Sari direct la conținut

Exclusiv Ministerul de Finante baga in sperieti cel mai mare spital de copii din tara

HotNews.ro
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Foto: Agerpres
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Foto: Agerpres

O scrisoare alarmanta a ajuns, joi dimineata, in email-ul mai multor oameni: cel mai mare spital de copii din tara, Spitalul de Urgenta „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, solicita obtinerea „oricarui tip de ajutor” pentru a se putea continua ingrijirea copiilor bolnavi.

Scrisoarea, semnata de unul dintre medicii bine-intentionati de la „Grigore Alexandrescu”, descria imposibilitatea spitalului de a mai cumpara medicamente si de a-si plati utilitatile. Originea dezastrului: un articol din ordonanta de urgenta 47 din septembrie 2012 introduce o noua reglementare fiscala care afecteaza si spitalele din Romania.

Functionarii din Ministerul de Finante au decis sa fie necrutatori cu datornicii, astfel ca au modificat legea privind finantele publice locale (la articolul 14). Noua prevedere impune ordonatorilor de credite sa mai poata face noi achizitii doar dupa ce isi achita toate datoriile restante inregistrate la finalul lui 2011 si datoriile facute in 2012.

Spitalele din Romania sunt si ele ordonatoare de credite si intra sub obligatia acestui articol. Ce au ignorat birocratii din Ministerul de Finante este faptul ca majoritatea spitalelor de stat din Romania functioneaza pe datorie. Este singura sansa de supravietuire intr-un sistem medical grav subfinantat.

Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” este si el indatorat pana la ultima suzeta. Chiar directorul spitalului, profesorul Dan Mircea Enescu, nu cunoaste exact suma: „60 miliarde de lei. E ceva cu sase. 60 de miliarde sau 6 miliarde. Ceva de genul asta.”

Cifrele sunt relative in sistemul medical romanesc, dar scriptele spun ca, doar in 2010, Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” a acumulat datorii de aproape 1,3 milioane Euro. O suma la care se adauga si cele acumulate de atunci incoace si pe care directorul spitalului trebuie sa o scoata din piatra seaca daca mai vrea sa cumpere in urmatoarele trei luni medicamente pentru spital fara a incalca legea. Iar directorul Enescu nu vrea sa-si riste libertatea.

Asa ca miercuri, 10 octombrie, directorul a trimis o adresa tuturor sefilor de sectie ai spitalului (vezi foto). In ea se constata „situatia deosebit de dificila” in care se afla Spitalul si se „impune necesitatea” ca resursele materiale si financiare ale spitalului sa fie folosite cat mai „rational, eficient, prudent si echilibrat”.

La inceputul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a impus Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” un contract prin care se platesc cheltuielile de internare pentru 15.000 de cazuri. Asta desi este cunoscut ca media anuala a

Adresa directorului Sp. Grigore Alexandrescu

Adresa directorului Sp. Grigore Alexandrescu

Foto: Hotnews

internarilor la „Grigore Alexandrescu” se apropie de 30.000 de cazuri. Fiind un spital de urgenta, peste 80% dintre copiii internati la „Grigore Alexandrescu” sunt urgente: „Mie nu-mi vin [pacientii] cu programare. Eu ii internez de peste tot: vin cu avionul, cu tractorul si asa mai departe”, spune directorul Dan Mircea Enescu.

La inceputul lui octombrie 2012 se inregistrasera deja 21.000 de internari. Cum acopera directorul Enescu diferenta? „Automat raman cu niste bani in urma”, spune Dan Mircea Enescu, „dar de obicei pot sa-i rostogolesc, in sensul in care ii plateam din urma in masura in care le venea randul.” Cum fac, de altfel, cei mai multi directori de spitale romanesti de stat.

Doar ca acum, prin ordonanta de urgenta 47, Ministerul de Finante a inchis si aceasta ultima portita. Spitalele nu mai pot cumpara nimic pana ce nu-si platesc datoriile. De unde banii? Solutia directorului Enescu se afla in adresa trimisa, miercuri, medicilor pe care-i conduce: „fiecare sef de sectie va aproba cu maxima rigurozitate internarea pacientilor in sectie.” Indemn interpretat de unii medici ca fiind o limitare drastica a internarilor. Sarcina destul de dificila intr-un spital de urgenta.

Si astfel a aparut, dupa o zi, scrisoarea prin care se face apel la donatii pentru ca Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” sa-si poata continua activitatea. „I-am constientizat putin si ei s-au speriat in halul asta”, isi indulceste ulterior tonul directorul Dan Mircea Enescu. „Le-am tras atentia doar sa nu mai faca risipa, sa aiba grija, sa faca si ei rost de ceva, ca e spitalul nostru al tuturor.”

„Practic, noua nu ne lipseste nimic”, continua directorul Enescu, la doar o zi dupa ce scria despre „situatia deosebit de dificila” a spitalului pe care-l conduce. „Ne-am luat toate masurile. I-am constientizat putin si ei s-au speriat”, explica Dan Mircea Enescu aparitia scrisorii prin care se solicita donatii.

Situatia este „dificila in sensul ca le-am spus sa nu mai

Scrisoarea de solicitare a donatiilor

Scrisoarea de solicitare a donatiilor

Foto: Hotnews

consume cum consuma ca sa pot sa-mi platesc arieratele din spate si sa pot sa ma strang in limita care mi-a fost impusa.”

Acea limita impusa de articolul din ordonanta de urgenta 47, ticluit intr-unul dintre birourile Ministerului de Finante. Acolo unde, de ani de zile, se face bugetul sanatatii romanesti: cel mai mic buget alocat pentru sanatate intr-o tara europeana.

Nota pentru cititori: In Romania, tratamentul copiilor este gratuit prin lege. Daca a trebuit sa platiti intr-un spital de stat medicamentele si tratamentul pentru copilul dumneavoastra, folositi formularul de comentarii pentru a ne spune povestea voastra si HotNews.ro o va publica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro