Editorii ar vrea sa ceara bani pe continutul postat pe internet
Un grup international reprezentand editori de presa, reviste si carti analizeaza un sistem de autorizare care ar permite accesarea unei parti din continutul media publicat de acestia pe motoarele de cautare de pe internet contra cost, a anuntat Asociatia Mondiala a Presei.
Motorul de cautare american Google a fost condamnat deja de justitia belgiana sa elimine de pe site-ul sau stirile, articolele si fotografiile apartinand editorilor belgieni francofoni.
Acest grup de lucru, fondat si coordonat de Asociatia Mondiala a Presei (AMJ), cu sediul la Paris si care reuneste organizatii internationale si europene de editori, „a analizat modalitatile existente pentru a impiedica motoarele de cautare sa exploateze continutul lor media fara permisiune sau fara plata unor compensatii financiare”, a indicat AMJ.
Grupul considera ca „nu a existat pana acum nici o solutie tehnologica pentru a le comanda motoarelor de cautare sa preia doar o parte a continutului media. Solutiile actuale sunt de tipul «totul sau nimic»”.
„Pe aceste argumente se bazeaza scuzele companiei Google pentru a justifica actiunile sale”, a indicat Gavin O’Reilly, presedintele AMJ, continuand: „Daca nu ii blocam complet, vor putea face tot ceea ce vor cu continutul pe care il preiau”.
Editorii se arata „inainte de toate preocupati de serviciile de raspandire a informatiilor, care utilizeaza textele si fotografiile jurnalelor fara a cere permisiunea acestora”.
In cadrul unui sistem de autorizare, „un site de internet ar putea, de exemplu, sa permita motoarelor de cautare sa indexeze pagina web si sa dea voie doar motoarelor selectionate (cele care platesc drepturi de autor sau au incheiat un acord comercial) sa afiseze aceste articole, daca o doresc, doar pentru o perioada limitata”.
Acest lucru ar permite citarea corecta a sursei tuturor fotografiilor, la fel cum o fac ziarele.
Citeste articolul complet in Gandul