Sari direct la conținut

Familia singurului ostatic francez din lume denunță o tăcere „de nesuportat”

HotNews.ro
Jean-Yves Le Drian, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia
Jean-Yves Le Drian, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

La aproape nouă luni de la răpirea jurnalistului Olivier Dubois de către un grup jihadist din Mali, familia singurului ostatic francez din lume a postat o petiție online joi seară pentru a cere eliberarea lui, scrie AFP.

Textul, vizibil pe site-ul Change.org, urmărește „să alerteze cetățenii francezi cu privire la situație și să interogheze șefii de stat francezi și pe cei din Mali asupra cazului său și să ceară eliberarea lui”, scrie familia într-un comunicat.

„Nu știm nimic. Această lipsă de informații și această tăcere sunt de nesuportat în fiecare zi, în timp ce Olivier se află într-o situație de urgență”, se plânge mama jurnalistului.

„Solicitările noastre multiple de întâlnire cu ministrul (francez) al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, pentru a obține informații concrete cu privire la măsurile luate pentru eliberarea lui Olivier, rămân fără răspuns”, continuă familia, subliniind că singura lor relație cu Statul francez are loc prin Centrul de Criză și Sprijin al Ministerului.

„La sfârșitul lunii decembrie 2021, pentru prima dată, Președinția (franceză) ne-a răspuns în sfârșit, prin șeful său de cabinet, că ”serviciile Statului acordă cea mai mare atenție evoluției situației Olivier (…)”, un răspuns nesatisfăcător lipsit de orice empatie și eludând eventualele acțiuni întreprinse”, indică familia.

„În 2022, când cele două alegeri prezidențiale vor avea loc în Franța ca și în Mali și că lupta împotriva terorismului rămâne în centrul acestor campanii, această tăcere cu privire la Olivier este cu atât mai uluitoare”, scrie ea în petiție.

Jurnalistul independent în vârstă de 47 de ani, care locuiește și lucrează în Mali din 2015, și-a anunțat el însuși răpirea într-un videoclip postat pe rețelele de socializare pe 5 mai. El a explicat că a fost răpit pe 8 aprilie la Gao, în nordul Mali, de către Grupul de Sprijin pentru Islam și Musulmani (GSIM), principala alianță jihadistă din Sahel, legată de Al-Qaeda.

Este singurul ostatic francez aflat în străinătate de la eliberarea, în octombrie 2020, a lui Sophie Pétronin, o septuagenară răpită la Gao.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro