Sari direct la conținut

Europarlamentarii USR-PLUS cer Comisiei Europene să clarifice urgent modul cum Marea Britanie a plasat în centre de detenție cetățeni UE, printre care și români

HotNews.ro
Centru de detentie pentru imigranti Harmondsworth , Foto: Mark Kerrison / Alamy / Alamy / Profimedia
Centru de detentie pentru imigranti Harmondsworth , Foto: Mark Kerrison / Alamy / Alamy / Profimedia

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a cerut Comisiei acțiuni urgente pentru clarificarea modului în care mai mulți cetățeni europeni, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare și în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile, informează Alianța USR-PLUS.

”Măsura detenției, condițiile de reținere și durata acesteia sunt în mod clar disproporționate și sunt obstacole serioase în stabilirea unei relații de parteneriat între Uniunea Europeană și Regatul Unit”, apreciază sursa citată.

De aceea, cei opt europarlamentari USR PLUS au trimis miercuri o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și vice-președintele Maroš Šefčovič, prin care solicită abordarea urgentă a acestei probleme în cadrul Comitetului mixt al acordului de retragere.

„Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE. Aceștia sunt ținuți zile întregi în centre pentru imigranți fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile”, a declarat Alin Mituța, eurodeputat USR PLUS și inițiatorul scrisorii către Comisie.

”Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, a adăugat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro