Elon Musk, în vizită la Auschwitz: „E absurd să fiu criticat” / Miliardarul a explicat că aspiră să fie evreu și că a urmat o grădiniță evreiască
Miliardarul american Elon Musk a vizitat luni muzeul lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, la câteva săptămâni după ce a declanșat o furtună prin retransmiterea unor comentarii în sfera conspiraționistă și antisemită, potrivit AFP.
De asemenea, Musk urma să ia cuvântul la o masă rotundă în cadrul unei conferințe la Cracovia, cu puțin timp înainte de cea de-a 79-a aniversare a eliberării Auschwitz-Birkenau, la 27 ianuarie, Ziua de comemorare a Holocaustului.
În cursul dimineții, Musk a făcut un tur privat al obiectivului lagărului morții construit de Germania nazistă în Polonia ocupată între 1940 și 1945, unde au fost exterminați un milion de evrei europeni și peste 100.000 de neevrei.
Conferința, organizată de Asociația Europeană a Evreilor (EJA), are loc după ce, în noiembrie, Musk a răspuns la un tweet în care susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor”, cu mesajul: „Ai spus exact adevărul”, înainte de a-și cere scuze.
Proprietarul Tesla și SpaceX a fost acuzat, de asemenea, că a permis proliferarea discursului instigator la ură pe X (fostul Twitter) de când a cumpărat platforma pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022.
Politicieni europeni de rang înalt și Elon Musk s-au întâlnit la Cracovia „pentru a discuta și a găsi soluții la creșterea astronomică a antisemitismului în Europa”, potrivit EJA, care a precizat că această „tendință îngrijorătoare” s-a intensificat de la începutul războiului din Gaza.
Vrea să fie evreu / „Absurd să fii acuzat”
În timpul unei discuții transmise în direct pe X în septembrie, președintele EJA, rabinul Menachem Margolin, l-a invitat pe Musk să viziteze fostul lagăr de la Auschwitz.
Potrivit lui Margolin, dacă Elon Musk s-ar exprima în urma vizitei, ar fi o „declarație foarte puternică” care „ar putea contribui în mare măsură la sensibilizarea față de Holocaust și la combaterea antisemitismului”.
Musk a fost de acord că ar putea fi „util” ca „exemplu pentru alții”. În timpul discuției, Musk a explicat că aspiră să fie evreu și a spus că a frecventat o grădiniță evreiască.
„Este absurd să fii acuzat de ceva când toate dovezile arată în sens invers și povestea vieții mele este de fapt pro-semită”, a adăugat el la momentul respectiv.
Musk a amenințat că va acționa în justiție împotriva Anti-Defamation League (ADL), o asociație care luptă împotriva antisemitismului și care a raportat o creștere semnificativă a dezinformărilor și a insultelor homofobe și rasiste pe X de când regulile de moderare au fost schimbate odată cu sosirea lui Elon Musk.
Iar X a dat în judecată Media Matters, acuzând organizația non-profit că a speriat agenții de publicitate, susținând că platforma este saturată de conținut antisemit.
Musk, „un rol imens de jucat”
În noiembrie, Casa Albă l-a acuzat pe Musk de „promovarea abjectă a urii antisemite și rasiste” atunci când a descris o postare pe X care susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor” ca fiind „adevărul exact”.
Declarația lui Musk a provocat o avalanșă de plecări de la X de către marii agenți de publicitate.
Ulterior, miliardarul și-a cerut scuze pentru ceea ce a descris ca fiind „cea mai proastă și mai stupidă postare pe care am făcut-o vreodată”. El a spus că remarca sa a fost interpretată greșit și a încercat să o clarifice în postările ulterioare.
În urma controversei, fondatorul SpaceX a călătorit în Israel, deși a declarat că această călătorie fusese planificată mai devreme și că nu a fost un „turneu de scuze”. Președintele israelian Isaac Herzog i-a spus că are „un rol enorm de jucat” în lupta împotriva antisemitismului.