Sari direct la conținut

Europa se confruntă cu un val de antisemitism, arată un sondaj făcut la nivel european

HotNews.ro
Europa se confruntă cu un val de antisemitism, arată un sondaj făcut la nivel european
Măsuri de securitate în Franța Foto: Gabrielle CEZARD / Sipa Press / Profimedia

Europa se confruntă cu „un val de antisemitism” cauzat parțial de conflictul din Orientul Mijlociu, a declarat cea mai importantă agenție pentru drepturile omului din UE, care a publicat un sondaj potrivit căruia aproape toți respondenții au raportat prejudecăți recente împotriva evreilor, relatează The Guardian.

Sondajul realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a arătat că 96% dintre respondenți s-au confruntat cu antisemitism în anul anterior sondajului, care a fost efectuat între ianuarie și iunie 2023. Un total de 84% au considerat că antisemitismul este o problemă „foarte mare” sau „destul de mare” în țara lor, în timp ce mai puțin de unul din cinci (18%) au considerat că guvernele o gestionează eficient.

Deși sondajul – realizat pe 8.000 de evrei cu vârsta de peste 16 ani – a fost finalizat înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care au dus la represalii feroce în Gaza, agenția cu sediul la Viena a colectat, de asemenea, date de la 12 organizații evreiești coordonatoare. Unele dintre aceste organizații au raportat o creștere cu 400% a atacurilor antisemite începând din octombrie 2023.

„Europa este martora unui val de antisemitism, parțial determinat de conflictul din Orientul Mijlociu”, a declarat directorul agenției, Sirpa Rautio. „Acest lucru limitează grav capacitatea evreilor de a trăi în siguranță și cu demnitate. Trebuie să ne bazăm pe legile și strategiile existente pentru a proteja comunitățile de toate formele de ură și intoleranță, atât online, cât și offline.”

Sondajul a fost cel de-al treilea de acest gen realizat de agenție din 2013 și a constatat doar semne marginale de progres în unele domenii.

Patru din cinci persoane (80%) au declarat agenției că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani în țara lor, în timp ce 64% dintre respondenții care s-au confruntat cu antisemitism au declarat că l-au experimentat „tot timpul”. Mai mult de nouă din zece respondenți au descris antisemitismul pe internet și pe rețelele de socializare drept o problemă „foarte mare”.

Șase din 10 persoane au declarat că își fac griji pentru siguranța familiei lor, în timp ce un număr similar (62%) au afirmat că conflictul arabo-israelian le-a afectat sentimentul de siguranță.

Sondajul a acoperit 13 țări UE, în care locuiesc 96% din populația evreiască a UE, inclusiv Franța, Germania, Polonia și Spania.

În Franța – unde trăiește cea mai mare populație evreiască din Europa – comunitățile evreiești au declarat că se simt sfâșiate înainte de turul al doilea al alegerilor de duminică.

În prima lună după atacurile din 7 octombrie, actele antisemite „au explodat” în Franța, a declarat anul trecut ministrul de interne, Gérard Darmanin, raportând 1.000 de astfel de incidente.

După 7 octombrie, Germania a înregistrat, de asemenea, o creștere a violențelor antievreiești, comisarul pentru antisemitism al țării avertizând că riscă să transporte țara „înapoi în cele mai îngrozitoare vremuri”.

Agenția UE îndeamnă guvernele să finanțeze nevoile de securitate și protecție ale comunităților evreiești, inclusiv școli, sinagogi și centre comunitare. De asemenea, solicită utilizarea deplină a legislației UE de reglementare a internetului, Legea privind serviciile digitale, pentru a elimina conținutul antisemit online, precum și intensificarea eforturilor de urmărire penală a infracțiunilor motivate de ură antisemită.

INTERVIURILE HotNews.ro