat pentru 2024, el a reușit din nou să vină cu cele mai precise prognoze pentru rezultatele financiare raportate în trimestrul 3 al acestui an.
Barraud vorbește acum despre alegerile pe care SUA le vor organiza pe 5 noiembrie, dar nu din considerente politice. El a modelat posibilele rezultate pentru a putea oferi investitorilor cele mai bune sfaturi în ceea ce privește plasamentele lor.
Economistul se așteaptă ca economia americană să crească indiferent dacă președinte va deveni republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris. El consideră că, per total, PIB-ul SUA va crește la o rată de 2,7% anul viitor, și de 2,1% în 2025, ușor peste estimările altor economiști.
Însă el spune de asemenea că nu doar rezultatul alegerilor prezidențiale va conta în acest sens, ci și cât de multă putere va putea exercita următorul președinte american, în funcție de deznodământul alegerilor parțiale („midterm”) pentru Congres.
Trei scenarii pentru rezultatul alegerilor din SUA
Barraud a modelat trei scenarii diferite privind rezultatul alegerilor americane și descrie cum acestea vor influența probabil politicile și evoluția economiei SUA.
Primul scenariu se bazează pe o victorie a Kamalei Harris la alegerile prezidențiale, în timp ce cele două camere ale Congresului vor rămâne divizate, la fel ca în prezent. După ultimele alegeri parțiale pentru Congres din 2022 democrații și-au păstrat controlul asupra Senatului, în timp ce republicanii au câștigat la limită o majoritate de mandate în Camera Reprezentanților, cea inferioară.
Barraud spune că dacă Congresul va continua să rămână divizat și după alegerile de pe 5 noiembrie, nu se vor schimba prea multe pe frontul economic. Prin urmare, el se așteaptă la continuarea actualului „statu-quo” în acest scenariu.
În al doilea scenariu, Congresul continuă să rămână divizat, dar fostul președinte Trump va reveni la Casa Albă. Însă cu un Congres doar parțial de partea sa, capacitatea lui Trump de a impune politicile pe care le dorește pe plan intern, precum scăderile de taxe pentru corporații și gospodării, va fi limitată.
Barraud se așteaptă ca, în această situație, Trump să își concentreze eforturile pe plan extern. Asta ar putea însemna o serie largă de măsuri în ceea ce privește relațiile comerciale, de la noi restricții la importuri, la creșterea taxelor vamale.
Economistul prognozează că, pe termen scurt, aceste măsuri vor fi neutre pentru economia SUA, dar că pe termen lung ele ar putea duce la scăderea creșterii economice, după ce țările vizate vor adopta la rândul lor măsuri de retorsiune.
O victorie a lui Trump, dublată de una a republicanilor în Congres
Al treilea scenariu este cel al unei victorii a lui Trump la alegerile prezidențiale, însoțită de un rezultat bun la alegerile pentru Congres al Partidului Republican. Începând cu alegerile din 2000 cele două partide care formează duopolul politic american sunt cunoscute prin culoarea roșie pentru republicani, și albastră pentru democrați.
Barraud se așteaptă ca republicanii să preia controlul asupra Senatului după alegerile ce vor avea loc marțea viitoare, în timp ce Camera Reprezentanților ar putea merge la oricare dintre cele două partide.
Economistul francez consideră că acest scenariu este cel mai probabil dintre cele trei.
„Sosul său secret nu este opinia sa personală sau perspectiva de la un nivel înalt. Când este întrebat ‘de ce’ se așteaptă la o schimbare, el râde și spune că acesta este rezultatul dat de modelul său”, notează Business Insider despre Barraud.
Calculele sale se bazează în general pe o metodologie cu 3 pași, care presupune colectarea celor mai recente și ample date economice, financiare și din satelit, stabilirea unor semnale cheie pe baza testării seturilor de date, și apoi adăugarea rezultatelor altor modele pentru a „testa la stres” propriile prognoze și rafina rezultatul final.
În cazul alegerilor ce vor avea loc pe 5 noiembrie el a inclus și datele oferite de numeroase piețe de pariere, inclusiv evoluțiile de pe bursa americană și celelalte piețe financiare.