Sari direct la conținut

Edilul din Carbunesti face afaceri pe bani publici

Monitorul

„Nu vad unde este problema”

Primarul din Carbunesti, Petre Stan, este si un prosper om de afaceri. El este actionar cu 50% la firma Ornello Forest SRL alaturi de nasul sau, Leonard Stan, societate al carei principal obiect de activitate il reprezinta exploatarea si comercializarea lemnului.

Firma respectiva are si un gater, la care sunt prelucrate cantitati importante de material lemnos extras din padurile din apropierea localitatii pe care o pastoreste in calitatea sa de edil sef. Pana acum nimic spectaculos.

Conflictul de interese intervine insa atunci cand intre Primaria Carbunesti si societatea Ornello Forest se semneaza un contract de aprovizionare cu lemne a institutiilor publice. Monitorul a intrat in posesia avizului de insotire a 10 metri cubi de material lemnos din care reiese clar ca firma primarului livreaza lemne de foc Primariei Carbunesti, document pe care il publicam in facsimil.

Primarul, care a fost ales din partea PSD si a ajuns acum membru al Partidului Conservator, recunoaste ca face afaceri pe bani publici, dar nu vede nimic ilegal in asta. „Este un contract foarte mic, de vreo 40 de milioane de lei vechi. Eu sunt doar actionar, un alt baiat se ocupa de firma. Nu vad unde este problema” ne-a declarat primarul Petre Stan.

Subrefectul judetului: „Este clar un caz de incompatibilitate”

Subprefectul judetului, Catalin Stan, are o alta parere decat edilul din Carbunesti. „In Legea 393 din 2004 privind statutul alesilor locali, la articolul 75, este precizat clar ca alesii locali nu au voie sa aiba relatii contractuale cu firme din care sa obtina un beneficiu.

Este clar un caz de incompatibilitate daca primarul respectiv are relatii contractuale cu o firma de unde scoate venituri. Vom verifica daca a depus declaratia privind calitatea de actionar si in urma unei sesizari scrise pe aceasta tema, Prefectura Prahova va actiona impotriva primarului conform legii”, a declarat subprefectul Catalin Stan.

Monitorul va sesiza oficial Prefectura Prahova acest caz de incompatibilitate si conflict de interese si asteapta cu interes rezultatul viitoarei anchete. R.M.

Ce spune Legea alesilor locali „Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine” – Articolul 75 din Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali.

Ce spune Legea anticoruptie „Primarii si viceprimarii sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I.

Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta” – Articolul 76 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Ce risca un primar incompatibil „Daca in urma controlului asupra legalitatii actelor juridice incheiate sau emise de persoanele prevazute la alin.

(1) (n.r.: primarii si viceprimarii) rezulta ca alesul local in cauza a realizat foloase materiale, prefectul dispune, dupa caz, sesizarea organelor de urmarire penala competente sau a comisiilor competente de cercetare a averii” – Articolul 76 din Legea 161/2003.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro