Sari direct la conținut

​F-35: Lockheed Martin va deschide și mai mult ușa producătorilor belgieni

HotNews.ro
Simulator de F-35, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Simulator de F-35, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Guvernul belgian a semnat marți un acord cu grupul american Lockheed Martin, producătorul avionului F-35, în baza căruia producătorii belgieni de echipamente vor putea beneficia de mega-contractul pentru achiziționarea a 34 de exemplare din acest avion de luptă, a anunțat ministrul Economiei, Pierre-Yves Dermagne, citat de AFP.

Acest „contract-cadru” va permite producătorilor belgieni să concureze pentru contracte pentru lanțul de producție al F-35, dincolo de ceea ce a fost stabilit la momentul achiziționării avionului în 2018, a explicat ministrul într-un comunicat.

Un mai bun schimb de informații și de contacte din partea Lockheed Martin le va permite să-și pregătească mai bine dosarul, răspunzând la cererile de ofertă, a adăugat un membru al cabinetului lui Dermagne contactat de AFP.

Pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de avioane de vânătoare F-16 (de la același producător Lockheed Martin) până în 2030, Belgia a optat în octombrie 2018 pentru achiziționarea a 34 de exemplare de F-35, preferat avionului francez Rafale. Costul achiziției a fost estimat la 3,6 miliarde de dolari.

Primele două avioane F-35 de nouă generație urmează să fie livrate până la sfârșitul anului în Statele Unite, unde vor fi instruiți piloții forțelor aeriene belgiene, potrivit biroului ministrului apărării Ludivine Dedonder.

Calendarul de livrare prevede apoi livrarea a patru sau cinci avioane în fiecare an, între 2024 și 2030.

La „asamblarea, producția anumitor piese sau întreținerea” avioanelor, companii cu sediul în Belgia, precum Sabca, Sonaca, Coexpair sau Sabena Technics, ar putea beneficia de efectele economice ale programului, potrivit cabinetului Dermagne.

La rândul său, grupul Lockheed Martin s-a declarat „încântat” să își aprofundeze colaborarea „cu industria belgiană și cu lumea academică”.

„Lockheed Martin are un parteneriat de lungă durată cu Belgia prin activitatea sa în cadrul programului F-16. F-35 se bazează pe această moștenire puternică”, a declarat Mike Shoemaker, un oficial al grupului, citat în același comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro