Sari direct la conținut

Elveția nu va trata răniți din Ucraina pentru a nu-și încălca principiul neutralității, în ciuda cererii NATO

HotNews.ro
Operațiuni de salvare la Vinița, Foto: Ilie Pintea/RRA
Operațiuni de salvare la Vinița, Foto: Ilie Pintea/RRA

Elveția nu va trata răniți ucraineni, după ce Guvernul nu a dat curs unei solicitări NATO pentru a nu-şi încălca principul neutralităţii, confirmă luni Departamentul federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.

”Elveţia, prin ajutorul şi angajamentul sale umanitare, oferă în principiu o susţinere de cea mai bună calitate şi cea mai eficientă la faţa locului, decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, declară DFAE, potrivit News.ro.

Ministerul subliniază că primirea unor combatanţi ucraineni ar crea probleme neutralităţii Elveţiei, o chee de boltă a politicii sale externe de peste 200 de ani.

Potrivit Articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii scoşi dintr-o zonă de conflict este necesar să fie ”păziţi de un stat neutru”, pentru ca aceştia ”să nu poată lua parte din nou la operaţiuni de război”.

Cererea, formulată de către un organism NATO care coordonează evacuările medicale din Ucraina, a fost bine primită de către cantoane, însă un aviz negativ al DFAE, la jumătatea lui iunie, a pus capăt unor pregătiri, dezvăluie cotidianul elveţian 24 heures.

În urma unei reuniuni ”de urgenţă” a mai multor ministere, ”măsuri de pregătiri luate deja în Elveţia au fost suspendate”, confirmă DFAE.

Berna mizează pe o susţinere a spitalelor ucrainene, anunţă mnisterul, care relevă dificultatea ”distingerii între pacienţi civili şi militari” în rândul combatanţilor răniţi.

”În cadrul ajutorului umanitar, Elveţia susţine mai ales măsuri de reabilitare a persoanelor rănite în conflict”, precizează DFAE.

”Măsurile concrete constau în susţinerea principalelor spitale de la Liov, Sumî şi Cernihiv prin punerea la dispoziţie de tratament, formarea unor fizioterapeuţi şi o consolidare generală a reeducării în domeniul sănătăţii”, potrivit ministerului.

Invazia Ucrainei de către Rusia a pus în lumină limitele neutralităţii elveţiene – privind susţinerea Ucrainei şi sancţiunilor economice impuse Rusiei – într-o ţară cu o puternică tradiţie umantară.

Aceste dificultăţi au fost accentuate, în ultimele săptămâni, de o apropiere notabilă de NATO, materializată prin găzduirea unei reuniuni a Alianţei pe teritoriul elveţian săptămâna trecută – o premieră în cazul unei ţări care nu face parte din organizaţia militară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro