Sari direct la conținut

Elena Lasconi către Marcel Ciolacu: „Dacă un om drag ar fi tratat într-un spital din România, aţi sta liniştit ştiind că Rafila este şef peste Sănătate?”

HotNews.ro
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a transmis miercuri seară un mesaj dur premierului Marcel Ciolacu, acuzându-l pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de nepăsare, după ce doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte.

„Domnule Marcel Ciolacu, dacă un om drag dumneavoastră ar fi tratat la ora asta într-un spital din România, aţi sta liniştit ştiind că Rafila este şef peste Sănătate? Aţi sta liniştit acum, că aţi văzut cum a încercat să ascundă adevărul în cazul morţii a 17 oameni? Oameni ca mine şi ca dumneavoastră”, a scris Elena Lasconi, într-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook.

„Niciodată în istoria recentă a României nu am avut un ministru PSD atât de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor. NICIODATĂ”, a afirmat șefa USR.

„Ca om, nu ai cum să nu te cutremuri când vezi cum Rafila a încercat să mușamalizeze abaterile grave de la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzând deficiențe de comunicare în loc să acționeze. A ignorat avertizările medicului care a semnalat încălcări grave ale protocoalelor medicale și ale dreptului la viață al pacienților. A încercat să ascundă mizeria sub preș, în loc să scoată la lumină problema și să o rezolve așa cum îi cere funcția. Reforma Sănătății, domnule Ciolacu, pentru dumneavoastră este doar o vorbă. Pentru cei care plătesc taxe să întrețină acest sistem, reforma lui nu va fi o realitate atât timp cât lăsați să decidă oameni care nu au nici măcar rușine”, mai afirmă ea.

Elena Lasconi, în mesajul adresat premierului Marcel Ciolacu:

  • Domnule Ciolacu, Rafila chiar nu răspunde pentru nimic?
  • Nici pentru vizitele în Cuba, plătite din bani publici, fără rezultate pentru pacienți, nici pentru că a lăsat România fără 740 de milioane de euro din PNRR și fără spitale noi? Nici pentru că a distrus Planul Național de Combatere și control a Cancerului și nici pentru că ignoră criza medicamentelor? Chiar nu răspunde pentru nimic?
  • Ce încredere să mai aibă pacienții în sistemul medical când văd că, de la cel mai înalt nivel, omul care îl conduce minte, ascunde, nu își asumă nimic, nu are niciodată soluții, e mai mult analist decât decident politic?!
  • Ce vede acum o țară întreagă în cazul Pantelimon este fără precedent, iar dumneavoastră, domnule Ciolacu, aveți puterea să faceți ceva. Faceți, dar pentru oameni, nu pentru prietenii de la partid!.

Doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală au fost reținuți miercuri de procurorii Parchetului Tribunalului București. Ei sunt acuzați că „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de Noradrenalină” pentru pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care „apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață”. Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au făcut propriile anchete în acest caz, în urma cărora anunțaseră, în aprilie, că nu au fost găsite nereguli.

Ministrul Alexandru Rafila spunea, în aprilie, că sesizările formulate de către angajații spitalului privind reducerea dozei de Noradrenalină „au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”, în timp ce Colegiul Medicilor din București susținea că „nu a existat ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacient”.

Parchetul Tribunalului București a anunțat reținerea a două doctorițe (M.M.A. și P.M.), medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, ele urmând să fie duse în instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Unul dintre medici (M.M.A.) este cercetat pentru tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor). Celălalt medic, P.M., este cercetată pentru omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei), a precizat Parchetul.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre medicii Maria Miron și Mirela Păiuș. Ele sunt acuzate de procurori că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Nonadrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Alături de cele două doctorițe a fost reținută, pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, și o asistentă medicală – Mariana Călin.

Nicolae Ciucă: Ministrul Sănătăţii trebuie să acţioneze fără ezitare

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a reacţionat și el miercuri seară în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, afirmând că cei care încalcă jurământul lui Hipocrate „ar trebui să fie pedepsiţi prompt şi aspru”.

El consideră că cei responsabili de funcţionarea şi îmbunătăţirea sistemului sanitar pentru a preveni astfel de încălcări, în cazul de față ministrul Sănătății, „trebuie să acţioneze fără ezitare”.

„Jurământul este sacru. Ca militar, ştiu foarte bine că încălcarea acestuia poate costa vieţi şi poate reduce încrederea în profesiile care salvează vieţi. Cei care încalcă jurământul lui Hipocrate – de a proteja şi de a servi – ar trebui să fie pedepsiţi prompt şi aspru”, a scris, Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ciucă a mai afirmat că „cei responsabili de funcţionarea şi îmbunătăţirea sistemului sanitar pentru a preveni astfel de încălcări – de exemplu, ministrul Sănătăţii – trebuie să acţioneze fără ezitare şi autorităţile trebuie să acorde sprijinul necesar familiilor celor care au avut de suferit într-un caz atât de cumplit”.

„Oamenii trebuie să primească asigurări că aceia care depun un jurământ în slujba oamenilor iau acest lucru foarte în serios. Fără încredere, ei nu vor veni către noi atunci când vor avea nevoie, iar întreaga societate va avea de suferit”, a adăugat șeful PNL.

INTERVIURILE HotNews.ro