Sari direct la conținut

Explicatiile cresterii economice record din 2008

Jeopardy

Ieri am facut un sondaj printre cititorii acestui blog, la intrebarea daca este reala cresterea economia de 8,8% din primele sase luni ale lui 2008, majoritatea cititorilor acestui blog au raspuns afirmativ. Exista, desigur, suspiciuni ca intr-un an electoral se dau publicitatii date care sa justifice munca actualului guvern (Institutul National de Statistica (INS) este subordonat Guvernului) sau exista semne de intrebare asupra metodologiei sau corectitudinii calculelor, inclusiv daca s-a eliminat in mod corect impactul inflatiei, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

De asemenea, sectoare-cheie ale economiei, cum ar fi industria auto, au crescut foarte putin in trimestrul 2. Pe de alta parte, nu exista indicatii cum ca INS nu isi face in mod corect calculele si cred ca trebuie sa avem incredere in aceasta institutie pana la proba contrarie.

Parerea mea este ca cifra se apropie de realitate, din mai multe considerente:

In primul rand, economia Romaniei este una deschisa, relativ libera, care a pornit de jos, doar Bulgaria, dintre tarile membre UE, este mai saraca decat Romania. Deschiderea economica, inceputa in 1997 si accentuata dupa 2005 s-a tradus printr-o multime de initiative economice, atat din partea intreprinzatorilor straini cat si, din ce in ce mai des, din partea intreprinzatorilor romani. Cota unica mica introdusa in 2005 a facut, pe de o parte, ca ritmul initiativelor economice sa creasca: exista o corelatie stransa intre reducerea impozitelor si nivelul de activitate economica; pe de alta a facut ca parte din economia gri sa devina economie fiscalizata: acest lucru este in sine un succes, chiar daca PIB-ul este usor umflat.

In al doilea rand, investitiile din economie au crescut de la an la an cu o rata de crestere mult superioara cresterii economice. Asfel, rata investitiilor in economia romaneasca pe trimestrul 2 a fost de 16% din PIB, investitiile in economie crescand cu peste 30% fata de anul precedent. Comparativ cu alte tari, de exemplu cu Japonia anilor ‘60 cand rata de crestere economica a fost de 10%, rata investitiilor era de 32-33%; cresterea economica sustinuta a Chinei de 9-11% pe an este data si de rata de investitii constanta din anii ‘90 si pana azi de circa 40% din PIB.

Exista insa o explicatie pentru care actuala rata a investitiilor este destul de scazuta, si anume privatizarile din perioada 1997-2007 (fapt ce a insemnat folosirea unor unitati de productie deja existente si racordate la infrastructura) precum si folosirea altor capacitati deja existente, fie ca este vorba de infrastructura deja existenta (drumuri, cai ferate, infrastructura energetica) sau de scoli, fond locativ, cladiri administrative etc.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro