Evaluare sumbră a generalului care a ținut piept rușilor în primii doi ani de invazie: „O cale aproape imposibilă”
Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat joi, într-un discurs susținut la Chatham House, că este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie The Kyiv Independent.
Zalujnîi a reiterat că, în 2023, Occidentul nu a furnizat Kievului un număr suficient de arme, motiv pentru care Ucraina nu a reușit să obțină „un succes semnificativ în înfrângerea Rusiei”, în cadrul contraofensivei din acel an.
„În consecință, am ajuns într-o stare de război prelungit. În opinia mea, o cale de ieșire din acest război prelungit pare… aproape imposibilă”, a spus generalul în retragere, potrivit unui reporter al publicației ucrainene.
În noiembrie 2023, revista The Economist a publicat un interviu cu Zalujnîi și un editorial al generalului, în care acesta avertiza că războiul cu Rusia a ajuns într-un „impas”, în stadiul unui conflict de uzură. Astfel că generalul a atras atenția că Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze pe liniile frontului.
Afirmațiile au contrastat cu perspectiva oferită de obicei de președintele Volodimir Zelenski și administrația acestuia în comentariile lor publice despre situația de pe câmpul de luptă și ar fi declanșat un coflict între cei doi.
Zalujnîi a mai avertizat atunci că războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a trecut într-o etapă „pozițională”. Conform acestuia, acea nouă etapă se caracteriza prin „lupte statice și de uzură”, despre care generalul spunea că vor permite Rusiei să își refacă puterea militară.
Pe parcursul acestui an, Ucraina s-a confruntat în mod constant cu o situație dificilă în apărarea liniei frontului, în special în regiunea Donețk, unde Rusia și-a concentrat în mod constant potențialul ofensiv.
După retragerea trupelor ucrainene din bastionul strategic Vuhledar, la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au concentrat eforturile asupra orașelor Pokrovsk, Toreșk și Kurahove, din regiunea Donețk, unde soldații ucraineni, depășiți numeric și în inferioritate în ceea ce privește puterea de foc și echipamentele militare, pierd încet teren sub presiunea armatei Moscovei.
Pe 8 februarie anul acesta, Zelenski l-a demis pe Zalujnîi de la conducerea armatei, afirmând însă că ar dori ca generalul să rămână în echipa sa. Ulterior, Zalujnîi a fost numit ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit.
Citiți și:
- Armatele NATO sunt construite pe principii „moștenite din epoca războiului din Coreea”, avertizează generalul devenit incomod pentru Zelenski
- „Primul pas către un război mondial”. Țara pe care Zelenski o acuză că pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura armatei ruse
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro