Sari direct la conținut

Sunt pe cale SUA să permită Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei? Blinken: „Nu excludem”

HotNews.ro
Sunt pe cale SUA să permită Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei? Blinken: „Nu excludem”
Soldat rus pe frontul de la Kursk Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden „nu exclude” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Sky News.

Blinken a spus că SUA s-au asigurat până acum că Ucraina are „ceea ce e nevoie, atunci când e nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse” de la lansarea de către Moscova a invaziei sale din februarie 2022.

Dar el a adăugat că Washingtonul a trebuit să ia în considerare și alți factori, cum ar fi dacă forțele Ucrainei pot folosi „sistemele sofisticate” pe care aliații occidentali le oferă și dacă poate să asigure mentenanță.

„Toate aceste lucruri trebuie luate în calcul în aceste decizii. Dar ceea ce vă pot spune este că ne-am adaptat și ajustat la fiecare pas de-a lungul drumului și vom continua – așa că nu excludem în această etapă. Nu o exludem. Nu excludem niciodată. Dar când o luăm în calcul, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată fi în folosul a ceea ce încearcă ucrainenii să realizeze”, a declarat Blinken.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA și altor aliați occidentali să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a atinge ținte din interiorul Rusiei, pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Antony Blinken a făcut acest comentariu după ce a declarat într-o conferință de presă la Londra că Iranul a furnizat Moscovei rachete cu rază scurtă de acțiune și că forțele lui Vladimir Putin „le vor folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”.

Potrivit lui Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acţiune de 120 de kilometri.

Un oficial ucrainean, reprezentant al administrației prezidențiale, a declarat marți că Occidentul ar trebui să răspundă livrării de rachete iraniene către Moscova permițând Kievului să efectueze atacuri mai adânc pe teritoriul rus.

Ca răspuns, Statele Unite vor impune noi sancțiuni Iranului în cursul zilei de marți, a adăugat Blinken, într-o conferință de presă susținută la Londra.

Deși a descris sancțiunile împotriva Iranului în legătură cu livrările de rachete drept un „pas pozitiv”, Andrii Yermak, înalt oficial prezidențial ucrainean, a afirmat că acest lucru nu este suficient.

INTERVIURILE HotNews.ro