Faliment total in Zlatna
Primaria orasului Zlatna (judetul Alba) ar putea fi inchisa de la 1 august 2005, lucru nemaivazut in Romania, daca autoritatile locale nu vor face rost de bani pentru plata salariilor angajatilor si a utilitatilor.
Viceprimarul orasului, Alexandru Olalau, a declarat, ieri, ca fara interventia Consiliului Judetean, Primaria va trebui inchisa pentru ca s-au terminat toate fondurile de la bugetul local. Practic, acest lucru este echivalent cu falimentul institutiei.
Potrivit lui Olalau, pentru plata salariilor, administratia locala are nevoie de aproximativ 660 de milioane de lei (in care intra si serviciul public). Pe langa aceasta, Primaria Zlatna are datorii importante, de aproape 8 miliarde lei vechi catre furnizori.
In acelasi timp, nivelul de incasare a veniturilor a scazut considerabil, pana la aproximativ 36 la suta, din cauza intrarii in procedura de lichidare judiciara a societatilor „Ampelum” si „Zlatmin”. Potrivit autoritatilor locale, aceasta a produs un impact negativ asupra veniturilor incasate de la persoanele juridice (8 la suta) si asupra incasarilor de la persoanele fizice (46 la suta).
O mare parte dintre creditori au deschis proceduri de executare silita. Cel mai mult au de recuperat firmele de transport piatra (aproape 1,4 miliarde lei vechi), care au ajutat la repararea unor drumuri din localitatile apartinatoare. SC „Servcom” (apa, canal, gunoi) are de primit 832 de milioane de lei vechi. De asemenea, peste 440 de milioane are de recuperat Corpul Gardienilor Publici Alba.
Notificari au depus si mai multe firme care au livrat Primariei combustibili sau rechizite de birou. In plus, sute de milioane de lei mai are de recuperat „Electroconstructia” Alba, pentru reabilitarea iluminatului public.
De asemenea, instanta a dat o hotarare definitiva care obliga administratia locala sa acorde 177 de milioane de lei vechi familiei fostului primar, Felix Treger, intre timp decedat. Banii reprezinta indemnizatia de conducere a acestuia.
Situatia in care se afla autoritatile locale este disperata. Primarul Silviu Ponoran a trimis Presedintiei, Guvernului, Parlamentului, Consiliului Judetean si Prefecturii o scrisoare deschisa in care a enumerat toate proiectele ramase in „coada de peste” din lipsa fondurilor.
Este vorba de investitii de miliarde de lei, printre care un bloc ANL, modernizarea unor strazi, refacerea podului din localitatea Trampoiele, distrus de inundatiile din primavara, modernizarea centralei termice la un liceu din oras. De mare importanta este considerata si finalizarea lucrarilor la drumul ocolitor DN 74, incepute in 1988.
Motivele pentru care orasul a ajuns in aceasta situatie sunt in parte amintite de primar in scrisoarea deschisa adresata autoritatilor centrale si judetene. „Inchiderea celor doua societati comerciale, cu profil minier si de prelucrare a metalelor neferoase („Zlatmin” si „Ampelum” – n.r.) s-a repercutat negativ asupra veniturilor bugetului local, avand dublu impact”, se arata in document.
In aceste conditii, Zlatna este unul dintre cele mai sarace orase din Romania, cu o rata a somajului situata in jurul a 90 de procente si cu Primaria in pragul falimentului.