Sari direct la conținut

Elevii din București pot face cursuri de prim ajutor / Anunțul Ministerului Educației

Cursuri de prim ajutor, Foto: Inquam Photos / George Călin
Cursuri de prim ajutor, Foto: Inquam Photos / George Călin

Elevii din București vor învăța cum pot acorda primul ajutor persoanelor aflate la nevoie, în cadrul Programului de Educație privind Tehnicile de Resuscitare de Bază (Basic Life Support/BLS), lansat vineri, 29 septembrie, cu ocazia Zilei mondiale a inimii. Cursurile se vor desfășura în weekend, în șase școli din București (una din fiecare sector), iar înscrierile se fac prin școlile la care învață copiii.

Programul este realizat de Ministerul Educației, Asociația Societatea Română de Cardiologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Scopul programului este acela de a-i învăța atât pe elevi, cât și pe cadrele didactice, cum pot acționa și cum pot oferi ajutor atunci când o persoană din jur are nevoie.

„Obiectivul acestui program este de a forma elevii din învățământul preuniversitar (clasele V-VIII și IX-XII), precum și cadrele didactice din aceste unități de învățământ în tehnici de resuscitare de bază, astfel încât să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardiac și să popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieți”, se arată într-un comunicat de presă.

Școlile în care vor avea loc cursurile de prim ajutor

Organizatorii au stabilit, împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), că, în primă fază, lecțiile de prim ajutor vor avea loc în șase școli din capitală.

  • Sectorul 1: Liceul Teoretic „Jean Monnet”;
  • Sectorul 2: Colegiul Național „Mihai Viteazul”;
  • Sectorul 3: Colegiul Național „Matei Basarab”;
  • Sectorul 4: Colegiul Național „Ion Creangă”;
  • Sectorul 5: Liceul Teoretic „Ion Barbu”;
  • Sectorul 6: Colegiul Național „Grigore Moisil”.

Pregătirile vor avea loc în weekend, iar înscrierile se fac prin școli. Programul va fi de la 10:00-14:00.

„Formatul de desfășurare al acestor evenimente va consta într-o prezentare teoretică cu o durată de 30-45 de minute, urmată de 45-60 de minute de manevre practice desfășurate pe simulatoarele de resuscitare”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Ligia Deca ar vrea să fie astfel de cursuri în cât mai multe școli

Cu ocazia lansării programului, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că speră ca astfel de cursuri să ajungă în cât mai multe școli din țară.

„Atunci când vorbim despre educație, avem nevoie să ne raportăm la modul în care școala este, cu adevărat, un mediu de învățare pentru viață. Sper ca aceste cursuri să se extindă și cât mai mulți copii și profesori să fie pregătiți să ofere primul ajutor în caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societății Române de Cardiologie și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București de a se implica în susținerea acestor cursuri. Sper că împreună vom putea face ca ele să ajungă în cât mai multe școli. Aveți tot sprijinul meu”, a spus Deca.

Noua lege a învățământului preuniversitar, 198/2023, intrată în vigoare la începutul lunii septembrie, la Articolul 188, Alineatul 11, se specifică:

  • „Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim ajutor”.

O petiție inițiată de Declic în acest an, prin care i se cere Ligiei Deca să introducă cursuri de prim ajutor în școli, a fost semnată de peste 49.000 de persoane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro