Eveniment editorial: Insemnarile personale ale Papei Ioan Paul al II-lea in curs de aparitie la Editura Humanitas
Editura Humanitas a semnat zilele acestea contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde in mai bine de 600 de pagini de insemnari ale Papei Ioan Paul al II-lea. Patruzeci de ani din viata celei mai importante personalitati spirituale a secolului XX sunt consemnati intr-un volum care, odata publicat la incepul lunii trecute in Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internationale.
Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal si, din 1978, Suveran Pontif, a strabatut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, fiind nucleul lumii spirituale occidentale. Insemnarile sale sunt o surprinzatoare calauza in universul profundei sale relatii cu Dumnezeu, unica sansa de a intelege viata interioara a celui care, prin dragostea sa pentru oameni si Dumnezeu, a influentat cursul istoriei. Singurul Suveran Pontif care a vizitat Romania, Ioan Paul al II-lea a facut posibil un moment de o imensa importanta istorica. Sute de mii de oameni, ortodocsi, catolici si greco-catolici, au participat la evenimentele petrecute in cele trei zile ale vizitei.
Nu intamplator, reflectiile sale, incepute cand inca era episcop al Cracoviei si incheiate in 2003, cu doi ani inainte de moartea sa, au fost supuse atentiei Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor. Beatificat in 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat in ziua de 27 aprilie a acestui an.
Aceste insemnari personale i-au fost incredintate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul sau personal in cei douazeci si sapte de ani de pontificat, pentru a fi arse. In pofida dorintei Suveranului Pontif, dar din dragoste si profund respect fata de Papa, cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus: „Nu am avut curajul sa ard carnetele lasate, pentru ca in ele se afla informatii importante despre viata sa. […] Nu am ars insemnarile lui Ioan Paul al II-lea pentru ca ele sunt cheia catre spiritualitatea sa, esenta fiecarei fiinte umane: catre intelegerea relatiei sale cu Dumnezeu, cu ceilalti oameni si cu sine insusi.”
O decizie controversata, dar care ne ofera, cu siguranta, una dintre cartile majore ale umanitatii.