Sari direct la conținut

Faze tari: În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză; Nuntă neobișnuită în Pakistan: 80 de cupluri s-au căsătorit în același timp

HotNews.ro
Faze tari, Foto: Colaj foto
Faze tari, Foto: Colaj foto

În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză. Centrala electrică din Alpi care funcționează cu resturi de brânză și zer produce suficientă energie pentru a alimenta 1.500 de locuințe. Generarea de energie electrică din brânză ar putea fi subiect de benzi desenate comice cu Asterix, dar exact asta se întâmplă la o centrală electrică din Alpii francezi. Produs secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon, în centrala din Albertville, Savoia. Bacteriile sunt adăugate în zer amestecat cu resturi de brânză pentru a produce gaz, care este apoi folosit pentru a genera electricitate care este vândută companiei energetice EDF, conform Incredibilia.ro.

Nuntă neobișnuită în Pakistan: 80 de cupluri s-au căsătorit în același timp. Care este motivul. Nuntă în masă în capitala Pakistanului, unde 80 de cupluri hinduse s-au căsătorit simultan într-o ceremonie organizată în Karachi. În cultura hindusă, nunta este un eveniment sacru şi este întotdeauna marcat printr-o ceremonie luxoasă. Cei care şi-au legat destinele acum provin din familii sărace, aşa că au primit sprijinul comunităţii locale, care a organizat o nuntă după toate regulile tradiţionale. Tinerii au primit haine luxoase şi bijuterii, dar şi zestre ca să-şi pună familia pe picioare mai uşor, scrie Știrile Pro Tv.ro.

Liniște, vorbește mumia! Au recreat vocea unui preot egiptean de acum 3.000 de ani. Pentru prima dată după 3.000 de ani, vocea unui preot din Egiptul antic (sau, mai bine zis, un sunet pe care l-ar fi putut rosti) s-a auzit din nou, mulțumită reconstrucției detaliate a tractului său vocal făcute pe baza rămășițelor mumificate. În continuare, cercetătorii speră să poată înregistra audio o rugăciune egipteană străveche spusă cu vocea sintetică a preotului. Cercetătorii care au lucrat la proiect au folosit scanări medicale ale interiorului celebrei mumii a lui Nesyamun – aflată acum în Muzeul Municipal din Leeds, Anglia – pentru a crea un model digital tridimensional traheii și gurii acestui individ celebru, notează Incredibilia.ro.

Un șofer din Covasna a ajuns cu mașina într-un lac înghețat. Ce încerca să facă. Scene greu de imaginat, petrecute în Covasna. Acolo, un șofer inconștient, ar fi încercat să facă acrobații cu mașina pe lacul din localitatea Reci. Doar că, sub greutatea vehiculului, gheața a cedat. Cel de la volan a avut un noroc incredibil și a reușit să se întoarcă singur la mal. Nu a anunțat pe nimeni despre cele întâmplate, dar polițiștii l-au găsit și l-au amendat cu o mie de lei. Pe de altă parte, martorii povestesc că pe același lac și un motociclist făcea drifturi, relatează Știrile Pro Tv.ro.

Papagalii care îşi ajută semenii şi îl contrazic pe Darwin. Biologii au descoperit că papagalii africani cenuşii îşi ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat, în ciuda faptului că, potrivit lui Charles Darwin, ajutorul acordat celorlalţi nu are sens în lumea animalelor. Se cunosc multe cazuri de animale care par să îşi manifeste altruismul, fie că e vorba de primate, câini, vietăţi acvatice sau chiar lilieci. Pentru prima dată comportamentul altruist a fost identificat de savanţi la păsări. Papagalul african cenuşiu (Psittacus erithacus) este considerat una dintre cele mai inteligente zburătoare. Un studiu recent a arătat că nu este un lucru ieşit din comun ca păsările din această specie să îşi ofere ajutorul fără să aibă în vedere un beneficiu personal, informează Descoperă.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro