Energia si dependenta de resursele Rusiei, in centrul summitului Angela Merkel – Dmitri Medvedev, care debuteaza luni in Germania
Depedenta tot mai mare a Germaniei, care urmeaza sa renunte la sectorul nuclear in maxim zece ani, de zacamintele de energii fosile ale Rusiei se va afla in centrul discutiilor interguvernamentale biletarele de luni si marti, relateaza AFP
O mare parte ministrilor cancelarului german Angela Merkel si a predintelui rus Dmitri Medvedev, alaturi de importante delegatii economice, se vor reuni in a 13-a intalnire anuala la Hanovra (nord).
Aceste consultari au fost lansate pentru aprofundarea legaturilor economice bilaterale dar si-au propus si modernizarea Rusiei post-sovietice.
Joi a fost anuntata o apropiere intre gigantul Gazprom, controlat de Kremlin, si numarul doi in sectorul energetic german, RWE, in ceea ce priveste centralele termice din Europa.
Intrebat despre o eventuala sustinere a guvernului asupra acestui tip de aliante, cu scopul de a atenua inchiderea reactoarelor nucleare germane, purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert, a replicat ca doar societatile comerciale sunt responsabile de strategia lor.
El a recunoscut totusi ca „noi centrale, in special pe gaz, vor fi necesare” pentru a compensa cota de circa 22% din consumul electric german produs de cele noua reactoare nucleare aflate inca in activitate.
Franta, Marea Britanie si SUA nu vad cu ochi buni apropierea Germaniei de Rusiei
Potrivit saptamanalului Die Zeit, partenerii Germaniei, in primul rand Franta, Marea Britanie si Statele Unite, care s-au declarat deja sceptici in ceea ce priveste abandonarea energiei nucleare, nu vad cu ochi buni aceasta apropiere germano-rusa.
Summitul va debuta cu un dineu informal intre Angela Merkel si Dmitri Medvedev, luni seara, consultarile propriu-zise urmand a incepe marti.
Peste zece acorduri de cooperare economica si pe probleme de mediu vor fi semnate.
Cu un export de 31,8 miliarde de euro, Rusia este primul partener economic al Germaniei, care exporta si ea catre Moscova marfuri in valoare de 26,4 miliarde de euro.
Un inalt oficial german, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a subliniat ca afaceri „neinchise” legate de drepturile omului, printre care si asasinarea ziaristei Natalia Estemirova, vor fi abordate.
Problema siriana si iraniana
Aflata in prezent in fruntea Consiliului de Securitate al ONU, Germania spera de asemenea sa convinga Rusia sa nu mai blocheze o rezolutie care sa condamne Siria si represiunea sangeroasa a manifestantilor pro-democratie.
O intensificare din partea Moscovei a sanctiunilor impotriva Iranului, pe modelul european, care merge dincolo de masurile adoptate de ONU, va fi de asemenea solicitata de catre Berlin.
Relatiile dintre Angela Merkel si Dmitri Mededev sunt cu siguranta mai bune decat cele pe care cancelarul le are cu Vladimir Putin, noteaza AFP.
Fara indoiala, fostul agent al KGB din Germania de Est ii aminteste prea mult cancelarului de regimul sub care a crescut, a explicat Alexander Rahr, de la Consiliul german pentru relatii internationale.
In schimb, ea si-a „legat complet sperantele (de modernizare) pentru Rusia de Medvedev”, a adaugat acesta.
Fiodor Lukianov, redactor sef al revistei Russia in Global Affairs, adauga ca, pentru moment, nimeni nu stie daca Medvedev sau Putin se vor prezenta la prezidentialele din martie 2012, „si aceasta incertitudine descurajeaza Berlinul si alti parteneri externi, care s-au saturat sa incerce sa ghiceasca” cine va fi viitorul stapan de la Kremlin.