Sari direct la conținut

Euroscepticii string rindurile (de Cristian Ghinea)

Cotidianul

Se prevede un nou pol eurosceptic in Parlamentul European. Pierre Moscovici vorbeste de indoiala privind ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei.

Partidul Conservator din Marea Britanie tocmai si-a ales un nou lider. Vazut ca un Blair al opozitiei, David Cameron este tinar si vorbeste despre modernizarea partidului. In acelasi timp, si-a facut campanie fiind un eurosceptic convins, iar in 2003 chiar vorbea despre proiectul de Constitutie europeana ca despre o „chestie mizerabila”.

Presa britanica vintura intentia lui Cameron de a-i retrage pe conservatori din grupul popular. PPE a fost mereu mai rezervat fata de extindere decit stinga socialista, dar cind era vorba de luat decizii, majoritatea membrilor sai au votat pentru. Un nou pol ii va desprinde eventual din PPE pe aceia care cred ca UE a mers prea departe, si cu extinderea, si cu integrarea celor deja intrati.

Alaturi de conservatorii britanici, noul pol ar putea cuprinde si surprinzatorul val eurosceptic din est, in primul rind partidul presedintelui ceh Vaclav Klaus si Partidul Legii si Justitiei, care tocmai a luat puterea in Polonia. Euroscepticismul se sedimenteaza si migreaza spre centrul scenei.

Nu mai este doar apanajul neofascistilor, nationalistilor, trotkistilor sau al altor soiuri de extreme. Vorbim despre partide mari, care sint la putere sau au sanse sa ajunga.

Criza bugetului din UE inrautateste situatia. La cit de dezbinati sint, Consiliul European din aceasta luna pare ca se va termina fara o solutie, consemnind esecul Presedintiei britanice, care isi propunea in vara sa schimbe radical politicile UE, dar risca acum sa o lase fara buget.

Vremurile fiind tulburi, ne putem astepta la scenarii pe care nici nu le gindeam pina mai ieri. Cel mai rau lucru care ni se poate intimpla acum nu mai este aminarea pentru 2008, ci posibilitatea ca un grup de state membre sa nu ratifice Tratatul nostru de aderare pina la 1 ianuarie 2007. De fapt, tehnic vorbind, nici nu e foarte clar ce s-ar intimpla in acest caz.

Nu exista precedente de la trecutele extinderi. Pericolul nu este iminent, dar, in criza actuala si dat fiind revirimentul scepticilor, nimic nu este exclus. Trebuie sa ne dea frisoane declaratia lui Pierre Mosco-vici cum ca „nu pot decit sa constat si sa regret atmosfera de euroscepticism care ne inconjoara.

Faptul ca Franta nu ratifica imediat Tratatul de aderare a Romaniei la UE e un semn de reticenta si de indoiala”. Romania nu trebuie sa ignore acest scenariu pesimist si guvernul trebuie sa urmareasca atent cum merg ratificarile in diverse state, eventual sa le pregateasca prin lobby direct.

In recenta vizita in Spania, Anca Boagiu a primit asigurari ca Madridul va ratifica Tratatul pina la finele anului. Mai multi oficiali de rang inalt ar trebui sa stea mai mult prin tarile unde se simte reticenta si indoiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro