Epavă descoperită la 55 de ani de la naufragiu în Australia. Doar cinci oameni au scăpat atunci cu viață
MV Noongah s-a scufundat în 1969, naufragiu soldat cu moartea a 21 de membri ai echipajului. Epava ei a fost găsită abia luna trecută în largul coastei Noului Wales de Sud, Australia, scrie BBC.
O navă de înaltă tehnologie, deținută de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a găsit, luna trecută epava în mare parte intactă și așezată în poziție verticală pe fundul mării, la 170 m adâncime.
Specialiștii CSIRO au reușit să facă această descoperire cu ajutorul cartografierii și filmărilor video de calitate înaltă.
Potrivit informațiilor oficiale, localnicii au observat pentru prima dată o epavă cu ani în urmă – în apele adânci din largul coastei South West Rocks, la aproximativ 460 km (286 mile) nord de Sydney – și au raportat coordonatele acesteia autorităților.
Existau de multă vreme suspiciuni că ar putea fi MV Noongah, dar tehnologia sau cunoștințele de scufundare necesare pentru a identifica nava nu erau disponibile în perioada respectivă.
Povestea navei MV Noongah
Vasul cu o lungiume de 71 de metri transporta oțel din Newcastle, Marea Britanie, în Townville, Australia. Pe 25 august 1969, nava a fost surprinsă de o furtună foarte puternică în larg de la sud de South West Rocks.
La doar câteva minute după ce a trimis un semnal de primejdie, nava s-a scufundat în întregime.
Pentru a găsi orice semn de la posibilii supraviețuitori a fost lansată o căutare masivă, în cadrul căreia au fost folosite Distrugătoarele Marinei Regale Australiene, avioane, elicoptere și o serie de alte nave.
În următoarele 12 ore, au fost găsiți doi bărbați pe mare în două plute de salvare separate și încă trei agățați de o scândură de lemn, potrivit presei locale.
Astfel, cinci dintre cei 26 de membri ai echipajului au fost scoși din apă în primele ore după ce nava s-a scufundat, dar doar un cadavru a fost recuperat din cele ale celor 21 de victime care au pierit pe mare.
De altfel, soarta restului echipajului și a navei în sine au rămas un mister până la momentul descoperirii navei.
Foto: Dreamstime