Sari direct la conținut

Este Zelenski potrivit ca șef de stat pentru o lungă confruntare cu Rusia? Ce înseamnă remanierea de la Kiev și care este cea mai controversată figură de lângă președintele Ucrainei

Contributors.ro
Presedintele Zelensky și Valeri Zaluzhny. Foto: Handout / AFP / Profimedia
Presedintele Zelensky și Valeri Zaluzhny. Foto: Handout / AFP / Profimedia

Războiul l-a înăsprit pe Volodimir Zelenski – după cum se poate vedea ușor pe chipul și în limbajul corpului său. Experiența lui Zelenski ca vedetă TV a jucat un rol util în inspirarea sprijinului internațional și a rezistenței ucrainene. Cu toate acestea, acum, că lupta defensivă a devenit un război de uzură, este nevoie de un alt tip de conducere, consideră Julia Kazdobina și Andreas Umland, autorii unui articol publicat în Contributors.ro. La Kiev a avut loc o remaniere consistentă, dar, de asemenea, Zelenski însuși trebuie să devină un lider diferit față de cel care era la începutul războiului declanșat de Rusia, consideră cei doi analiști.

De la showman, la președinte pe timp de război

În aprilie 2019, antreprenorul, actorul și showmanul Volodimir Zelenski a fost ales cel de-al șaselea președinte al Ucrainei, cu puțin sub 75% din voturi. Când a preluat funcția, la 20 mai 2019, a făcut-o cu – de departe – cea mai mare cotă de voturi pe care un candidat la președinția Ucrainei a primit-o vreodată în alegeri. La vârsta de 41 de ani, Zelenski a fost, de asemenea, de departe cel mai tânăr șef de stat din istoria Ucrainei – un factor decisiv în succesul său electoral.

Acum, în toamna anului 2024, Zelenski pare mult mai în vârstă. Expresiile faciale și gesturile sale și-au pierdut lejeritatea de altădată. Spre deosebire de perioada de dinainte de 2022, președintele nu mai face glume. Zâmbetul său a devenit mai dur. Zelenski nu suferă doar, ca toți ucrainenii, din cauza războiului.

Fostul showman poartă povara de a conduce o națiune care se confruntă cu o amenințare existențială.

Începând cu 2022, Moscova a transmis în mod repetat că respinge existența ucrainenilor ca o comunitate culturală independentă și o națiune stat. Resursele enorme ale celui mai mare stat teritorial din lume au fost mobilizate timp de doi ani și jumătate pentru a atinge acest obiectiv. Zelenski trebuie să ia în fiecare săptămână decizii dificile din punct de vedere moral și adesea nepopulare. Principala sa sarcină în prezent este să convingă aliații Ucrainei să nu abandoneze țara și să îi furnizeze arme și bani suficienți.

Foștii angajați îl descriu pe Zelenski drept o persoană care învață repede, cu o minte curioasă și care poate lua decizii rapid. Emană o hotărâre de nezdruncinat. În 2019, el a anunțat în discursul său inaugural în Parlament: „În următorii cinci ani, voi face totul, dragi ucraineni, pentru a vă opri să plângeți”. Astăzi, este vorba doar de supraviețuire.

Vlodimir Zelenski a fost, de asemenea, primul președinte al Ucrainei al cărui partid a câștigat o majoritate absolută în parlamentul unicameral ucrainean Verkhovna Rada (Consiliul Suprem). Acest lucru i-a permis inițial să ignore opoziția. Cu toate acestea, facțiunea partidului prezidențial „Slujitorii poporului” s-a dezintegrat ulterior. Noi alegeri nu au mai fost posibile din 2022 din cauza legii marțiale. Prin urmare, la fel ca predecesorii săi, Zelenski este acum forțat să caute majorități pentru legi prin alianțe situaționale între facțiuni.

Este legitimă puterea lui Zelenski?

Mandatul obișnuit de președinte al lui Zelenski a expirat după cinci ani, în mai 2024. Cu toate acestea, legislația ucraineană – ca și cea a altor țări – nu prevede alegeri naționale în timp de război. Un sondaj realizat la nivel național în februarie 2024, când ar fi trebuit să înceapă campania electorală, a arătat că 67% dintre respondenți au respins alegerile prezidențiale pe timp de război. 49% doreau „categoric nu” și 18% „mai degrabă nu”.

Sondajele arată că ucrainenii își apreciază președintele datorită rezistenței sale la agresiunea rusă și eforturilor sale internaționale de a sprijini Ucraina.

Cu toate acestea, popularitatea lui Zelenksi, care a crescut în primăvara anului 2022, a scăzut din nou în ultimii doi ani. Într-un sondaj realizat la sfârșitul lunii mai 2024, 56% dintre respondenți au apreciat pozitiv bilanțul lui Zelenskiy, în timp ce 37% au dezaprobat total sau parțial activitatea sa.

Aproximativ jumătate dintre ucraineni critică și faptul că președintele nu și-a îndeplinit toate promisiunile electorale. Mulți consideră că anumite persoane corupte sau incompetente din echipa sa sunt motivul pentru această situație. Alții (31%) atribuie eșecul invaziei ruse la scară largă din 2022 lipsei de experiență a lui Zelenski (27%) și influenței oligarhilor (26%).

Comunicatorul și criticile

Ca fost entertainer, Zelenski s-a dovedit a fi un excelent comunicator în și pentru țara sa, în special în primul an al invaziei la scară largă.

După ce a început războiul la scară largă, în 24 februarie 2022, el a folosit rețelele de socializare chiar mai activ decât înainte pentru a comunica direct cu poporul său și cu străinătatea. Nu s-a pus niciodată problema fugii lui din Ucraina. Dimpotrivă, președintele și echipa sa s-au filmat în mod demonstrativ în fața sediului guvernului de la Kiev. În Ucraina, comunicarea video aproape zilnică a șefului statului creează sentimentul unei comunități de luptă și de destin între elita politică și populație.

Aparițiile lui Zelenski pe scena internațională și în fața parlamentelor naționale ale multor țări au devenit legendare. În mod curios, în acest context, discursul lui Zelenski în fața parlamentului israelian Knesseth din martie 2022 este considerat una dintre cele mai slabe performanțe ale sale în materie de politică externă și retorică. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Zelenski este de origine evreiască atât din partea mamei, cât și din partea tatălui său și și-a pierdut o mare parte a familiei sale în Holocaust.

În timp ce Zelenski continuă să comunice cu succes cu publicul străin, practicile sale de comunicare în propria sa țară au fost tot mai criticate începând din 2023. Jurnaliștii ucraineni îl acuză că vorbește prea mult cu presa străină și nu cu cea ucraineană și că evită subiecte dificile precum mobilizarea militară sau securitatea energetică. Principalul ziar ucrainean, Ukrainska Pravda, s-a confruntat cu un răspuns ostil din partea președintelui la ultima sa conferință de presă din 27 august, din cauza unei întrebări referitoare la anturajul său.

Ultima remaniere. Experiența nu a părut un criteriu pentru numiri

El a fost, de asemenea, acuzat în Ucraina că ultima largă remaniere guvernamentală de la începutul lunii septembrie 2024 a fost o acțiune de fațadă. Zelenski a explicat: „Este foarte important ca instituțiile guvernamentale să lucreze acum cât mai activ posibil – chiar mai activ decât înainte. La toate nivelurile”

Cu toate acestea, noii miniștri nu sunt fețe noi. Majoritatea dintre ei au deținut anterior funcții înalte în guvern, în administrația prezidențială sau în administrațiile regionale. Unii miniștri revocați din guvern au trecut la biroul prezidențial, câștigând influență politică, în loc să o piardă. Astfel de inconsecvențe între retorică și practică alimentează neîncrederea.

În unele cazuri, experiența profesională nu pare să joace un rol în numiri. De exemplu, diplomatul și fostul funcționar al biroului prezidențial Mikola Tochytskiy a fost numit ministru al culturii și comunicațiilor strategice, deși Tochytskiy nu are aproape nicio experiență în sectorul cultural. Vitaly Koval, care a trecut de la Fondul Proprietății de Stat la conducerea Ministerului Agriculturii, a dobândit cel puțin o anumită experiență în sectorul agricol ca șef timp de cinci ani al unei companii agricole active în comerțul cu cereale.

Pe de altă parte, unii dintre noii miniștri numiți în septembrie au fost lăudați în presa ucraineană pentru abilitățile lor organizatorice. Printre aceștia se numără Herman Smetanin, fostul director al companiei de stat de armament Ukroboronprom, care a fost numit ministru pentru dezvoltarea industriilor strategice. Oleksiy Kuleba (nicio legătură cu Dmytro Kuleba), fostul șef adjunct al Departamentului prezidențial pentru politică regională, cu o bună reputație, a fost numit ministru pentru dezvoltare municipală, teritorii și infrastructură.

Două politiciene ucrainene proeminente, Iryna Vereshchuk și Olha Stefanishyna, au supraviețuit politic remanierii guvernamentale și au reușit să își consolideze pozițiile.

Vereshchuk a trecut de la funcția de viceprim-ministru și ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate la cabinetul președintelui în calitate de persoană responsabilă cu problemele sociale. Ea este unul dintre puținii angajați ai guvernului ucrainean cu experiență relevantă în politica locală. Din 2010 până în 2015, Vereshchuk a fost primar al orașului său natal Rava-Ruska, situat la frontiera ucraineano-poloneză.

Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul pentru integrare europeană, care este, de asemenea, bine cunoscută în Occident, este acum și ministru al justiției.

Cum a ajuns Zelenski să îi demită pe șeful Armatei și pe popularul ministru de Externe

Într-o carte recent publicată despre fostul comandant suprem al Forțelor Armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, Generalul de fier, consilierul său pe probleme de comunicare strategică, Liudmila Dolhanovska, descrie cariera militară a lui Zalujnîi. Potrivit lui Dolhanovska, Zalujnîi a comunicat puțin cu presa ucraineană în timpul comandamentului său pentru a evita conflictul cu președintele, care îl numise pe generalul-maior relativ tânăr în funcția de comandant suprem, în 2021. Biroul prezidențial monitorizează constant ratingurile și dorește să se asigure că nu există concurență politică pentru președintele în exercițiu.

Cu toate acestea, popularitatea lui Zalujnîi a crescut rapid de la începutul invaziei majore a Rusiei în 2022, în ciuda profilului său mediatic scăzut. Mulți consideră că acesta a fost motivul pentru care Zalujnîi a fost eliberat din serviciul militar în februarie 2024 și trimis la Londra în calitate de ambasador al Ucrainei.

Conform unor teorii jurnalistice, fostul ministru de externe Dmîtro Kuleba și-a dezvoltat, de asemenea, propria imagine populară în timpul mandatului său 2020-2024. De asemenea, Kuleba dobândise prea multă publicitate, motiv pentru care a fost înlocuit.

Kuleba tinde însă să se bucure mai degrabă de recunoaștere în străinătate decât în țară. Și – spre deosebire de Zalujnîi – nu este o figură populară peste medie în Ucraina. El este mai degrabă un intelectual public decât un potențial tribun al poporului. După patru ani și jumătate ca ministru de externe, Kuleba a avut, de asemenea, al doilea cel mai lung mandat în această funcție de stat. În această privință, Kuleba este depășit doar de fostul ministru de externe Pavlo Klimkin și mandatul său de puțin peste cinci ani, din 2014-2019.

Demiterea directorului companiei energetice de stat Ukrenergo, Volodimir Kudrytskiy, este probabil cea mai controversată decizie de personal din ultimele săptămâni. Kudrytskiy este considerat un expert competent care a construit o companie de stat transparentă și a colaborat eficient cu partenerii occidentali. Întrebarea este acum dacă succesorul său va fi capabil să umple acest gol.

Cea mai controversată figură din cercul lui Zelenski

Cea mai controversată figură din cercul lui Zelenski este astăzi Andriy Yermak, care din februarie 2020 este șeful biroului prezidențial.

De-a lungul anilor, conducerea ucraineană s-a confruntat cu tot mai multe critici conform cărora Yermak concentrează puterea în mâinile sale – cel puțin în percepția multor jurnaliști și comentatori. Yermak susține că face doar ceea ce îi spune președintele să facă, iar Zelenski a confirmat această afirmație. Cu toate acestea, există o percepție tot mai răspândită în Ucraina că un funcționar neales a devenit conducătorul secret al Ucrainei.

Remanierea guvernamentală majoră din septembrie 2024 este, de asemenea, interpretată ca o consolidare a controlului lui Yermak asupra organelor de putere. Jurnalistul de investigații Yuri Nikolov a scris despre ultima remaniere guvernamentală:  „Astăzi, nimeni nu vorbește despre a cui persoană (adică a cărui oligarh) este, cine numește pe cine sau cine controlează fluxurile (de bani). Dezbaterile se învârt acum doar în jurul gradului de loialitate față de Yermak”. 

Întrebarea crucială pentru Ucraina

Războiul l-a înăsprit pe Zelenski – după cum se poate vedea ușor pe chipul și în limbajul corpului său.

Experiența lui Zelenski ca vedetă TV a jucat un rol util în inspirarea sprijinului internațional și a rezistenței ucrainene. Cu toate acestea, acum, că lupta defensivă a devenit un război de uzură, este nevoie de un alt tip de conducere. Mobilizarea și gestionarea durabilă a resurselor sunt primordiale. Pentru aceasta, Zelenski are nevoie de un aparat diferit de cel de acum trei ani.

Întrebarea crucială pentru Ucraina este dacă recenta schimbare de conducere va răspunde sau nu acestei provocări.

Zelenski însuși trebuie să devină, de asemenea, un lider diferit față de cel care era la începutul războiului.

Majoritatea populației încă îl susține datorită fermității sale incontestabile și a prezenței sale publice. Cu toate acestea, cresc îndoielile cu privire la faptul că Zelenski este alegerea potrivită ca șef de stat pentru o lungă confruntare cu Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro