Elisabeta a II-a, Regina Marii Britanii, și Commonwealth-ul
[…]Semnificația Commonwealth-ului este disputată azi, dar pentru o perioadă lungă de timp Commonwealth-ul a fost un simbol al „puterii soft” a Marii Britanii. Elisabeta însăși a personificat acea etapă de exercitarea a unei autorități intangibile, blândă, dar puternică. A fost un simbol calm al continuității și liniștirii în perioadele de vrajbă de acasă. Poate că Marea Britanie și-a părăsit imperiul mai ușor decât alte puteri europene, dar au existat valuri de neliniște acasă, de la luptele industriale acerbe din anii 1970 și 1980 până la războiul civil nedeclarat din Irlanda de Nord, care a durat două decenii, ucigând mii de oameni.
Marea Britanie a devenit un focar de experimente sociale în anii 1960 și poate de atunci nu a încetat niciodată să fie în fruntea căutării noutății. A produs o efervescență de vitalitate culturală, poate cel mai intens simțită în revărsarea de muzică populară din anii 1960 până în anii 1980. Schimbările din alte ramuri ale vieții au fost mai puțin armonioase.
Rolul Reginei ca unificator și simbol al valorilor vechi de slujire, datorie și reținere a căpătat o importanță deosebită. Aceste valori sunt azi anatemizate de revoluția Woke, importată de la americani, atitudine menită să depășească o opresiune mitică a diferitelor minorități, înlocuind această presupusă noapte întunecată a prezentului cu o regulă de tip mitocan și smecher, care s-ar presupune că ar duce lumea într-o nouă strălucitoare era a libertăţii progresive.[…]
Citeste intregul articol, in limba englezaa, pe Contributors.ro